تفاوت چیلر و اسپلیت

چیلر و کولرگازی از دستگاه های تهویه مطبوعی هستند که طرفداران زیادی دارند و هر یک به دلیل ویژگی های خاص خود، مناسب کاربری و ساختمان های مخصوصی می باشند. انتخاب بین چیلر و اسپلیت ممکن است برای برخی کاربران سخت و چالش برانگیز باشد، اما با شناخت کامل هر دو دستگاه می توانید به طور دقیق به این پرسش پاسخ دهید که چیلر بهتر است یا کولر گازی؟ در این مطلب این دو دستگاه را از زوایای مختلفی مورد بررسی قرار می دهیم و تفاوت چیلر و اسپلیت را به طور کامل شرح خواهیم داد. به این ترتیب می توانید با در نظر گرفتن نیازهای تهویه مطبوعی که دارید، میزان بودجه، شرایط آب و هوایی و معماری ساختمان خود، گزینه ای از هر جهت مناسب را انتخاب کنید. قبل از ورود به بحث تفاوت های چیلر و کولر گازی، نگاهی به ساختار این دو دستگاه می اندازیم و سپس مقایسه بین آنها را انجام خواهیم داد. برای بررسی کامل و جامع chiller از همه ابعاد می توانید به صفحه چیلر مراجعه کنید.

تفاوت های چیلر و اسپلیت

مکانیزم کولر گازی

ساختمان کولر گازی متشکل از یک یونیت خارجی است که بیرون از واحد نصب می شود و یک یونیت  داخلی که در فضای دورن بنا قرار می گیرد. یونیت بیرونی از کمپرسور و کندانسور تشکیل شده و بخش داخلی همان اواپراتور دستگاه است. مبرد از یونیت بیرونی به سمت یونیت داخلی حرکت کرده و زمانی که به اواپراتور می رسد، دچار کاهش دما و فشار شده است. با به گردش درآمدن هوا بر روی کویل های اواپراتور، دمای هوای کاهش پیدا کرده و وارد فضا می شود. مکانیزم کولر گازی به عنوان یک سیستم سرمایشی، استفاده از جریان برق برای خنک سازی محیط است و استفاده از آن محبوبیت زیادی در کشور ما دارد. اما چیلر چیست؟

مکانیزم چیلر

چیلرها یکی دیگر از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی هستند که در دو مدل جذبی و تراکمی موجود می باشند. نوع جذبی از انواع قدیمی این دستگاه هاست که با سوخت فسیلی و انرژی گاز کار می کند و به دلیل هزینه های نگه داری بالا و اشغال فضای زیاد، کاربرد گسترده ای ندارد. چیلرهای تراکمی بر اساس سیکل تبرید تراکمی و با استفاده از کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور کار می کنند. این بخش ها، وظیفه خنک سازی مبرد را به عهده دارند و در نهایت جریان خنک مبرد وارد فن کویل شده که به عنوان توزیع  کننده جریان هوا عمل می کند. چیلرها دارای دو مدل چیلر تراکمی آب خنک و هواخنک می باشند و تفاوت این دو مدل را باید در شیوه ای که کندانسور دستگاه خنک می شود، دانست. مینی چیلرها هم دقیقا مشابه با چیلرها فعالیت کرده و تفاوت در ظرفیت پایین تر آنهاست. دستگاه چیلر به کمک فن کویل یا هواساز که واحدهای توزیع کننده هوا در محیط هستند، فعالیت کرده و می توان از طیف گسترده ای از انواع فن کویل ها که از نظر محل نصب با یکدیگر تفاوت دارند، در این سیستم بهره گرفت. اما باید دید که تفاوت چیلر و کولر گازی چیست و برای هر کاربری، کدام یک گزینه مناسب تری می باشد.

