هواساز دارویی
تهویه مطبوع در کارخانه داروسازی، یکی از حساس ترین بخش های راه اندازی آن است که تاثیر مهمی در سلامت کارکنان و تولید محصولات باکیفیت دارد. کارخانه داروسازی با مواد شیمیایی، بودار و در برخی موارد خطرناک در تماس است که لازم است تا با استفاده از تجهیزات مناسب نظیر هواساز، اقدام به کنترل و حذف آنها شود. هواساز دارویی دستگاهی است که باید در کلیه مراکز تولید کننده دارو، وجود داشته باشد تا بتوان از کیفیت هوای داخلی این محیط اطمینان حاصل کرد و سلامت کارکنان و داروها را تضمین نمود. هواساز کارخانه داروسازی با دستگاه هایی که در نقش تهویه مطبوع در کاربری های مسکونی یا هتل ها به کار برده می شود، متفاوت است. در محیط های مسکونی یا تجاری به سطحی معمولی از فیلتر کردن هوا نیاز است و این در حالی است که هواساز کارخانه داروسازی، باید بتواند به کامل ترین شکل فیلتراسیون هوا به همراه رعایت دیگر فاکتورهایی که در این مطلب به آن پرداخته می شود را در دستور کار خود داشته باشد.
اهمیت و نقش هواساز در داروسازی
تهویه مطبوع کارخانه داروسازی با اهداف مشخصی صورت می گیرد تا تولیدات این مراکز از نظر کیفی قابل استفاده شود و سلامت کارکنان محیط به خطر نیفتد. در هر کارخانه داروسازی، بخش های مختلفی وجود دارد که دارای نیازهای متفاوت در حوزه تهویه مطبوع می باشند. به عنوان مثال در کلین روم ها، نیازهای تهویه ای با بخش هایی که مخصوص حضور کارکنان و یا استراحت آنهاست، کاملا متفاوت است. شناخت این قسمت ها و درک نیازهایی که در حوزه تهویه مطبوع دارند، یکی از مسائلی است که می تواند به کیفیت بالای محیط داروسازی منجر شود. اهمیت و نقش هواساز در داروسازی، یکی از مواردی است که در این مطلب به آن پرداخته خواهد شد.
فیلتر کردن هوا و تصفیه آن
تاسیسات کارخانه داروسازی در حوزه تهویه باید به گونه ای باشد که بتواند هوا را از هر نوع ذرات معلق، آلاینده و میکروارگانیسم ها پاکسازی کند. حضور کارکنان در محیط، ورود هوا به کارخانه و استفاده از مواد اولیه برای تولید دارو، شرایطی را ایجاد می کند که ذرات معلقی که با چشم دیده نمی شود، در محیط گسترش پیدا کنند. حضور این ناخالصی ها در هوا، باعث می شود که کیفیت تولیدات افت کرده و در برخی مواقع مانع از اجرای عملیات داروسازی خواهد شد. به این معنا که نمی توان از محصول تولید شده در کارخانه های داروسازی که مجهز به تاسیسات فیلتر و تصفیه هوا نیستند، استفاده کرد. به همین دلیل لازم است تا از هواساز دارویی به منظور فیلتر کردن کامل هوا و تصفیه آن از هر نوع آلاینده استفاده شود.
هواساز کارخانه داروسازی با استفاده از فیلترهای قدرتمندی نظیر هپا یا اولپا این کار را انجام می دهد. فیلتر HEPA، می تواند تا حدود 99.97% آلودگی های محیطی و ذرات معلق را از هوا پاکسازی کرده و هوایی تمیز و بدون هر نوع آلاینده را وارد محیط کند. غالبا در هواساز هایژنیک یا بیمارستانی و در کلیه دستگاه هایی که برای تهویه مطبوع در محیط های حساس نظیر کارخانه داروسازی، کلین روم ها، اتاق سرور و … به کار برده می شوند، از این فیلترها استفاده می شود.
