آخرین مقالات

محصولات پرفروش

تفاوت سیستم های تهویه مطبوع مستقل و مرکزی

سیستم های تهویه مطبوع دارای مدل های مختلفی هستند و با پیشرفت تکنولوژی، هر روز به انواع آنها افزوده می شود. در این بین می توان همه انواع این سیستم ها را در دو دسته مرکزی و مستقل تقسیم بندی نمود. هر یک از این دسته بندی ها، ویژگی های مخصوص به خود را دارا می باشند و برای کاربری های خاصی مناسب هستند. مقایسه سیستم تهویه مطبوع مرکزی و مستقل این امکان را به کاربران می دهد که انتخاب درستی در بین طیف گسترده انواع دستگاه های سرمایشی و گرمایشی داشته باشند. زیرا اگر از سیستم های نامناسب برای یک کاربری استفاده شود، ضمن بالا رفتن هزینه های ناشی از کارکرد دستگاه ها، این احتمال وجود دارد که راندمان مناسبی هم از دستگاه ها دریافت نشود. با مطالعه این مطلب می توانید تفاوت سیستم های تهویه مطبوع مستقل و مرکزی را درک کرده و بهترین گزینه را برای ساختمان خود انتخاب کنید. در ادامه به معرفی هر سیستم به صورت جداگانه پرداخته شده است.

تفاوت سیستم های تهویه مطبوع مستقل و مرکزی

تهویه مطبوع مرکزی

سیستم تهویه مطبوع مرکزی، به نوعی از تجهیزات گرمایشی و سرمایشی گفته می شود که به کمک یک سیستم، کلیه قسمت های یک ساختمان را تحت پوشش قرار می دهند. تهویه مطبوع مرکزی برای کاربری های بزرگ مقیاس که واحدهای زیادی دارند، نظیر مجتمع های مسکونی، برج ها و … گزینه ای بسیار ایده آل می باشد. در این کاربری ها می توان با استفاده از یک سیستم مرکزی که بیرون از ساختمان نصب می شود، سرمایش و گرمایش کلیه واحدها را به انجام رساند. در این قسمت به معرفی مهم ترین دستگاه های تهویه مطبوع مرکزی پرداخته شده است.

دستگاه تهویه مطبوع مرکزی چیلر

چیلر به همراه هواساز یا فن کویل، در دسته سیستم های مرکزی تهویه مطبوع جای می گیرد. چیلر، خود دارای دو نوع تراکمی و جذبی است که هر دوی آنها در گروه دستگاه های مرکزی جای دارند. چیلرها غالبا در پشت بام یا موتورخانه ساختمان نصب می شوند و با اتصال به هواساز یا فن کویل، سرمایش ساختمان ها را به انجام می رسانند. به این معنا که با استفاده از یک دستگاه چیلر، کلیه واحدهای یک ساختمان خنک شده و نیازهای تهویه مطبوع آن برطرف می شود. اتصال چیلر به دستگاه های توزیع کننده هوا، از طریق لوله کشی های مخصوص صورت می گیرد و راندمان بالا و عمر طولانی دستگاه را باید از اصلی ترین مزایای آن دانست. چیلر تراکمی خود دارای دو نوع هواخنک و آب خنک می باشد که هر دو در دسته تهویه مطبوع مرکزی جای دارند و در انواع کاربری های مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و … به کار برده می شوند.

سیستم تهویه مطبوع مرکزی چیلر

تهویه مطبوع مرکزی مینی چیلر

مینی چیلر، نوعی از دستگاه چیلر تراکمی است که غالبا از نوع هواخنک ساخته می شود و ظرفیت آن از چیلر کمتر می باشد. ساختار دستگاه و شیوه کار آن، تفاوتی با چیلرها نداشته و تنها در ظرفیت برودتی با یکدیگر متفاوتند. ظرفیت پایین تر این دستگاه باعث شده تا در کاربری های کوچک مقیاس از آن استفاده شود و حتی در برخی مکان ها، به عنوان یک سیستم مستقل از آن بهره گرفته می شود. مینی چیلر نیز با اتصال به هواساز یا فن کویل کار می کند و می توان در انواع کاربری های صنعتی، مسکونی، اداری و تجاری، متناسب با ظرفیت برودتی مورد نیاز، از آن استفاده کرد. برای مشاهده جزئیات این دستگاه می توانید به صفحه مینی چیلر مشاهده کنید.

