چیلر آدیاباتیک چیست؟
چیلر تراکمی هواخنک یکی از محبوب ترین انواع دستگاه های سرمایشی است که در کشور ما بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. اما یکی از محدودیت هایی که در مسیر کاری این دستگاه وجود دارد، گرم شدن بیش از اندازه هواست که می تواند سبب افت راندمان دستگاه شود. در شرایطی که دمای هوا، به بالای 35 درجه سانتی گراد می رسد، عملکرد چیلر هواخنک که به واسطه جریان هوا، کندانسور خود را خنک می کند، کاهش پیدا کرده و دستگاه برای تامین نیاز استفاده کنندگان، مجبور به وارد کردن فشار زیاد به کمپرسور خواهد شد. چیلر آدیاباتیک، از نوعی فناوری ساده و در عین حال کاربردی بهره می برد که می توان به کمک آن، راندمان چیلرهواخنک را افزایش داده و عملکرد آن را بهبود بخشید. در این سیستم شاهد استفاده از جریان آب برای خنک سازی کندانسورهای هوایی هستیم. اما چیلر آدیاباتیک چیست؟ و چگونه کار می کند؟ در این مطلب به بررسی این پرسش پرداخته و مزایای سیستم آدیاباتیک را شرح خواهیم داد.
اجزای اصلی چیلر آدیاباتیک
اجزای تشکیل دهنده چیلر آدیاباتیک، مشابه چیلر تراکمی هواخنک است و در این سیستم، شاهد اضافه شدن بخش هایی به این اجزای اصلی هستیم. به طور کلی می توان اجزای اصلی این چیلرها را شامل موارد زیر دانست:
- کمپرسور
- کندانسور هواخنک چیلر
- اواپراتور
- شیر انبساط
- تابلو برق
- مبرد
اجزای اصلی چیلر آدیاباتیک در کنار موارد نام برده شده، بخش های زیر را نیز دارا می باشد.
- ریل و افشانه هایی برای پاشش آب
- سیستمی برای فیلتر کردن آب قبل از پاشیده شدن
- بخش محافظتی کندانسور که شامل پنل هایی است که از نفوذ آب به کندانسور جلوگیری می کند.
- واحد کنترل کننده جریان آب
- پمپ به منظور افزایش فشار آب
اجزای نام برده در کنار یکدیگر به منظور خنک سازی کندانسور در روزهای بسیار گرم سال به شیوه زیر عمل می کنند.
چیلر آدیاباتیک چگونه کار می کند؟
نحوه عملکرد چیلر آدیاباتیک با بهره گیری از آب و استفاده از آن در جهت کاهش دمای کندانسور می باشد. آب در ابتدا از فیلترهای مخصوص عبور می کند و در ادامه وارد بخش ریل و افشانه ها شده تا بر روی هوای اطراف کندانسور پاشیده شود. این فرآیند کمک می کند که در روزهایی که دمای هوا به 35 درجه سانتی گراد یا بیش تر می رسد، با کاهش دما در حدود 23 درجه سانتی گراد، شرایط برای خنک سازی کندانسور فراهم شود. چیلر آدیاباتیک سیستمی مشابه ایرواشر یا کولرهای آبی دارد و با بهره گیری از قطرات آب و پاشیدن آن بر هوا، دمای آن را کاهش می دهند. در این دستگاه از پنل های محافظی برای کندانسور استفاده می شود که مانع از نفوذ کردن آب به کویل های آن خواهد شد. با خنک شدن هوای اطراف کندانسور، دمای کویل های داغ این بخش از دستگاه، خنک شده و از وارد شدن فشار مضاعف به کمپرسور جلوگیری می شود.
نحوه عملکرد چیلر آدیاباتیک در قسمت کنترلی آن، به این نحو است که میزان دما، رطوبت و وضعیت کاری دستگاه را مورد بررسی قرار می دهد و به این ترتیب دستور به کار افتادن قابلیت آدیاباتیک دستگاه و تغییر شدت جریان آب را صادر می کند. سیستم فیلتراسیون آب نیز میزان سختی آن را کاهش داده و جریان آب را از کلیه آلودگی ها، ذرات معلق و … پاکسازی می کند. در چیلرهای آدیاباتیک شاهد استفاده از لامپ UV به منظور از بین بردن کلیه میکروارگانیسم ها هستیم تا آب پاشیده شده به هوای اطراف کندانسور دستگاه، پاکیزه ترین حالت را داشته باشد.
پنل های محافظ کندانسور در کنار جلوگیری از نفوذ آب به بخش های مختلف دستگاه، می توانند از تابش مستقیم نور خورشید به این قسمت ممانعت می کنند و به این شیوه راندمان سیستم سرمایشی را بالا خواهند برد. از سویی به کمک این صفحه های محافظ، خوردگی و وارد شدن آسیب به بدنه کندانسور به حداقل می رسد.
