آخرین مقالات

محصولات پرفروش

سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت چیست؟

سیستم های تهویه مطبوع با هدف تامین آسایش حرارتی، در مدل های مختلفی تولید می شوند. انواع تجهیزاتی که به طرق مختلف سعی در ایجاد شرایط مطلوب از نظر تامین گردش هوای مناسب، دمای ایده آل، رطوبت کنترل شده و فیلتراسیون دارند. در این بین نام سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت و حجم متغیر به گوش می خورد. اما سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت چیست؟ این سیستم ها با نام CONSTANT AIR VOLUME شناخته شده و به اختصار CAV نامیده می شوند. اما cav چیست؟ معنای لغوی این نام گذاری آن است که چنین سیستم هایی می توانند با حجم هوای ثابت اما دمای متغیر، تهویه مطبوع را در واحدهای مورد نظر ایجاد کنند. این حجم ثابت در مقابل حجم هوای متغیر در تهویه مطبوع قرار می گیرد که از فناوری های نوین در تهویه مطبوع به شمار می رود و در دستگاه های وی آر اف به کار برده شده است. با مراجعه به صفحه سیستم وی آر اف می توانید اطلاعات کامل تری در مورد این دستگاه به دست آورید. اما سیستم تهویه حجم ثابت چه انواعی دارد؟

سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت چیست؟

 انواع سیستم های تهویه مطبوع حجم ثابت

تهویه مطبوع حجم ثابت را می توان به دو دسته تقسیم بندی نمود که عبارتند از:

  • سیستم حجم ثابت یک منطقه ای (Single Zone)
  • سیستم حجم ثابت چند منطقه ای (Multi Zone)

منظور از منطقه در این تعریف، می تواند یک یا چند فضا باشد که به منظور تهویه مطبوع، شرایط یکسانی دارند. برای آنکه بتوان چند فضا را در یک منطقه گنجاند، باید فاکتورهای تخصصی رعایت شده باشد تا تامین بار برودتی و حرارتی دچار مشکل نشود. برخی از این فاکتورها را در ادامه مطرح کرده ایم.

  • استقرار در یک جهت ساختمان به منظور یکسان بودن تابش خورشید، وزش باد و سایر ویژگی های جوی
  • یکسان یا نزدیک بودن کاربری ها به هم
  • یکسان بودن زمان های استفاده از فضا
  • نزدیک بودن تعداد استفاده کنندگان از فضا به ویژه در زمان های شلوغی مکان
  • مساحت تقریبا نزدیک به هم

با در نظر گرفتن این موارد، می توان چند فضا را در زمره یک منطقه لحاظ کرد و از دستگاه های حجم ثابت تک منطقه ای برای آنها استفاده کرد. در غیر این صورت، باید فضاها را در قالب منطقه های مختلف تعریف کرده و از دستگاه های چند منطقه ای برای تهویه مطبوع در آنها استفاده کرد. در ادامه هر یک از این سیستم ها را به تفکیک بررسی کرده ایم.

سیستم حجم ثابت تک منطقه ای

سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت تک منطقه ای، قادر خواهد بود تهویه را تنها در یک زون یا منطقه تامین سازد. برای این منظور از یک ترموستات در منطقه مورد نظر استفاده شده تا این حس گر دما و حجم آب ورودی به واحدهای توزیع را سنجیده و متناسب با نیاز کاربران، تنظیم نماید. در این سیستم ها، میزان دبی هوای ورودی به محیط در همه فضاها یکسان است و قابل تغییر نمی باشد. یکی از معروف ترین انواع دستگاه هایی که با این سیستم کار می کند، اسپلیت ها هستند که حجم هوای ورودی آنها به یک منطقه، ثابت می باشد. دیگر دستگاهی که می تواند به شیوه حجم ثابت تک منطقه ای کار کند، روف تاپ پکیج است. این دستگاه که ترکیبی از هواساز و چیلر هواخنک است، می تواند با میزان حجم هوای خروجی ثابت، منطقه های مشخصی را تهویه کرده و دما و رطوبت را در آن تنظیم نماید.

فن کویل یکی دیگر از دستگاه هایی است که با حجم ثابت و به صورت تک منطقه ای کار می کند. این دستگاه، متصل به یک منبع تولید برودت یا حرارت است که می تواند در یک فضای مشخص، تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی را تامین کند.