سیستم تهویه مطبوع مرکزی VRF

سیستم وی آر اف را نیز باید در دسته دستگاه های تهویه مطبوع مرکزی جای داد. این سیستم، دارای یک یونیت بیرونی است که با اتصال به تعدادی یونیت داخلی مشابه فن کویل، می تواند سرمایش و گرمایش را در واحدها تامین کند. از نظر ساختار ظاهری و شیوه کار، می توان سیستم وی آر اف را تا حدی به چیلر تراکمی هواخنک شبیه دانست. هر دوی این دستگاه ها بر اساس سیکل تبرید تراکمی کار می کنند و تفاوت در کنترل متغیر جریان مبرد در VRF و نیز ورود مستقیم مبرد از یونیت خارجی به یونیت داخلی است. یونیت بیرونی وی آر اف را غالبا در بیرون از ساختمان و جایی که امکان گردش هوای آزاد وجود داشته باشد، نصب می کنند و از طریق لوله کشی های مسی، آن را به یونیت های داخلی متصل می سازند. از سیستم وی آر اف می توان به صورت سرمایش و گرمایش استفاده کرد و حتی در مدل هایی از این سیستم، امکان سرمایش و گرمایش همزمان نیز وجود دارد. به دلیل بهره گیری از سیستم های نوین در ساخت این دستگاه نظیر کمپرسورهای اینورتر و استفاده از مبرد به اندازه نیاز کاربر، هزینه های مصرف انرژی در سیستم وی آر اف پایین تر از دیگر دستگاه های مشابه نظیر چیلر است.

سیستم تهویه مطبوع مرکزی وی آر اف

تهویه مطبوع مرکزی مینی VRF

مینی وی آر اف، از نظر ساختار کاملا مشابه با VRF است و تنها تفاوت در ظرفیت پایین تر این دستگاه است. از مینی وی آر اف می توان به صورت مرکزی یا مستقل استفاده کرد و این مساله با توجه به هدف استفاده از سیستم تعیین می شود. به عنوان مثال می توان مینی وی آر اف را تنها برای یک ساختمان به کار برد و یا تعدادی واحد را به یک یونیت بیرونی متصل نمود. مزیت هایی که در مورد سیستم VRF نام برده شد، در این دستگاه نیز وجود دارد و می توان از آن به عنوان نوعی سیستم سرمایش و گرمایش همزمان در انواع کاربری ها بهره گرفت. برای کسب اطلاعات بیش تر در این مورد می توانید به صفحه مینی وی آر اف مراجعه کنید.

تهویه مطبوع مرکزی روف تاپ پکیج

سیستم روفتاپ پکیج، از انواع دستگاه های مرکزی تهویه مطبوع است که در آن از چیلر تراکمی هواخنک و هواساز به صورت یک پکیج یکپارچه بهره گرفته شده است. این سیستم نیز به صورت مرکزی قادر به تامین سرمایش و گرمایش است و می توان برای تعدادی واحد، تنها از یک دستگاه پکیج پشت بامی استفاده کرد. این سیستم تهویه مطبوع مرکزی برای انواع کاربری ها، به ویژه محیط های یکسره و بدون تفکیک فضا نظیر سالن های ورزشی، سوله ها و … گزینه ای ایده آلی است. اطلاعات بیش تر در این حوزه را می توانید در صفحه روف تاپ پکیج مشاهده کنید.

سیستم تهویه مطبوع مستقل

سیستم تهویه مطبوع مجزا، نوع دیگری از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی هستند که به طور مستقل برای هر واحد نصب می شوند و نیاز به یونیت بیرونی و درونی مجزا دارند. برخلاف تهویه مطبوع مرکزی، نمی توان از یک یونیت بیرونی برای تعدادی واحد استفاده کرد و هر بخش به دستگاه مجزا برای سرمایش و گرمایش نیاز دارد. این ویژگی سبب شده تا در کاربری های خاصی از چنین دستگاه هایی استفاده شود. در ادامه به معرفی مهم ترین انواع سیستم تهویه مطبوع مستقل پرداخته شده است.

سیستم تهویه مطبوع مستقل چیست؟

تهویه مطبوع مستقل داکت اسپلیت

داکت اسپلیت ترکیبی از یک یونیت بیرونی و داخلی است که توسط لوله کشی هایی به یکدیگر متصل شده اند و از طریق کانال کشی، هوای سرد یا گرم را به محیط وارد می سازند. استفاده از این دستگاه نیازمند نصب یونیت بیرونی و درونی مجزا برای هر واحد است. در ساختمان هایی که تعداد زیادی واحد وجود دارد، نصب یونیت های بیرونی در تراس یا نمای ساختمان، خوشایند نیست و بهتر است از سیستم های مرکزی تهویه مطبوع بهره گرفته شود. اما در ساختمان هایی که تعداد واحدها کمتر است و مسیر کانال کشی برای خروج هوا در واحدها تعبیه شده است، می توان از داکت اسپلیت استفاده کرد.

سیستم تهویه مطبوع مستقل داکت اسپلیت

تهویه مطبوع مستقل با اسپلیت

کولر گازی یا اسپلیت، دیگر دستگاهی است که در حوزه سیستم های تهویه مطبوع مستقل جای دارد. این سیستم مشابه با داکت اسپلیت است، با این تفاوت که به جای کانال کشی، از لوله کشی برای توزیع هوا به واحدها استفاده می شود. در ساختمان هایی که تعداد واحدها محدود است و می توان به ازای هر واحد، یونیت بیرونی مجزا نصب نمود، کولرگازی یا اسپلیت، گزینه مناسبی است. در این ویدیو می توانید با نمونه ای از دستگاه های تهویه مطبوع مستقل آشنا شوید.