تنظیم دما در کارخانه داروسازی
بخش های مختلف در یک کارگاه داروسازی در فرآیند تولید و بسته بندی، به دماهای متفاوتی نیاز دارد. شرایط استانداردی که در هر بخش وجود دارد، ضمن جلوگیری از رشد عوامل بیماری زا، می تواند به آسایش کارکنان منجر شده و تمرکز آنها را افزایش دهد. تنظیم دما توسط هواساز دارویی متصل به دستگاه های مولد برودت یا حرارت به انجام خواهد رسید. هواساز دستگاهی برای توزیع هواست و به تنهایی نمی تواند سرمایش یا گرمایش را ایجاد کند. به همین دلیل با استفاده از کویل های مخصوص به منابع تولید برودت و حرارت متصل می شود. چیلر دستگاهی است که برای تامین سرمایش به هواساز متصل می شود و برای گرمایش نیز می توان از بویلر یا پکیج استفاده کرد. هواساز کارخانه داروسازی، در هر بخش، متناسب با نیازهایی که وجود دارد، دمای آسایش را تامین خواهد کرد تا ضمن کمک به فرآیند تولید، آسایش نیروی کار را تامین سازد.
هواساز داروسازی و تنظیم رطوبت
کنترل رطوبت یکی دیگر از مواردی است که از هواساز داروسازی انتظار می رود. این دستگاه ها به تجهیزات رطوبت زنی و رطوبت زدایی مجهز می باشند و می توانند به خوبی این شاخص را در محیط تنظیم نمایند. کنترل رطوبت در فرآیند داروسازی از جنبه های زیر اهمیت دارد:
- رطوبت کنترل شده می تواند بر سرعت واکنش های شیمیایی که تولید دارو را سبب می شوند، تاثیر داشته باشد.
- مناسب بودن رطوبت می تواند از تبخیر شدن سطحی ترکیبات جلوگیری کند.
- با کنترل رطوبت می توان از تخلیه ناگهانی بار الکتریکی در اثر تماس جلوگیری کرد.
- رطوبت مناسب شرایط رشد باکتری، قارچ و انواع عوامل بیماری زا را کاهش می دهد و به بهداشت محیط منجر خواهد شد.
- با حفظ رطوبت در شرایط استاندارد، می توان سلامت دستگاه ها و به ویژه قسمت های فلزی آنها را حفظ نمود.
- ایجاد محیط کاری مناسب و راحت برای پرسنل از دیگر مزیت هایی است که کنترل رطوبت توسط هواساز دارویی به همراه خواهد داشت.
هواساز کارخانه داروسازی باید به تجهیزات کنترل رطوبت به طور حرفه ای مجهز باشد تا ضمن بالا بردن سرعت واکنش ها و بازدهی خط تولید، محیط را برای حضور و کارکرد پرسنل مناسب سازد.
تثبیت فشار هوا
تهویه مطبوع در داروسازی، با پایدار نگاه داشتن فشار هوا و ایجاد شرایط مناسب برای پاکیزه ماندن محیط، همراه خواهد بود. در بخش های مختلف یک کارخانه داروسازی، محیط هایی وجود دارد که باید همواره پاکیزه باقی بمانند. لازم است تا جریان هوا همواره از قسمت های تمیز به سمت قسمت هایی حرکت کند که میزان حساسیت برای پاک بودن هوا کمتر است. به این شیوه از انتشار آلودگی در محیط جلوگیری به عمل می آید و با زحمت کمتری می توان تهویه مطبوع در چنین کاربری هایی را ایجاد نمود. ایجاد فشار مثبت در این مکان ها به منظور گردش پیدا کردن هوا از قسمت های پاک به دیگر بخش ها، از اهداف تهویه مطبوع داروسازی است. لازم به ذکر است که در اتاق های تمیز داروسازی، جریان هوا باید بین 50 تا 100 بار در ساعت تغییر کند و این در حالی است که در دیگر بخش ها، نیاز به تعویض هوا تنها در حدود 2 تا 10 بار در ساعت می باشد.
در این جدول می توانید اصلی ترین وظایف هواساز داروسازی را مشاهده کنید.
