آخرین مقالات

محصولات پرفروش

مقایسه چیلر و VRF

تفاوت چیلر و سیستم وی آر اف، به عنوان دستگاه های اصلی تهویه مطبوع که در کشور ما و دنیا مورد استفاده قرار می گیرند، می تواند به انتخاب درست برای هر بنا منجر شود. هر دو سیستم را به عنوان دستگاه های سرمایشی می شناسیم که می توانند تهویه ای مطبوع را ایجاد نمایند. اما قطعا تفاوت هایی بین این دو دستگاه وجود دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد. مقایسه سیستم وی آر اف و چیلر در این مطلب به طور کامل و از ابعاد گوناگون مورد بررسی قرار گرفته است. با مطالعه این متن قادر خواهید بود از همه جهات به تفاوت و مزیت های این دو دستگاه بر یکدیگر واقف شوید و انتخابی مناسب برای بنای خود داشته باشید.

تفاوت وی آر اف و چیلر در چیست؟

چیلر به همراه فن کوئل

چیلر به دستگاهی گفته می شود که می تواند با خنک سازی آب و ارسال آن به دستگاه های دیگری نظیر فن کویل یا هواساز، عملیات سرمایش را به انجام برساند. خنک سازی آب از طریق سیکل برودتی به انجام می رسد که می تواند از نوع تراکمی یا جذبی باشد و همین تفاوت سبب شکل گیری دو دسته چیلر تراکمی و جذبی شده است. چیلر به همراه فن کویل می تواند عملیات سرمایش را تکمیل کند و زمانی که فرآیند خنک سازی آب به انجام رسید، این جریان وارد مبدل حرارتی در فن کویل یا هواساز می شود. فن های این دستگاه، با عبور هوا از روی کویل های خنک، جریان هوایی خنک را وارد محیط مد نظر می کنند. به این شیوه سرمایش در واحد ها ایجاد خواهد شد.

معرفی سیستم vrf

وی آر اف سیستمی نوین در تهویه مطبوع است که مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow بوده و به معنای جریان متغیر مبرد است. در معرفی سیستم vrf باید گفت که این مجموعه از ترکیب یونیت خارجی و تعدادی یونیت داخلی که از نظر ظرفیت با یکدیگر تناسب دارند، تشکیل شده است. ارتباط بین یونیت های داخلی و خارجی، از طریق لوله های مسی انجام می شود و این سیستم، فاقد کانال کشی می باشد. همان طور که از نام این دستگاه مشخص است، سیستم وی آر اف می تواند میزان مبرد مورد نیاز را بر اساس دمای درخواستی در هر یونیت داخلی، به سیکل سرمایش ارسال کند. در این سیستم ها جریان مبردی که در هر واحد داخلی وجود دارد، متفاوت و بر حسب نیاز می باشد. این نسل از دستگاه های تهویه مطبوع، برای اولین بار در کشور ژاپن مورد بهره برداری قرار گرفت و اینک شاهد استفاده از آن در سراسر جهان می باشیم. این دستگاه ها قادرند سرمایش و گرمایش را به طور همزمان ایجاد کرده و به کاربر امکان کنترل دما در هر واحد را می دهند.

آشنایی با سیستم وی آر اف

شباهت دستگاه های VRF با چیلرهای تراکمی

سیستم تهویه مطبوع الکتریکی vrf، از جهاتی به چیلرهای تراکمی شباهت دارد. اجزای یونیت خارجی دستگاه وی آر اف تا حدی مشابه با چیلر تراکمی است و بر اساس سیکل تبرید تراکمی، عملیات خنک سازی در این دستگاه ها به انجام می رسد. فشرده شدن مبرد در کمپرسور دستگاه، افزایش فشار و دمای آن و سپس ادامه مسیر در کندانسور و کاهش دما و فشار، بخش اصلی سرمایش این سیستم هاست. از هر دو می توان برای سرمایش و گرمایش استفاده کرد و به واسطه فن کویل یا هواساز در چیلر و یونیت های داخلی در vrf که مشابه فن کویل می باشد، هوای مطبوع به واحدها وارد می شود. به همین دلیل بسیاری از متخصصان این حوزه، شباهت های زیادی بین وی آر اف و چیلرهای تراکمی در نظر می گیرند. با این حال تفاوت هایی بین این دو دسته از دستگاه های تهویه مطبوع وجود دارد که در این مطلب قصد بررسی آنها را داریم.