جدول مقایسه سیستم های تهویه مطبوع

مقایسه سیستم تهویه مطبوع مرکزی و مستقل، مزایا و معایب هر یک از دستگاه ها را نشان می دهد و به این شیوه می توان گزینه مناسب برای هر کاربری را انتخاب نمود. این سیستم ها از نظر هزینه های مصرف انرژی، محل نصب، قیمت خرید، راندمان و میزان فضای اشغال شده با یکدیگر تفاوت دارند و در جدول مقایسه سیستم های تهویه مطبوع، می توانید مهم ترین موارد آن را مشاهده کنید.

مقایسه سیستم های تهویه مطبوع از جهت سیستم تهویه مطبوع مرکزی سیستم تهویه مطبوع مستقل
محل نصب یونیت بیرونی این سیستم ها غالبا در موتورخانه یا فضای باز پشت بام نصب می شود. یونیت بیرونی این سیستم، غالبا در تراس یا پشت پنجره نصب می شود و در برخی موارد می توان آن را در پشت بام قرار داد.

بی نیازی از موتورخانه از مزایای نصب این سیستم هاست.

هزینه مصرف انرژی محاسبه هزینه های مصرف برق به صورت کلی مستقل بودن هزینه های مصرف برق
قیمت خرید قیمت خرید اولیه بالا در مقایسه با سیستم های مستقل

تقسیم شدن هزینه ها بین واحدهای مصرف کننده

قیمت اولیه خرید پایین تر در مقایسه با انواع مرکزی
مناسب برای  کاربری ها با تعداد واحدهای زیاد یا مساحت بزرگ مناسب برای محیط های کوچک نظیر آپارتمان یا واحدهای اداری
طول عمر  طول عمر بالا  طول عمر پایین تر در مقایسه با سیستم های مرکزی

نتیجه آنکه

تفاوت سیستم تهویه مطبوع مرکزی و مستقل، در این مطلب از جنبه های مختلفی انجام شد و معرفی دستگاه هایی که در هر دسته جای دارند، صورت گرفت. با مقایسه این سیستم ها، می توان درک کرد که هر کدام از این دستگاه ها، برای چه کاربری هایی مناسب می باشند و از نظر کاربرد و هزینه های اولیه خرید و مصرف، به صرفه تر خواهد بود. به طور کلی می توان چیلر، وی آر اف و روفتاپ پکیج را در دسته سیستم تهویه مطبوع مرکزی جای داد و داکت اسپلیت و کولرگازی را نوعی سیستم تهویه مطبوع مستقل دانست. سیستم های مرکزی هزینه خرید، نصب و راه اندازی اولیه بالاتری دارند که البته بین تعداد زیادی از استفاده کنندگان تقسیم می شود. راندمان دستگاه های تهویه مطبوع مرکزی از مستقل بالاتر بوده و طول عمر بیش تری دارند. از سویی در سیستم های مستقل، امکان تعمیر، سرویس و پرداخت هزینه های مصرف به صورت مستقل وجود دارد و کنترل کاملی از همه ابعاد به دستگاه تامین خواهد شد. در اکثر کاربری های بزرگ مقیاس، ساختمان هایی با تعداد واحد زیاد، سالن ها و … از دستگاه های مرکزی تهویه مطبوع استفاده می شود و در مقابل برای واحدهای کوچک و ساختمان هایی با تعداد کمی از واحد، از دستگاه های تهویه مطبوع مستقل بهره گرفته می شود. برای کسب اطلاعات بیش تر در این حوزه و دریافت مشاوره رایگان می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید. 02188252897

سوالات متداول

سیستم تهویه مطبوع مرکزی بهتر است یا مستقل؟

سیستم تهویه مطبوع مستقل و مرکزی هر یک دارای ویژگی هایی می باشد که آنها را برای کاربری های خاصی مناسب ساخته است. برای انتخاب گزینه مناسب باید مزایا و معایب هر سیستم را دانست و بهترین گزینه را برگزید. برای بررسی دقیق این موضوع برای هر کاربری و دریافت مشاوره رایگان، با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید. 02188252897

سیستم تهویه مطبوع مرکزی چیست؟

سیستم های سرمایشی و گرمایشی که برای تهویه مطبوع واحدهای زیادی مورد استفاده قرار می گیرد، نظیر چیلر، vrf یا روف تاپ پکیج که با اتصال به فن کویل یا هواساز کار می کند، سیستم تهویه مطبوع مرکزی می باشند.

سیستم تهویه مطبوع مستقل چیست؟

دستگاه هایی که برای تامین سرمایش و گرمایش هر واحد به طور مستقل در واحد نصب می شوند و هر یونیت برای یک واحد مجزا استفاده می شود، از انواع تهویه مطبوع مستقل می باشند.

مقایسه سیستم تهویه مطبوع مستقل و مرکزی
توسط تاریخ انتشار : 2022-12-26بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.