اهداف هواساز دارویی | جزئیات |
---|---|
فیلتر کردن هوا | فیلتر کردن هوا با دقت بسیار بالا به منظور از بین بردن کلیه آلودگی، ذرات معلق و عوامل بیماری زا |
کنترل رطوبت | تنظیم رطوبت به منظور بهبود سرعت واکنش های شیمیایی و جلوگیری از وارد شدن آسیب به دستگاه ها |
تنظیم دما | گرمایش و سرمایش در محیط بر اساس شرایط واکنش ها و حفظ آسایش کارکنان |
تثبیت فشار هوا | ایجاد فشار مثبت در محیط هایی که نیاز به تامین هوای تازه به طور کامل دارند و ایجاد شرایطی که گردش هوا از بخش های پاکیزه به دیگر قسمت ها صورت گیرد. |
ساختار هواساز دارویی
تاسیسات کارخانه داروسازی باید بتواند نیازهای نام برده شده در قسمت های پیشین را تامین سازد و در هر کارخانه با توجه به وسعت، نوع داروی تولیدی و نیازهای خاصی که برای تهویه مطبوع در نظر گرفته شده است، از تجهیزات مخصوص استفاده می شود. اصلی ترین دستگاهی که در داروسازی مورد بهره قرار می گیرد، هواساز است که قابلیت تنظیم دما، کنترل رطوبت و فیلتر کردن دقیق هوا را دارد. اگرچه دستگاه های دیگری نظیر فن کویل هم قادر به انجام این امور هستند، اما نمی توان از فیلترهای دلخواه در آنها بهره گرفت و تصفیه کامل هوا را انجام داد. از سویی تجهیزات کنترل رطوبت در آنها به اندازه هواساز حرفه ای نیست و نمی توان این فاکتور را به طور حرفه ای تنظیم نمود. ساختار هواساز دارویی در ادامه بررسی شده است.
- بدنه و چارچوب
- کویل های سرمایشی و گرمایشی
- فن و الکتروموتور
- فیلترهای تصفیه هوا
- تجهیزات کنترلی رطوبت
- دریچه ورود و خروج هوا
- تجهیزات کنترلی
کلیه این بخش ها باید به گونه ای طراحی شوند که از نفوذ هوای آلوده و هر نوع آلاینده به محیط داخلی دستگاه جلوگیری شود و بخش های داخلی و خارجی آن مستعد پوسیدگی، خوردگی و تجمع عوامل بیماری زا نباشند. جزئیات کامل از استانداردهای قطعات این دستگاه را می توانید در مطلب هواساز هایژنیک مطالعه کنید.
طرز کار هواساز کارخانه داروسازی
هواساز کارخانه داروسازی چگونه می تواند کلیه این وظایف را به انجام برساند؟ پرسشی که در زمان خرید هواساز دارویی برای کاربران ایجاد می شود و در این قسمت به آن پاسخ خواهیم داد. طرز کار این دستگاه، مشابه با هواسازهای معمولی است و تجهیزات به کار برده شده در آن، با انواع عادی تفاوت دارد. هوای تازه از طریق کانال های مخصوص وارد هواساز داروسازی می شود و با عبور از فیلترهای تعبیه شده در این دستگاه، به طور کامل تصفیه می شود. فیلترهایی که در هواساز دارویی قرار داده می شود، متناسب با سفارش کاربر و نیازهایی است که در محیط کار وجود دارد.
کویل های سرمایشی و گرمایشی بخش بعدی هستند که هوای فیلتر شده از روی آنها عبور داده می شود. این کویل ها متصل به دستگاه هایی نظیر چیلر یا بویلر هستند و متناسب با شرایط، یکی از آنها مشغول به کار است. هوا با عبور از روی کویل ها، گرم یا سرد می شود و دمای آن متناسب با نیاز کاربر تنظیم می گردد. در این مرحله از تجهیزات رطوبت زن یا رطوبت زدا استفاده شده و این شاخص نیز با توجه به نیازی که در کارگاه وجود دارد، تنظیم خواهد شد. در ادامه این هوای تازه از طریق کانال هایی، به محیط هدف وارد می شود و با فشار مثبت، تهویه مطبوع مورد نیاز بخش های مختلف آن را تامین می سازد. بر اساس نیاز می توان ظرفیت هوادهی دستگاه را تنظیم کرد و از فیلترهایی متناسب با نیاز محیط استفاده کرد.
تاسیسات کارخانه داروسازی
دستگاه های تهویه مطبوع کارخانه داروسازی، تنها به هواساز ختم نمی شود و برای بهره مندی از هوایی مناسب که امکان تولید دارو در آن وجود داشته باشد، باید از تجهیزات دیگری هم بهره گرفت. چیلرها یکی از این تجهیزات هستند که با اتصال به هواساز می توانند سرمایش محیط را تامین کنند.