پکیج پشت بامی با قابلیت حجم هوای ثابت

سیستم حجم ثابت چند منطقه ای

دستگاه های حجم ثابت چند منطقه ای قادر خواهند بود تهویه مطبوع را در چند منطقه تامین سازند و این اتفاق به کمک یک سیستم رخ خواهد داد. به طور کلی دو مدل سیستم حجم ثابت چند منطقه ای وجود دارد که در شیوه ساخت و عملکرد با یکدیگر تفاوت دارند. به منظور تهویه مولتی زون یا چند منطقه ای از دستگاه هواساز استفاده می شود که می تواند به یکی از دو مدل زیر فعالیت کند.

  • هواساز با کویل پس گرمایش یا یا دوباره گرمکن در هر منطقه که به آن TERMINAL REHEAT گفته می شود.
  • هواساز چند منطقه ای با قابلیت ترکیب هوای گرم و سرد که به آن MIXED AIR گفته می شود.

در سیستمی که به کویل پیش گرمایش مجهز است، یک هواساز تک منطقه ای، هوا را با حجم ثابت به واحدهای توزیع در هر فضا ارسال می کند. میزان دمای هوا در این نوع از دستگاه ها به قدری خنک است که بتواند سرمایش در گرم ترین زون را تامین کند. در این بخش ها، یک کویل آب گرم و یا کویل برقی قرار گرفته که میزان دمای آب را متناسب با نیاز کاربر تنظیم می کند. ترموستاتی که در واحدها وجود دارد، دمای مورد نظر کاربر را به دستگاه اعلام کرده و به این ترتیب میزان گرمایش توسط کویل مستقر در این بخش، معین می شود. در صورتی که دمای آب وارد شده به فضا، کمتر از میزان نیاز کاربر باشد، کویل گرمایشی با افزایش دمای آن شرایط مطلوب را ایجاد می کند. این سیستم به دلیل توانایی در تامین تهویه مطبوع در واحدهای مختلف، یکی از انواع کاربردی در این صنعت است، اما از نظر پیاده سازی، اجزا و مصرف انرژی به صرفه نیست.

استفاده از هواساز چند منطقه ای یا مولتی زون که مجهز به کویل آب گرم و سرد در دستگاه است، شیوه دیگر در سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت چند منطقه ای است. در این سیستم دو کویل گرم و سرد بعد از فن استقرار پیدا کرده و به طور همزمان فعالیت می کنند. هوایی که از فن عبور می کند، با برخورد به این کویل ها به دمای مطلوب رسیده و به مجرای خروجی هواساز منتقل می شود. هوای مطلوب در چنین دستگاه هایی، دمای سرمایش در گرم ترین زون است. در خروجی هواساز، از دمپرهای مجزا برای منطقه های مختلف استفاده می شود تا هوا با دمای مطلوب به هر یک از بخش ها وارد شود. ترموستاتی که در هر منطقه وجود دارد، دمای مطلوب آن محیط را به دستگاه اعلام کرده و به این ترتیب، هوا با دمای متعادل شده در هر منطقه توزیع می شود. این سیستم هم مشابه با حالت پیشین، از نظر اقتصادی به صرفه نیست.

هواساز چند منطقه ای با ترموستات و کویل گرمایشی

در جدول زیر می توانید جزئیات این دو روش تهویه مطبوع را مشاهده کنید.

هواساز با کویل پس گرمایش هواساز چند منطقه ای با قابلیت ترکیب هوای گرم و سرد

خنک سازی هوا به اندازه ای که گرم ترین منطقه به دمای ایده آل برسد.