مکانیزم و ساختار چیلر

تفاوت چیلر و کولر گازی از نظر ظرفیت

مقایسه اسپلیت و چیلر از نظر ظرفیت که بارزترین تفاوت این سیستم هاست، نشان می دهد که چیلرها برای سرمایش در ظرفیت های بالاتر گزینه های مناسبی هستند و این در حالی است که از کولرگازی یا اسپلیت در ظرفیت های پایین تر استفاده می شود. ساختار اسپلیت به نحوی است که برای خنک سازی هر واحد باید یک دستگاه جداگانه نصب نمود. به عنوان مثال در یک واحد که دارای اتاق های متعدد است، ممکن است نیاز به نصب کولرگازی در هر واحد به صورت مجزا باشد تا دمای آسایش برای همه کاربران تامین شود. این در حالی است که چیلرها، به عنوان یک سیستم سرمایشی با ظرفیت بالا، به تنهایی می توانند سرمایش یک ساختمان را تامین سازند. از کولر گازی می توان در واحدهایی که متراژ زیر 150 متر دارند، استفاده کرد و در مساحت های بالاتر، استفاده از این دستگاه به دلیل ظرفیت پایینی که دارد، به صرفه نیست. زیرا نیاز به نصب چندین اسپلیت به وجود می آید که از نظر هزینه خرید و میزان مصرف، معقول نمی باشد.

ظرفیت چیلر و حتی مینی چیلر، بسیار بالاتر از کولرگازی است و می توان به صورت یک سیستم مرکزی از آن برای خنک سازی انواع ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی و … استفاده کرد. با توجه به میزان نیاز در هر واحد، می توان از تعدادی فن کویل یا هواساز بهره گرفت که وظیفه توزیع هوای خنک تامین شده توسط چیلر را دارند.

تفاوت ظرفیت چیلر و اسپلیت

در این جدول می توانید تفاوت ظرفیت های دستگاه چیلر با کولر گازی را مشاهده کنید.

ظرفیت چیلر ظرفیت کولر گازی
تهویه مطبوع در ظرفیت های بالا تهویه مطبوع در ظرفیت های پایین تر

چیلر و اسپلیت از نظر گرمایش

چیلرهای سرمایشی و گرمایشی، تجهیزاتی چهار فصل هستند که می توان از آنها در همه فصول بهره گرفت. اگرچه چیلر دستگاهی برای خنک سازی آب است و وسیله ای سرمایشی محسوب می شود، اما می توان با اتصال کویل آب گرم به دستگاه، تهویه مطبوع گرمایشی را از مجرای فن کویل یا هواساز به محیط وارد کرد. اما در کولر گازی، گرمایش به کمک نیروی برق اتفاق می افتد که هزینه بسیار بالایی را در مقایسه با گاز شهری ارزان، به مصرف کننده تحمیل می کند. به همین دلیل در کشور ما غالبا از اسپلیت به عنوان دستگاه گرمایشی استفاده نمی شود. اما چیلر می تواند با اتصال یافتن به بویلر یا پکیج، بدون هزینه برق مصرفی بالا، گرمایش را نیز در واحدها تامین سازد. این گرمایش با هزینه های بسیار کم اتفاق می افتد و کمپرسور دستگاه نیز در فصول گرم، استراحت خواهد کرد.

مقایسه گرمایش چیلر و اسپلیت

 

در جدول زیر می توانید تفاوت گرمایش چیلر و کولر گازی را مشاهده کنید.

گرمایش چیلر گرمایش کولر گازی
امکان گرمایش به کمک گاز شهری و هزینه پایین گرمایش با برق و هزینه های بالا

مقایسه اسپلیت و چیلر از نظر فیلتر هوا

دستگاه چیلر را می توان به انواع هواساز که به عنوان اصلی ترین تجهیزات فیلتراسیون هوا هستند، متصل نمود. امکان تصفیه هوای محیط و نیز هوای تازه ورودی به ساختمان به کمک فیلترهای حرفه ای نظیر هپا، در هواساز فراهم می آید. اما کولر گازی تنها دارای یک فیلتر در یونیت داخلی است که می تواند هوای داخل واحد را تصفیه کند. امکان نصب فیلترهای دلخواه در این دستگاه وجود ندارد و تنها می توان از فیلترهای مخصوص که توانایی حذف بخشی از آلودگی ها را دارند، در کولرگازی استفاده کرد. اما سیستم چیلر- هواساز، قابلیت پاکسازی هوا تا حدود 99 درصد و زدودن انواع میکروارگانیسم ها را داراست.