چه زمانی از چیلر آدیاباتیک استفاده می شود؟
راندمان چیلر هواخنک در شرایطی که دمای هوا به بالای 35 درجه سانتی گراد می رسد، کاهش محسوسی پیدا خواهد کرد و در این صورت دستگاه برای تامین دمای مورد نیاز کاربر، فشار بیش از اندازه به کمپرسور وارد خواهد کرد. این مساله سبب کاهش عمر مفید دستگاه و وارد شدن هزینه های اضافی به کاربران خواهد شد. استفاده از چیلر آدیاباتیک در این شرایط می تواند فشار اضافی از کمپرسور را برداشته و خنک سازی کندانسور را با پاشش قطرات آب به هوای اطراف دستگاه ایجاد کند. این قابلیت در شرایط دمایی نام برده شده فعال خواهد شد و تجهیزات کنترلی دستگاه، این فرمان را به مدار پاشش آب خواهند داد. در شرایط آب و هوایی که میزان رطوبت نسبی هوا بالاتر از 60 درصد باشد، بهره گیری از این قابلیت، راندمان چیلر را بالا نبرده و سودی نخواهد داشت. به همین دلیل توصیه می شود که از این نوع چیلرها در مناطق گرم و خشک و نه اقلیم های شرجی استفاده شود.
مزایای چیلر آدیاباتیک
انواع سیستم های خنک سازی آدیاباتیک به نسبت چیلرهای تراکمی هوا خنک معمولی، مزیت هایی را به همراه دارند که سبب شده استفاده از آنها به ویژه در شهرهایی با اقلیم بسیار گرم، مورد توجه قرار گیرد. از جمله مهم ترین این مزایا عبارتند از:
- فشار وارده به کمپرسور دستگاه با استفاده از این تکنولوژی در روزهای با دمای بسیار بالا، کاهش محسوسی خواهد داشت.
- راندمان چیلر تراکمی هواخنک با بهره گیری از قابلیت آدیاباتیک، افزایش پیدا می کند.
- هزینه های برق مصرفی دستگاه در شرایطی که دما به بالای 35 درجه سانتی گراد می رسد، کاهش پیدا خواهد کرد.
- نصب و راه اندازی این سیستم بسیار ساده است و رابط کاربری آن قابل فهم و آسان می باشد.
- دستور روشن و خاموش شدن این سیستم به صورت خودکار و توسط بخش کنترلی دستگاه انجام خواهد شد و نیازی به حضور نیروی انسانی نخواهد بود.
- استفاده از پنل های محافظ کندانسور، از تابش مستقیم نور خورشید، ایجاد خوردگی و آسیب به این بخش از چیلر جلوگیری می کند و راندمان دستگاه را افزایش خواهد داد.
- میزان آب مصرفی این دستگاه به منظور افشره کردن آن در هوا، پایین است و این مساله در کشور ما که با بحران آب مواجه است، کاربردی می باشد.
- چرخه استفاده از آب در این سیستم، چرخه ای بسته می باشد که از آلوده شدن آب جلوگیری می کند. به این ترتیب مشکلات ناشی از آلودگی آب که در برخی سیستم های خنک کننده به وجود می آید، در این دستگاه ایجاد نخواهد شد.
- ظرفیت برودتی دستگاه چیلر در حالت عادی پایین تر از انواع آدیاباتیک است و به کمک این تجهیزات ساده می توان بازدهی چیلر را به طور چشم گیری ارتقا داد.
مزایای چیلر آدیاباتیک را در این جدول مشاهده خواهید کرد.
مزایای چیلر آدیاباتیک | جزئیات |
---|---|
بهبود راندمان دستگاه | افزایش خنک سازی کندانسور در هوای گرم شرایط را برای ارتفا راندمان دستگاه فراهم می کند. |
کاهش فشار بر کمپرسور | فشار وارد شده به کمپرسور دستگاه با استفاده از این قابلیت و خنک سازی موثرتر کندانسور در هوای گرم، کاهش خواهد یافت. |
کاهش هزینه برق مصرفی | با کاهش فشار وارد شده به کمپرسور، هزینه های برق مصرفی چیلر هواخنک نیز کمتر خواهد بود. |
محافظت از کندانسور | پنل های محافظ کندانسور مانع از تابش مستقیم نور خورشید، خوردگی و وارد شدن آسیب به آن خواهند شد. |
پایین بودن میزان آب مصرفی | محدود بودن میزان آب مصرفی در این دستگاه از دیگر مزیت های آن است. |
نصب و استفاده آسان | نصب چیلرهای آدیاباتیک بسیار ساده بوده و روشن و خاموش شدن این قابلیت به صورت خودکار و توسط ابزارهای کنترلی دستگاه انجام خواهد شد. |
معایب چیلر آدیاباتیک
انواع سیستم های خنک سازی آدیاباتیک، ممکن است به دلیل مصرف آب، سوالاتی را در ذهن ایجاد کنند که به نوعی معایب این سیستم شمرده شود. در این بخش به رایج ترین مسائلی که در مورد این دستگاه ها وجود دارد، اشاره کرده ایم.