تفاوت چیلر و سیستم وی آر اف چیست؟

مقایسه سیستم وی آر اف با چیلر به طور کاربردی، جنبه های مختلفی را شامل می شود. در نظر گرفتن بعد هزینه، شرایط آب و هوایی، عملکرد دستگاه در حالت سرمایشی و گرمایشی، نصب و راه اندازی، عیب یابی، تعمیر و دیگر موارد تخصصی، همگی باید در بررسی تفاوت چیلر و vrf مورد ارزیابی قرار گیرند. سیستم تهویه مطبوع الکتریکی vrf، با بهره گیری از دانش روز، مزیت هایی را به همراه دارد که دستگاه های چیلر و فن کویل فاقد آن می باشند. از سویی چیلرها نقاط قوتی دارند که باعث شده بعد از مدت زمان طولانی از ظهورشان، هم چنان به عنوان یکی از اصلی ترین دستگاه های تهویه مطبوع به شمار روند. در ادامه به طور مفصل شما را با تفاوت های vrf و چیلر آشنا می کنیم.

تفاوت چیلر و VRF از نظر نوع عملکرد

در مقایسه عملکرد چیلر و وی آر اف باید گفت که اگرچه هر دو دستگاه بر اساس سیکل برودتی، خنک سازی هوا را به انجام می رسانند، اما چیلرها در کنار استفاده از مبرد، از آب هم استفاده می کنند. به عبارتی در وی آر اف، هوا در یونیت های داخلی به طور مستقیم توسط مبرد خنک می شود و جریان آبی در این سیستم وجود ندارد. هم چنین امکان کنترل جریان مبرد در هر یونیت داخلی متناسب با بار برودتی وجود دارد که در ترکیب چیلر و فن کویل این شرایط مهیا نمی باشد.

عملکرد وی آر اف و چیلر را می توان از بعد سرمایش و گرمایش همزمان نیز بررسی نمود. سیستم vrf در انواع پیشرفته خود مجهز به حالتی است که می تواند سرمایش و گرمایش را به طور همزمان ایجاد کند. این در حالی است که در چیلرها چنین امکانی وجود ندارد و تنها گرما یا سرما تولید خواهد شد.

گرمایش و سرمایش همزمان وی آر اف

 

سیستم وی آر اف چیلر
استفاده از مبرد برای سیکل برودتی استفاده از مبرد و آب در سیکل برودتی
امکان سرمایش و گرمایش همزمان امکان گرمایش یا سرمایش

مقایسه قیمت چیلر و VRF

مقایسه چیلر و VRF از نظر قیمت باید در ظرفیت های برابر و در یک پروژه یکسان مورد ارزیابی قرار گیرد تا این بررسی ارزش علمی داشته باشد. در بررسی قیمت چیلر و وی آر اف، باید هزینه تهیه چیلر و فن کویل ها با یونیت خارجی و یونیت های داخلی وی آر اف بررسی و مقایسه شوند. هم چنین مقایسه باید در محصولات یک شرکت باشد تا دقیق تر صورت گیرد. به طور کلی می توان ادعا کرد که در مقایسه قیمت چیلر و vrf، سیستم وی آر اف به دلیل نوین تر بودن و استفاده از تجهیزات پیشرفته تر، قیمت گران تری برای مصرف کننده خواهد داشت. همان طور که اشاره شد، استفاده از لوله های مسی در وی آر اف در مقایسه با لوله های 5 لایه یا گالوانیزه در چیلر، سبب افزایش قیمت خواهد شد. در مقایسه چیلر و وی آر اف از نظر قیمت باید به هزینه های نصب و راه اندازی هم اشاره کرد که در ادامه به آن می پردازیم.