تفاوت فیلتر هوا در چیلر و اسپلیت

تفاوت قابلیت های فیلتراسیون هوا در دستگاه چیلر و کولر گازی را در این جدول مشاهده کنید.

فیلتر هوا در  چیلر فیلتر هوا در کولر گازی
امکان فیلتر هوا به صورت حرفه ای با هواساز  فیلتر هوا توسط یک فیلتر معمولی در یونیت داخلی

تفاوت کنترل رطوبت چیلر و کولرگازی

سیستم چیلر – هواساز یا مینی چیلرهایی که به هواساز متصل می شوند، قادر خواهند بود، به طور دقیق میزان رطوبت محیط را کنترل کنند. به این معنا  که در صورت نیاز، از میزان رطوبت محیط کاسته و در شرایط لزوم، با استفاده از تجهیزات رطوبت زایی، میزان آن را در هوای ورودی به محیط افزایش دهند. اما در سیستم فن کویل یا اسپلیت، تنها می توان در حالت سرمایش، مقداری از رطوبت هوا را در اثر برخورد هوا با کویل های سرد کاست و از طریق سینی های تخلیه از دستگاه خارج نمود. اگرچه همین میزان از کنترل رطوبت در بسیاری از کاربری ها، از جمله محیط های مسکونی و اداری، کفایت می کند، اما در صورتی که نیاز به کنترل حرفه ای میزان رطوبت هوا باشد، باید از چیلر یا مینی چیلر متصل به هواساز استفاده کرد.

تفاوت کنترل رطوبت چیلر و اسپلیت

 

تفات کنترل رطوبت در اسپلیت و کولرگازی در این جدول نشان داده شده است.

کنترل رطوبت در  چیلر کنترل رطوبت در کولر گازی
امکان رطوبت زنی و رطوبت زدایی حرفه ای به کمک هواساز کاهش رطوبت هوا به کمک کویل های یونیت داخلی

چیلر و اسپلیت از نظر مصرف انرژی

کارکرد چیلر و مینی چیلر و کولر گازی به کمک جریان برق است و هر دو دستگاه به کمک کمپرسور که مصرف برق بالایی دارد، کار می کنند. برای مقایسه میزان مصرف انرژی این دو دستگاه باید ظرفیت آنها و نوع کمپرسور مشخص شود تا میزان برق مصرفی به درستی مقایسه گردد. مصرف انرژی چیلر در حالت گرمایشی می تواند از طریق گاز شهری باشد و این در حالی است که کولر گازی در حالت گرمایش هم با برق کار کرده و از این نظر، مصرف بالاتری خواهد داشت. از سویی می توان با بهره گیری از فناوری اینورتر، میزان مصرف انرژی دستگاه های تهویه مطبوعی که دارای کمپرسور و فن هستند را کاهش داد.

تفاوت مصرف انرژی چیلر و کولر گازی

در این جدول دو دستگاه چیلر و اسپلیت از نظر مصرف انرژی مقایسه شده اند.

مصرف انرژی در  چیلر مصرف انرژی در کولر گازی
استفاده از انرژی برق برای سرمایش

امکان استفاده از گاز شهری برای گرمایش

استفاده از انرژی برق در سرمایش و گرمایش

تفاوت چیلر و کولر گازی از نظر محل نصب

چیلر از سیستم های مرکزی تهویه مطبوع است که محل قرار گیری آن با توجه به نوع کندانسور، متفاوت می باشد. چیلرهای هواخنک در فضای باز نظیر پشت بام واحدها نصب می شوند تا به واسطه گردش هوای آزاد، خنک شوند. چیلرهای آبی در موتورخانه نصب می شوند و به نصب برج خنک کننده در محیط پشت بام برای کاهش دمای کندانسور دستگاه نیاز دارند. مینی چیلرها هم مشابه چیلرهای هوایی بوده و از نظر محل نصب، در فضای پشت بام و به دور از دید استقرار پیدا می کنند. اتصال چیلر به فن کویل ها از طریق لوله کشی خواهد بود که به صورت داخلی انجام شده و دید را مخدوش نمی کند. در صورتی که چیلرها به هواساز متصل شوند، سیستم کانال کشی در ساختمان ایجاد شده و هواساز به واسطه کانال هایی، جریان هوا را به محیط وارد می کند.