ارسال هوای خنک با حجم ثابت به هر منطقه

استفاده از کویل پیش گرمایش در صورت خنک بودن بیش از اندازه دمای هوا برای یک منطقه

استفاده از کویل گرمایش و سرمایش بعد از فن در هواساز

تامین سرمایش هوا به منظور خنک سازی گرم ترین منطقه

ترکیب هوای سرد و گرم و انتقال آن به هر واحد در صورت خنک بودن بیش از حد دما

مزایای سیستم حجم ثابت

فواید سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت  را باید به دلیل سادگی در ساخت و راحتی استفاده و سرویس های دوره ای جست و جو کرد. سیستم های حجم ثابت می توانند ساده تر میزان هوای ورودی به فضا را  کنترل و تامین کنند و به همین دلیل در مکان هایی که این مساله از اهمیت برخوردار است، استفاده از سیستم های حجم ثابت در اولویت خواهد بود. از سویی هزینه های اولیه خرید و نصب سیستم های حجم ثابت به نسبت انواع متغیر پایین تر است و ممکن است در تصمیم خریدار برای استفاده تاثیر بگذارد. اما معایب سیستم های حجم ثابت cav  چیست؟

معایب سیستم های حجم ثابت

ایراد سیستم های تهویه مطبوع حجم ثابت را باید در میزان بالای اتلاف انرژی و مصرف برق بالای آنها جست و جو کرد. حالت گرمایش مجدد که در برخی از مدل های این سیستم رخ می دهد، انرژی زیادی را به هدر داده و هزینه مصرف انرژی را به کاربر تحمیل می کند. زیرا دمای هوا بیش از حد نیاز یک واحد خنک شده، در حالی که نیازی به آن نبوده است. در این سیستم ها، حجم ثابتی از هوا به طور دائم باید در واحدها در گردش باشد و به همین دلیل نمی توان سرعت فن ها را متناسب با نیاز کاربران تغییر داد و الزام به کارکرد دائمی فن ها با سرعت ثابت وجود دارد که هزینه های برق مصرفی دستگاه را افزایش می دهد.

مزایا و معایب تهویه مطبوع حجم ثابت

نتیجه آنکه

سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت، ساختاری است که میزان حجم هوای خروجی از آن در همه بخش ها ثابت است. به این ترتیب کنترل جریان هوا و کاهش یا افزایش آن به منظور تامین نیازهای تهویه مطبوع کاربران وجود نداشته و جریانی ثابت در همه بخش ها وجود خواهد داشت. برخی از دستگاه هایی که می توانند با این سیستم کار کنند، عبارتند از: هواساز، فن کویل، کولرگازی و روف تاپ پکیج. در این مطلب به بررسی سیستم های تهویه تک منطقه ای و چند منطقه ای با حجم ثابت نیز پرداخته شد و شیوه های مختلفی که می توان به کمک آن، با میزان دبی ثابت هوا، دمای یک یا چند منطقه را تغییر داد، مشخص شد. هم چنین با نگاهی به مزایا و معایب این سیستم ها انداخته شد که می تواند به درک بهتری از آنها منجر شود. اگر قصد خرید دستگاه های تهویه مطبوع از نوع حجم ثابت یا متغیر را دارید، توجه به مشخصات فنی هر یک، مزیت ها و معایب آنها و دیگر بررسی هاص تخصصی الزامی است. گروه صنعت تاپ تهویه از مراکزی است که به صورت رایگان به شما مشاوره های تخصصی در زمینه خرید دستگاه های مناسب را خواهد داد. برای کسب اطلاعات بیش تر در این حوزه می توانید با کارشناسان بازرگانی این مرکز در تماس باشید. 02188252897

سوالات متداول

سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت چیست؟

سیستم هایی که با میزان خروجی هوای ثابت از مجرای توزیع هوا، اما امکان تنظیم دما در هر واحد، تهویه مطبوع را پیاده سازی می کنند، سیستم حجم ثابت یا CONSTANT AIR VOLUME نامیده می شوند.

مزایای سیستم حجم ثابت چیست؟

این سیستم ها می توانند به خوبی از عهده تامین هوای تازه برآمده و ساختار بسیار ساده ای دارند. قیمت خرید اولیه این سیستم ها نیز به نسبت انواع متغیر، پایین تر است.

معایب سیستم های تهویه مطبوع حجم ثابت چیست؟

میزان بالای هدررفت انرژی، مهم ترین ایرادی است که به این سیستم ها وارد است و از طرفی به دلیل کارکرد ثابت فن در یک دور مشخص، مصرف برق این سیستم ها به نسبت انواع متغیر بالاست.

معرفی سیستم تهویه مطبوع حجم ثابت
توسط تاریخ انتشار : 2022-11-02بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.