مقایسه قیمت چیلر و سیستم وی آر اف

سیستم وی آر اف چیلر
هزینه خرید بالاتر قیمت خرید ارزان تر

مقایسه هزینه های نصب و راه اندازی سیستم VRF با چیلر

نصب وی آر اف نسبت به چیلر، هزینه بیش تری برای مصرف کننده خواهد داشت. در گام اول باید به احتیاج به متخصصان حرفه ای برای نصب vrf اشاره کرد که هزینه های راه اندازی را بالا می برد. اگرچه چیلر هم باید توسط متخصصان حرفه ای نصب شود، اما در راه اندازی وی آر اف، جزئیات تخصصی تری وجود دارد که سبب افزایش هزینه نصب آن می شود. از سویی لوله های مسی که در نصب وی آر اف به آنها نیاز است، به صورت اختصاصی از تولید کننده دریافت می شود و نسبت به چیلرها که فاقد این نوع لوله کشی هستند، هزینه بیش تری خواهد داشت. به عبارتی می توان ادعا کرد که نوین تر بودن وی آر اف و خاص بودن اجزای آن، هزینه های نصب و راه اندازی را بالاتر برده است.

تفاوت هزینه نصب چیلر و vrf

سیستم وی آر اف چیلر
نصب و راه اندازی گران تر نصب و راه اندازی ارزان تر

مقایسه چیلر و VRF از نظر مصرف انرژی

مقایسه مصرف برق سیستم VRF با چیلر باید با در نظر گرفتن مشخصات اجزای تشکیل دهنده آن صورت گیرد. یونیت های خارجی در وی آر اف دارای کمپرسورهای اینورتر هستند که با توجه به میزان نیاز، گردش کرده و در شرایطی که دستگاه در فشار کاری کم است، با نهایت قدرت خود فعالیت نمی کند. این در حالی است که اگر کمپرسور دستگاه چیلر، از این قابلیت بهره نبرد، سبب افزایش هزینه برق مصرف در آن خواهد شد. برای مقایسه دقیق تر باید نوع کمپرسور و مشخصات فنی آن در هر دو دستگاه مورد بررسی قرار گیرد، زیرا این قسمت بیش ترین مصرف انرژی را در هر دو سیستم تهویه مطبوع دارد.

هزینه برق وی آر اف، چنانچه این دستگاه دارای یک یونیت خارجی مجزا برای هر واحد باشد و به شکل سیستم مرکزی پیاده سازی نشود، افزایش محسوسی به نسبت ترکیب چیلر و فن کویل که به شکل مرکزی اجرا می شود، خواهد داشت. به همین دلیل به طور کلی می توان گفت که فناوری گردش متغیر موتور کمپرسور یا همان اینورتر، می تواند سبب کاهش مصرف انرژی در دستگاه های vrf شود، این در حالی است که چیلرها هم می توانند به این قابلیت مجهز شوند و مرکزی یا مجزا بودن یونیت خارجی وی آر اف هم در این هزینه ها موثر خواهد بود.

مصرف انرژی چیلر و وی آر اف

سیستم وی آر اف چیلر
استفاده از سیستم اینورتر و کاهش میزان کارکرد دستگاه بالاتر بودن هزینه برق مصرفی به ویژه در شرایطی که دستگاه مجهز به سیستم اینورتر نباشد.
هزینه انرژی گران تر در صورت نصب یونیت خارجی مجزا برای هر واحد

مرکزی بودن سیستم و کاهش هزینه ها

مقایسه هزینه تعمیر و نگهداری سیستم VRF با چیلر

مقایسه چیلر و وی آر اف به لحاظ کاربری و نگهداری را باید با توجه به یکپارچه بودن سیستم وی آر اف انجام داد. این ساختار یکپارچه سبب می شود تا در صورت بروز کوچک ترین مشکلی در سیستم، کل دستگاه با خطا مواجه شود. عیب یابی سیستم های وی آر اف ممکن است زمان بر بوده و در صورت بروز نشتی در لوله های مسی، یافتن محل نشت کاری دشوار خواهد بود و برای کاربر هزینه زیادی را به همراه خواهد داشت. این در حالی است که ترکیب چیلر و فن کویل، در صورت بروز مشکل در دستگاه چیلر، ساده تر تعمیر شده و کل مجموعه مختل نخواهد شد.

دستگاه چیلر باید به صورت سالیانه مورد سرویس و بازبینی قرار گیرد. کلیه اجزای دستگاه باید به طور جداگانه بررسی و در صورت نیاز تمیز شده تا از سلامت و کارکرد درست آن اطمینان حاصل شود. در مقایسه سیستم وی آر اف و چیلر باید به عدم امکان جابجایی یونیت داخلی و خارجی vrf اشاره کرد. زیرا هر نوع جابجایی نیاز به تغییر نقشه لوله کشی های داخلی این دستگاه دارد و به صرفه نمی باشد. این در حالی است که فن کویل ها در ترکیب چیلر- فن کویل، قابل جابجایی می باشند.

 

مقایسه هزینه تعمیر vrf و چیلر

سیستم وی آر اف چیلر
هزینه بر بودن تعمیرات دستگاه در صورت بروز خرابی و به ویژه نشت مبرد نیاز به سرویس سالیانه همه بخش های دستگاه
عدم امکان جابجایی یونیت های داخلی و خارجی نصب شده امکان جابجایی فن کویل ها

مقایسه ظرفیت سرمایشی سیستم های VRF با چیلر های تراکمی

مقایسه چیلر و وی آر اف را با بررسی ظرفیت سرمایشی این دو سیستم ادامه می دهیم. استفاده از کمپرسورهای اینورتر در vrf شرایطی را فراهم کرده که بتوان از ظرفیت های مختلف سرمایشی در شرایط مختلف و بر حسب نیاز استفاده کرد. هم چنین امکان کنترل دما در هر واحد به صورت جداگانه وجود دارد و می توان میزان ورود مبرد را به هر یونیت داخلی تنظیم نمود. این ویژگی های وی آر اف، سبب راندمان بالا و بهبود ظرفیت سرمایشی آن به نسبت چیلرها شده است. البته چیلر هم می تواند به خوبی سرمایش مطبوع در ظرفیت های بالا را تامین نماید و باید با بررسی همه ابعاد در کنار ظرفیت سرمایش، گزینه مناسب را برای هر مکان تعیین نمود.

سیستم وی آر اف چیلر
امکان استفاده از ظرفیت سرمایشی مختلف به دلیل دارا بودن تکنولوژی اینورتر قابل استفاده تنها در یک ظرفیت سرمایشی در صورت مجهز نبودن به کمپرسور اینورتر
کنترل دمای هر واحد داخلی به صورت مجزا عدم امکان کنترل دمای هر واحد به شکل مجزا

 

تفاوت سیستم VRF و چیلر از نظر گرمایش

بررسی گرمایش چیلر و وی آر اف را با نگاهی به چیلرها آغاز می کنیم. این دستگاه را می توان در فصول سرد سال غیر فعال کرد و از پکیج ها یا موتور خانه برای ایجاد آب گرم بهره گرفت. جریان آب گرم به جای سرد وارد فن کویل شده و تهویه مطبوع گرمایشی را ایجاد خواهد کرد. اما گرمایش vrf چگونه انجام می شود؟

سیستم وی آر اف هیت پمپ (heat pump vrf) این امکان را می دهد که از گرمایش این دستگاه ها در فصل های سرد سال استفاده کرد. با توجه به اینکه این سیستم از برق برای تولید گرما استفاده می کند، در مقایسه با چیلر که از سوخت بهره می گیرد، هزینه ای بسیار بیش تر بر روی دست مصرف کننده خواهد گذاشت.

نوع پیشرفته تر این سیستم ها را می توان وی آر اف بازیافت گرما یا هیت ریکاوری (heat recovery vrf) دانست که با صرفه جویی در مصرف انرژی، از میزان هزینه ها خواهد کاست. با این حال استفاده از انرژی برق برای گرمایش در کشوری مانند ایران که هزینه گاز شهری به نسبت برق بسیار پایین است، به صرفه نیست و همین مساله به یکی از نقاط ضعف سیستم وی آر اف بدل شده است. به همین دلیل در مناطق بسیار سردسیر، استفاده از vrf به عنوان تامین کننده سرمایش و گرمایش مناسب نمی باشد.

بررسی تفاوت در سیستم گرمایشی vrf و چیلر

 

سیستم وی آر اف چیلر
گرمایش برقی با صرف هزینه بالا گرمایش به کمک موتورخانه یا پکیج

مقایسه سیستم چیلر و وی آر اف از نظر محل نصب

محل نصب یونیت بیرونی وی آر اف غالبا در پشت بام واحد هاست و البته اگر به صورت مجزا برای هر واحد از این سیستم بهره گرفته شود، می توان آن را در تراس نیز نصب نمود. این در حالی است که چیلرها را می توان در پشت بام و یا فضایی در زیر زمین، موتورخانه و فضاهای این چنینی نصب نمود. از نظر میزان اشغال فضا، باید به نوع دستگاه ها توجه نمود و نمی توان به طور کلی، مقایسه را انجام داد. به عنوان مثال چیلرهای تراکمی آب خنک به برج خنک کننده احتیاج دارند که سبب اشغال فضایی اضافی به نسبت دیگر چیلرها و وی آر اف می شود. به همین دلیل باید با بررسی دقیق نوع دستگاه تهویه مطبوع، از نظر فضای اشغال و نصب، این دو سیستم را با هم مقایسه نمود.