استفاده از برج خنک کننده در چیلر تراکمی آب خنک، مشابه با ساختار آدیاباتیک است و عده ای خرید چیلر آبی را راهی منطقی تر برای سرمایش می دانند. اما در پاسخ باید گفت که میزان مصرف آب در این سیستم بسیار کمتر از برج خنک کننده است و از سویی این قابلیت تنها در روزهای بسیار گرم سال که دمای هوا به بالای 35 درجه سانتی گراد می رسد، فعال می گردد. به این ترتیب می توان گفت که چیلر آدیاباتیک، مزایای چیلرهای هواخنک و آب خنک را به صورت توامان دارد.
استفاده از آب در سیستم های خنک کننده، نگرانی هایی را بابت ایجاد رسوب و آلوده شدن آن به دنبال خواهد داشت. خوشبختانه در چیلرهای آدیاباتیک، از واحد فیلتراسیون آب استفاده می شود تا ضمن سختی گیری آن، هر نوع آلاینده، گرد و غبار، میکروارگانیسم و … را مهار کرده و سلامت آب مصرفی دستگاه را حفظ کند.
استفاده از پنل های محافظ کندانسور که در این چیلرها به کار می رود، شرایطی را ایجاد می کند که گردش هوا مختل شده و کندانسور هواخنک نتواند به درستی و با راندمان مناسب، کار کند. اما باید اشاره کرد که این پدها قابل جدا شدن می باشد و نیاز به استفاده از آن در همه روزهای سال نیست. تنها در گرم ترین زمان های فصل که دما به بالای 35 درجه سانتی گراد می رسد، می توان این پنل ها را در مکان تعبیه شده نصب کرد و از قابلیت آدیاباتیک دستگاه بهره گرفت.
قیمت چیلر آدیاباتیک به دلیل استفاده از تجهیزات اضافی، بالاتر از چیلرهای معمولی می باشد. اما باید به این مساله توجه نمود که در زمان خرید چیلر، حداکثر ظرفیت مورد نیاز بر اساس گرم ترین روزهای سال ملاک قرار می گیرد. زمانی که از چیلر آدیاباتیک استفاده می کنیم، به ظرفیت های پایین تر برودتی نیاز است و این مساله سبب کاهش قیمت خرید دستگاه خواهد شد. به عبارتی می توان گفت که یک چیلر آدیاباتیک با ظرفیت پایین تر، مشابه چیلر معمولی با ظرفیت بالاتر کار خواهد کرد که این مساله سبب صرفه جویی در هزینه های خرید دستگاه خواهد شد و قیمت بالاتر اولیه آن را توجیه خواهد کرد.
نتیجه آنکه
چیلر آدیاباتیک، نوعی از چیلرهای تراکمی هواخنک است که به منظور ارتقا راندمان دستگاه در روزهای گرم، به کار برده می شود. برای بهبود عملکرد چیلر در روزهای بسیار گرم سال، از پاشش قطرات آب در هوای اطراف کندانسور و خنک سازی آن به منظور کاهش دمای کندانسور استفاده می شود. به این ترتیب می توان انتظار داشت که در گرم ترین روزهای سال نیز دستگاه با مصرف برق معمولی و وارد نشدن فشار بیش از اندازه به کمپرسور به کار خود ادامه دهد. مزایای چیلر آدیاباتیک و اجزای اصلی تشکیل دهنده این دستگاه، در این مطلب مورد بررسی قرار گرفت. چنان چه در مورد این دستگاه و دیگر انواع تجهیزات تهویه مطبوع به مشاوره نیاز داشتید، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت کنید. 02188252897
سوالات متداول
چیلر آدیاباتیک چیست؟
چیلر آدیاباتیک نوعی چیلر تراکمی هواخنک است که به منظور کاهش دمای کندانسور در روزهای بسیار گرم سال، از پاشش آب به هوای اطراف آن استفاده می شود و به این ترتیب راندمان دستگاه را افزایش می دهند.
مزایای چیلر آدیاباتیک چیست؟
کاهش فشار وارده بر کمپرسور دستگاه در روزهای گرم سال، افزایش راندمان چیلر و کاهش هزینه های برق مصرفی از مهم ترین مزیت های استفاده از چیلر آدیاباتیک است.
قیمت چیلر آدیاباتیک چقدر است؟
قیمت چیلر با توجه به فاکتورهایی نظیر ظرفیت دستگاه، شرکت تولید کننده، نوع کمپرسور و کندانسور، خدمات پس از فروش و … تعیین می شود. برای استعلام دقیق قیمت می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید.