تهویه مطبوع در ساختمان
انواع سیستم های تهویه مطبوع در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و حتی صنعتی از لحاظ ساختار، مصرف انرژی و عملکرد با یکدیگر متفاوت می باشند. تنوع این دستگاه ها سبب شده تا کاربران با در نظر گرفتن شرایط ساختمان، محیط و آب و هوا بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنند. شاید تا چند وقت گذشته، تنها استفاده از کولرهای آبی و یا پنکه ها برای تهویه مطبوع ساختمان ها به کار می رفت. اما اینک، دستگاه های تهویه مطبوع به قدری گسترده شده و قابلیت های جدیدی به آنها اضافه شده است که سیستم های قدیمی به دست فراموشی سپرده شده اند. انواع تهویه مطبوع مورد استفاده در ساختمان ها و مکانیزم آنها را می توان به شیوه های مختلفی دسته بندی نمود. در این مطلب قصد داریم با بررسی تفاوت انواع سیستم های تهویه مطبوع ساختمان ها از نظر ساختار، شما را با مدل های مختلف این تجهیزات آشنا کنیم.
انواع سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی
دستگاه های تهویه مطبوع بر اساس تولید حرارت و برودت می توانند شامل مدل های سرمایشی، گرمایشی و یا سرمایش و گرمایش باشند. برخی از دستگاه تنها قادر به تولید گرما هستند و برخی دیگر سرما تولید می کنند. با پیشرفت هایی که این صنعت در سالهای اخیر داشته است، سیستم هایی تولید شده اند که سرما و گرما را به واسطه یک دستگاه تولید می کنند و برخی از آنها قادر به سرمایش و گرمایش همزمان می باشند.
تهویه مطبوع گرمایشی در ساختمان ها
انواع سیستم های تهویه مطبوع مولد گرما را می توان شامل کوره ها و دیگ های آب گرم، آب داغ و بخار دانست. دیگ یا بویلر، دستگاهی است که در موتور خانه ساختمان ها نصب می شود و پس از افزایش دمای آب و تولید آب گرم، داغ یا بخار آب، آن را به واحد های داخلی نظیر فن کویل ها برای ایجاد گرمایش در محیط می فرستد.
کوره های هوای گرم نیز از دیگر دسته بندی های سیستم های مولد گرما است که استفاده بسیار کمی دارد و تقریبا منسوخ شده است. این کوره ها بیش تر برای گرمایش در محیط های یکپارچه نظیر سالن ها و سوله ها استفاده می شدند.
تهویه مطبوع سرمایشی
دستگاه های مولد سرما در تهویه مطبوع، تنها قادر به تولید هوای خنک در فصول گرم می باشند و از مهم ترین آنها باید به چیلرها اشاره کرد. چیلرها دارای دو مدل چیلر جذبی و تراکمی می باشند. ساختار این دستگاه های تهویه مطبوع به نحوی است که بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می کند و مبرد را با استفاده از جریان آب خنک کرده و به واحد های داخلی نظیر هواساز یا فن کویل برای سرمایش محیط ارسال می کند.
در چیلرهای جذبی از ژنراتور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط برای خنک سازی مبرد استفاده می شود و ماده ای جاذب به نام لیتیوم بروماید برای ادامه دار کردن این چرخه در سیکل تبرید به کار برده می شود. این چیلرها بیش تر برای مکان هایی که یک منبع گرما در حال هدر رفتن است و اماکن بزرگی نظیر بیمارستان ها و … کاربرد دارند.
چیلرهای تراکمی خود دارای دو مدل چیلر هواخنک و آب خنک می باشند. این دو تنها در شیوه خنک سازی کندانسور با هم متفاوت می باشند که در نوع آبی از برج خنک کننده و پمپ برای این منظور بهره گرفته می شود. این در حالی است که در چیلرهای هواخنک، از فن های خنک کننده برای کاهش دمای کندانسور استفاده می شود. شیوه خنک سازی این دو دستگاه، سبب شده تا هر یک برای کاربری خاص و شرایط آب وهوایی ویژه ای مناسب تر باشد.
در این دسته بندی باید به مینی چیلر هم اشاره کرد که غالبا از نوع هواخنک بوده و در ظرفیت های پایین تر برای مصارف جزئی، ساختمان های ویلایی و … مورد بهره قرار می گیرد.
دستگاه های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی
انواع تهویه مطبوع مورد استفاده در ساختمان ها شامل مدل هایی که می توانند به صورت چهارفصلی فعالیت کنند، نیز خواهد بود. امروزه دستگاه هایی در این صنعت به کار برده می شود که به تنهایی قادرند سرما و گرما را تولید کرده و برای همه فصول قابل استفاده خواهند بود. مهم ترین دستگاهی که در این بخش می توان به آن اشاره کرد، سیستم vrf است.