سیستم وی آر اف چیلر
نصب یونیت بیرونی در پشت بام یا تراس  نصب یونیت بیرونی در پشت بام یا موتور خانه

مقایسه ویدیویی چیلر و سیستم vrf

تفاوت سیستم چیلر و وی آر اف با جزئیات کامل مورد بررسی قرار گرفت. در این بخش در ویدیویی کوتاه، مقایسه سیستم VRF با چیلر به طور کاربردی ارائه شده  است. 

 

نتیجه گیری

مقایسه سیستم وی آر اف و چیلر از ابعاد مختلفی نظیر هزینه خرید، نگهداری، نصب، ظرفیت سرمایش و گرمایش و دیگر جهات انجام شد. زمانی که به طور دقیق به این دو سیستم تهویه مطبوع بنگریم، متوجه خواهیم شد که مزایا و معایب هر کدام، آنها را برای فضای خاصی مناسب ساخته است. کمتر بودن هزینه های اولیه خرید و نصب چیلرها به نسبت vrf سبب شده تا کاربران زیادی به تهیه آنها روی آورند، با این حال نمی توان مزیت های وی آر اف که ناشی از به کار گیری دانش و فناوری روز دنیای تهویه مطبوع است را نادیده گرفت. برای داشتن انتخابی بهتر، اطلاع از نظر متخصصان نیز می تواند بسیار موثر باشد. مشاوران حرفه ای گروه صنعت تاپ تهویه آماده پاسخ گویی به کلیه پرسش های شما در زمینه دستگاه های تهویه مطبوع هستند. شما می توانید با برقراری تماس با بخش بازرگانی این شرکت، مشاوره رایگان فنی در زمینه انواع دستگاه ها دریافت کرده و بهترین انتخاب را داشته باشید.

سوالات متداول

Vrf یا چیلر؟ کدام بهتر است؟

سیستم وی آر اف نسل جدیدی در تهویه مطبوع است که از فناوری های پیشرفته در ساخت و استفاده بهره می برد. هزینه اولیه تهیه و راه اندازی آن بالاتر بوده و امکان گرمایش با آن در ایران هزینه بر است. با این حال به دلیل کمپرسورهای اینورتر، دمای هر واحد را بر حسب نیاز کنترل کرده و فشار اضافی به دستگاه وارد نمی کند که سبب کاهش هزینه استفاده از آن می شود.

تفاوت چیلر و سیستم وی آر اف از نظر قیمت چیست؟

در ظرفیت های برابر، به دلیل استفاده از لوله کشی های مسی در سیستم وی آر اف، غالبا هزینه تمام شده خرید و نصب این سیستم از چیلر و فن کویل گران تر خواهد بود.

در کشور ایران چیلر بهتر است یا وی آر اف؟

با توجه به اینکه چیلرهای تراکمی و vrf هر دو با برق کار می کنند و وی آر اف ها به تکنولوژی اینورتر مجهزند، هزینه استفاده از آنها ارزان تر خواهد بود. با این حال گرمایش با وی آر اف به کمک جریان برق بسیار گران بوده و چیلر ها با قابلیت استفاده از موتورخانه، می توانند گرمایش کم هزینه تری در ایران داشته باشند.

مقایسه سیستم vrf و چیلر
توسط تاریخ انتشار : 2022-08-172 دیدگاه
2 دیدگاه
  1. زهرا عابدیان 2022-08-17 - 16:48 - پاسخ

    برای مناطق مرطوب چیلر یا vrf؟ کدام بهتر است؟

    • تاپ تهویه 2022-08-20 - 08:21 - پاسخ

      چیلر هواخنک و سیستم وی آر اف، هر دو گزینه های خوبی برای مناطق مرطوب هستند. بررسی تخصصی تر این موضوع با دریافت مشاوره رایگان از طریق کارشناسان بازرگانی تاپ تهویه امکان پذیر خواهد بود.88252897-021

ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.