محل نصب چیلر

کولر گازی ساختاری متفاوت دارد و هر واحد به یونیت داخلی و بیرونی مجزایی نیاز خواهد داشت. به این ترتیب که یونیت خارجی در تراس، بالکن یا حیاط نصب می شود و ظاهر بنای شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. یونیت داخلی آن هم مشابه فن کویل دیواری بوده و در محیط داخلی واحد نصب خواهد شد. با توجه به مکان نصب این دو دستگاه، باید اشاره کرد که چیلرها، دید بصری را مخدوش نکرده و نمای ساختمان را تحت الشعاع قرار نمی دهند. این در حالی است که اسپلیت، کاملا در معرض دید نصب شده و دید را مخدوش می کند. این مساله زمانی که از تعداد زیادی کولرگازی در یک ساختمان استفاده می شود، بیش تر خود را نشان می دهد. هم چنین بین یونیت داخلی و خارجی اسپلیت، محدودیت فاصله وجود دارد و نباید میزان این اختلاف از عدد مشخصی که در کاتالوگ آن درج شده، بیش تر شود. این محدودیت در چیلرها وجود ندارد.

محل نصب کولر گازی

جدول زیر تفاوت ها محل نصب چیلر و اسپلیت را نشان می دهد.

محل نصب  چیلر محل نصب کولر گازی
نصب چیلر هوا خنک در پشت بام

نصب چیلر آب خنک در موتورخانه و برج خنک کننده در پشت بام

نصب در تراس یا بالکن

مقایسه قیمت چیلر و اسپلیت

قیمت چیلر و اسپلیت را نمی توان به سادگی با یکدیگر مقایسه کرد، زیرا فاکتورهای مختلفی در این بین دخیلند که باید بررسی شود. مهم ترین مواردی که در تعیین قیمت چیلر و اسپلیت تاثیرگذار است، عبارتند از:

ظرفیت دستگاه: در ابتدا باید ظرفیت دستگاه های تهویه مطبوع بر اساس متراژ بنا، بار برودتی، شرایط اقلیمی و … به دست آید و سپس نیاز به تعداد چیلر- فن کویل یا یونیت های کولرگازی حاصل شود.

برند تولید کننده دستگاه: شرکت های تولید کننده، با توجه به کیفیتی که در محصولات خود دارند، قیمت های متفاوتی را در نظر می گیرند. وارداتی بودن یک دستگاه، می تواند سبب افزایش قیمت آن شود. باید اشاره کرد که هر چه کیفیت دستگاه بالاتر رود، هزینه های نگهداری و تعمیرات آن کاهش پیدا کرده و نوعی سرمایه گذاری برای مصرف کننده تلقی خواهد شد. این مساله را می توان در چیلر کریر آمریکا که تولید کننده بهترین دستگاه های چیلر در دنیاست، مشاهده کرد.

قابلیت های دستگاه ها: هر چه امکاناتی که بر روی دستگاه های تهویه مطبوع قرار داده می شود، بیش تر شود، هزینه تمام شده آن نیز افزایش پیدا می کند. به عنوان مثال استفاده از تجهیزات رطوبت زنی و رطوبت زدایی در هواسازها، سبب بالاتر رفتن قیمت آن خواهد شد.

نوع کمپرسور: انواع کمپرسور چیلر و اسپلیت ها، به عنوان مهم ترین بخش دستگاه، تاثیر زیادی بر قیمت دستگاه دارد. هر کمپرسور با توجه به قابلیت ها، مصرف انرژی و راندمانی که دارد، قیمت مشخص خود را خواهد داشت.