وی آر اف نوعی سیستم تهویه مطبوع است که در آن مبرد به طور مستقیم برای گرمایش و سرمایش وارد عمل می شود و به حضور آب در این دستگاه برای خنک سازی یا افزایش دمای آن نیازی نیست. از سویی این دستگاه قادر است میزان مبردی که وارد یونیت های داخلی می شود تا تهویه مطبوع را ایجاد کند، کنترل کرده و به این شیوه در هزینه های مصرف کننده صرفه جویی به عمل آورد. وی آر اف می تواند سرمایش و گرمایش را به طور مستقل و حتی به شکل همزمان ایجاد کند و یکی از نوین ترین سیستم های تهویه مطبوع در دنیاست. این دستگاه دارای مزیت و معایبی است که توضیح آن در این مطلب نمی گنجد و توصیه می شود برای کسب اطلاعات بیش تر در مورد این سیستم، به صفحه وی آر اف مراجعه کنید.
روفتاپ پکیج ها دیگر دسته بندی سیستم های سرمایشی و گرمایشی هستند که ترکیبی از چیلر و هواساز می باشند. در واقع چیلرها چنان چه به یک منبع تولید گرما نظیر دیگ متصل شوند، می توانند به جای کاهش دمای آب، دمای آن را افزایش داده و گرما تولید کنند. در این صورت می توان ادعا کرد که هم چیلر و هم دستگاه روف تاپ پکیج، می تواند به شکل گرمایشی و سرمایشی فعالیت کند.
انواع تهویه مطبوع از نظر سرمایش و گرمایش | دستگاه ها |
---|---|
گرمایشی | بویلر، کوره ها |
سرمایشی | چیلر جذبی، چیلر تراکمی، مینی چیلر |
سرمایش و گرمایش | سیستم وی آر اف، روف تاپ پکیج |
مقایسه انواع سیستم های تهویه مطبوع مستقل و مرکزی
انواع تهویه مطبوع مورد استفاده در ساختمان ها و مکانیزم آنها، از نظر مستقل و یا مرکزی بودن نیز مورد بررسی قرار می گیرد. این دو ویژگی هر یک دارای مزیت و معایبی است که استفاده از آنها را برای کاربری های خاصی مناسب می سازد. در ادامه به معرفی این سیستم ها و دستگاه هایی که در هر یک جای دارند، می پردازیم.
سیستمهای تهویه مطبوع مستقل
دستگاه هایی که در حوزه تهویه مطبوع مستقل جای دارند، به صورت مجزا برای هر واحد نصب می شوند و به این شیوه هر کاربر، به راحتی امکان تنظیم دما و پرداخت هزینه مصرفی خود را دارد. از جمله مهم ترین دستگاه های تهویه مطبوع مستقل باید به داکت اسپیلت و مینی چیلر ها اشاره کرد. نصب کندانسور دستگاه های مستقل، چنانچه ساختمان از 4 تا 5 طبقه بیش تر نباشد، غالبا در پشت بام صورت می گیرد. اما در ساختمان های بلند مرتبه، چنین امکانی نیست و نصب بخش بیرونی دستگاه در تراس هر واحد صورت می گیرد. برای کسب اطلاعات دقیق تر در این حوزه می توانید به مطلب مقایسه سیستم تهویه مطبوع مرکزی و مستقل مراجعه کنید.
انواع سیستم های تهویه مطبوع مرکزی
در سیستم های مرکزی تهویه مطبوع، همه واحد ها به کمک یک دستگاه مرکزی سرمایش و گرمایش خود را دریافت می کنند. غالبا در پروژه های بزرگ مقیاس نظیر برج ها، مراکز تجاری و اداری، مجتمع ها، پاساژها و ساختمان های بزرگ شاهد استفاده از سیستم های تهویه مطبوع مرکزی هستیم و علت را باید کاهش محسوس هزینه های مصرفی تولید سرما و گرما دانست.
از مهم ترین دستگاه های تهویه مطبوع مرکزی باید به چیلرها، سیستم وی آر اف و دستگاه های روفتاپ پکیج اشاره کرد. لازم به ذکر است که همه دستگاه های تهویه مطبوع را می توان به شکل مستقل استفاده کرد، اما بحث فضای اشغال و هزینه های مصرفی است که سبب راه اندازی سیستم های مرکزی و بهینه سازی استفاده از آنها شده است.