چیلر داروسازی
چیلرهایی که در داروسازی مورد استفاده قرار می گیرند، می توانند از انواع مختلف نظیر جذبی یا تراکمی باشند. اما به دلیل هزینه های بالای تعمیر و نگه داری چیلرهای جذبی و استفاده از سوخت فسیلی، بهره گیری از این دستگاه ها به شدت کاهش پیدا کرده است. چیلرهای تراکمی هواخنک و آب خنک از دستگاه های مرسومی هستند که با اتصال به هواساز، تهویه مطبوع را در کارخانه های داروسازی اعمال می کنند. چیلر هواخنک به دلیل ابعاد کوچک، نصب ساده و سازگاری با انواع اقلیم ها، گزینه ای مناسب است که شاهد استفاده روز افزون از آن هستیم. چیلرهای آب خنک راندمان بسیار بالایی دارند، اما نیاز به نصب برج خنک کننده و موتورخانه برای استقرار دستگاه وجود دارد که باید در زمان خرید، به این موارد توجه شود.
اگزاست فن
تهویه کارخانه داروسازی، با نصب اگزاست فن در بخش های مختلف و بر اساس نیاز و شرایط، به منظور خارج کردن هوا، به انجام می رسد. اگزاست فن می تواند هوای آلوده را از بخش های مشخص کارخانه خارج کرده و در جهت ایجاد فشار کنترل شده در محیط، اقدام موثری انجام دهد. محل نصب اگزاست فن و تعداد آن، با توجه به شرایط و بر اساس نظر متخصصان این حوزه تعیین می شود. برای دریافت مشاوره تخصصی در این حوزه می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید.02188252897
روف تاپ پکیج بهداشتی داروسازی
روفتاپ پکیج را می توان یکی دیگر از تاسیسات کارخانه داروسازی دانست که به صورت یک پکیج یکپارچه طراحی شده و می تواند نیازهای اصلی چنین محیط هایی را تامین سازد. این دستگاه، ترکیبی از چیلر هواخنک و هواساز در یک مجموعه است که نیاز به نصب در پشت بام یا فضای باز نزدیک کارگاه دارد. در این یونیت می توان از انواع فیلترها به منظور تصفیه هوا استفاده کرد و تجهیزات کنترل رطوبت نیز قابل اضافه شدن به آن خواهد بود. اطلاعات کامل تر در این خصوص را می توانید در صفحه روف تاپ پکیج مشاهده کنید.
نتیجه آنکه
هواساز کارخانه داروسازی، یکی از تجهیزات اصلی و اساسی است که می تواند نیازهای چنین محیط هایی را تامین سازد. ایجاد دمای مناسب، کنترل رطوبت، فیلتر کردن هوا از هر نوع آلودگی و ایجاد فشار مناسب، از اهداف اصلی تهویه مطبوع داروسازی است که توسط این دستگاه محقق خواهد شد. دستگاه های مکمل هواساز دارویی، چیلر برای سرمایش و بویلر یا پکیج برای گرمایش می باشد. هم چنین می توان از اگزاست فن برای خارج کردن هوا و تنظیم فشار استفاده کرد. در هر محیط داروسازی، با توجه به نوع تجهیزات به کار برده شده، داروهای تولیدی، مساحت بنا، تعداد کارکنان و شرایط اقلیمی از دستگاه های خاص با ویژگی های مشخصی استفاده می شود. تعیین ظرفیت دستگاه ها و مشخصات فنی آنها، توسط متخصصان حوزه تهویه مطبوع انجام خواهد شد. چنان چه در زمینه خرید هواساز دارویی و دیگر دستگاه های مربوط به مشاوره نیاز داشتید، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید. 02188252897
سوالات متداول
تاسیسات کارخانه داروسازی در حوزه تهویه چیست؟
در کارخانه های داروسازی متناسب با نیازهایی که وجود دارد، به دستگاه هواساز متصل به چیلر یا بویلر و اگزاست فن احتیاج خواهد بود.
قیمت هواساز دارویی چقدر است؟
هواساز دارویی با توجه به ظرفیت هوادهی، فیلترهای به کار رفته در آن، نوع تجهیزات رطوبت زن و رطوبت زدا، کویل و دیگر قطعات، بهره مندی از خدمات پس از فروش و شرکت تولید کننده، قیمت های متفاوتی دارد. برای استعلام قیمت هواساز کارخانه داروسازی، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید. 02188252897
نقش هواساز در داروسازی چیست؟
تنظیم دمای استاندارد به کمک چیلر یا بویلر، کنترل دقیق رطوبت، فیلتر کردن هوا از هر نوع آلاینده و ایجاد فشار مثبت از مهم ترین وظایف هواساز در داروسازی است.