مقایسه هزینه اجرای چیلر و اسپلیت

نصب چیلر یا مینی چیلر با توجه به نوع آن، میزان هزینه متفاوتی خواهد داشت. زیرا چیلرهای آب خنک به برج خنک کننده نیاز دارند و در مقابل در چیلرهای هوایی، چنین نیازی نیست. لوله کشی های دستگاه چیلر، به منظور عبور آب می باشد و در مقایسه با کولرگازی که مبرد از لوله ها عبور می کند، هزینه ای پایین تر خواهد داشت. زیرا لوله های اسپلیت، مسی بوده و هزینه پیاده سازی هر متر آن، در مقایسه با لوله کشی مخصوص آب، بالاتر می باشد.

مینی چیلر بهتر است یا کولر گازی

مینی چیلر همان دستگاه چیلر هواخنک است که ظرفیت پایین تری دارد. از نظر دارا بودن کمپرسور و مصرف برق، محل نصب، اتصال به فن کویل یا هواساز، تنظیم رطوبت و فیلتر کردن هوا هیچ تفاوتی بین چیلر و مینی چیلر نیست و تنها در محیط هایی که نیاز به ظرفیت سرمایشی کمتری وجود دارد، از مینی چیلرها استفاده می شود. مینی چیلر یا چیلر خانگی غالبا تا ظرفیت 10 تن تبرید ساخته می شود و قابلیت استفاده در انواع کاربری و شرایط اقلیمی را داراست. کاربران می توانند با در نظر گرفتن شرایط بنا، اقلیم، نیازهای تهویه مطبوعی که دارند و نیز بودجه مد نظر، گزینه مناسب خود را بین مینی چیلر و کولر گازی انتخاب کنند. در واقع پاسخ به این سوال که مینی چیلر بهتر است یا کولر گازی، کاملا به هدف استفاده شما و ساختار بنا بستگی دارد.

نتیجه آنکه…

پاسخ به این پرسش که چیلر بهتر است یا کولر گازی؟ باید با بررسی دقیق زوایای مختلف این دو دستگاه صورت گیرد. چیلرها به کمک فن کویل یا هواساز هوای مطبوع را به محیط وارد می کنند. این در حالی است که کولرگازی دارای دو بخش یونیت بیرونی و داخلی است و هر دوی این دستگاه ها با کمپرسور و انرژی برق کار می کنند. مقایسه کامل ظرفیت این دو دستگاه، مصرف انرژی، تنظیم رطوبت و فیلتراسیون، محل نصب، قیمت خرید و اجرا در این مطلب انجام شده و اینک با بررسی همه این فاکتورها می توان دریافت که چیلر یا کولر گازی، کدام یک گزینه بهتری است؟ هم چنین مینی چیلر که دستگاهی با ظرفیت پایین تر از چیلر، با کولرگازی مقایسه شد و به این شیوه می توان گزینه ای مناسب برای هر کاربری را تعیین نمود.

سوالات متداول

تفاوت چیلر و کولر گازی چیست؟

این دو دستگاه از نظر ظرفیت، محل نصب، میزان تنظیم رطوبت و فیلتراسیون هوا، قیمت، مصرف انرژی و هزینه های اجرا با یکدیگر متفاوت می باشند.

قیمت چیلر بیش تر است یا اسپلیت؟

برای بررسی تفاوت قیمت این دو دستگاه باید ظرفیت مورد نظر، برند تولید کننده و کیفیت قطعات را به خوبی مورد بررسی قرار داد. برای استعلام قیمت دستگاه های تهویه مطبوع و خرید قسطی، با بخش بازرگانی گروه صنعت تاپ تهویه در تماس باشید. 02188252897

مینی چیلر بهتر است یا کولر گازی؟

تفاوت بین مینی چیلر و کولر گازی باید از نظر ظرفیت، قیمت، تنظیم رطوبت و فیلتراسیون هوا، محل نصب و هزینه های پیاده سازی و مصرف، بررسی شود و مناسب تر بودن یک گزینه با توجه به کاربری مشخص شود.

تفاوت چیلر و اسپلیت
توسط تاریخ انتشار : 2022-10-24بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.