دستگاه تهویه مطبوع مدرن برای ساختمان ها
سیستم های نوین تهویه مطبوع با پیشرفت هایی که علم مکانیک در سال های اخیر داشته است، وارد بازار شده اند. این سیستم ها در کنار عرضه تهویه ای مطبوع به معنای واقعی، تا حد زیادی در هزینه های مصرف کننده صرفه جویی کرده اند و در کنار آن در ساخت آنها از ترکیباتی استفاده شده که با محیط زیست سازگار خواهد بود. سیستم تهویه مطبوع مدرن برای ساختمان ها می تواند مینی چیلر، وی آر اف یا روف تاپ پکیج باشد. شرایط مصرف کننده، وضعیت شهر و آب و هوای آن، معماری ساختمان و تعداد طبقات، کاربری بنا و متراژ و دیگر فاکتورهای تخصصی است که تعیین می کند، کدام سیستم برای شما بهترین انتخاب است. به لطف سیستم های نوین تهویه مطبوع، فضای کمی از ساختمان اشغال می شود و ظاهر بنا کمتر دست خوش تغییرات ناشی از نصب یونیت ها خواهد شد. سروصدای تولید شده توسط سیستم های نوین سرمایشی و گرمایشی به شدت کاهش پیدا کرده و این مساله آسایش کاربران را به همراه می آورد. از سویی استفاده از کمپرسورهای دور متغیر (inverter) سبب شده تا فشار وارده به دستگاه کاهش پیدا کرده و بر اساس نیاز کاربر، از کمپرسور کار کشیده شود. اما اینکه کدام دستگاه تهویه مطبوع برای کاربری شما مناسب تر است، به مشاوره تخصصی نیاز دارد تا ضمن کاهش هزینه های تهیه و استفاده، مدت زمان طولانی از دستگاه خود بهره ببرید. برای این منظور کارشناسان بازرگانی تاپ تهویه آماده پاسخ گویی و ارائه مشاوره های تخصصی به شکل رایگان می باشند. تنها کافی است با بخش بازرگانی این شرکت تماس حاصل کرده و اطلاعات تکمیلی را دریافت کنید.
در این ویدیو می توانید نمونه ای از کارکرد سیستم تهویه مطبوع در ساختمان را مشاهده کنید.
نتیجه آنکه
انواع سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی را می توان از نظر تولید سرما و گرما و نیز مستقل یا مرکزی بودن، تقسیم بندی نمود. در هر دسته بندی، دستگاه هایی جای دارند که دارای مزایا و معایبی می باشند. اینکه چه سیستم تهویه مطبوعی برای شما مناسب است، با توجه به شرایط محیط، بنا و فاکتورهای تخصصی تعیین می شود و نمی توان از یک نسخه کلی برای همه کاربری ها استفاده کرد. انواع تهویه مطبوع مورد استفاده در ساختمان ها و مکانیزم آنها متنوع می باشد و این مساله دست کاربران را برای داشتن انتخابی مناسب و بهینه باز گذاشته است. تنها کافی است با بررسی های تخصصی بهترین دستگاه تهویه مطبوع برای کاربری خود را شناسایی کرده و از برندهای شناخته شده ای نظیر carrier آمریکا، میدیا چین و یا شرکت های تولید کننده داخلی نظیر تاپ تهویه تهیه کنید. این شرکت امکان خرید قسطی دستگاه های تهویه مطبوع را به شما می دهد و می توانید در زمانی کوتاه دستگاه تهویه خود را در محل تحویل بگیرید.
سوالات متداول
انواع سیستم های تهویه مطبوع ساختمان کدامند؟
دستگاه هایی که در حال حاضر استفاده زیادی دارند، شامل چیلرها، سیستم وی آر اف، روف تاپ پکیج و اسپیلت می باشند.
بهترین سیستم تهویه مطبوع ساختمان کدام است؟
پاسخ به این سوال به شرایط بنا، شرایط آب و هوایی، کاربری، میزان بودجه شما و فاکتورهای تخصصی دیگری بستگی دارد که پس از دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان تاپ تهویه، به آن خواهید رسید. 02188252897
برای ساختمان مسکونی ۴ طبقه کدوم سیستم تهویه مطبوع بهتر جواب میده؟
با توجه به شرایط آب و هوایی و بودجه شما، استفاده از سیستم های چیلر- فن کویل یا وی آر اف مناسب هستند.
سیستم وی آر اف برای جاهای خشک مثل سمنان خوبه؟
سلام. بله برای آب و هوای خشک می توانید از سیستم VRF استفاده کنید.