فیلتر درایر چیست؟

فیلتر درایر با نام لاتین Filter driers یکی از بخش های چیلر تراکمی است که در کارکرد درست آن نقش مهمی ایفا می کند. این فیلتر در سیکل تبرید تراکمی وظیفه دارد تا ناخالصی ها را از بین برده و مانع از وارد شدن آسیب به بخش های مختلف دستگاه شود. هر سیکلی به صورت ناخواسته ممکن است ناخالصی و مواد اضافی را تولید کند که برای ادامه دار شدن روند کارکرد دستگاه، مشکل ساز شود. تبرید تراکمی که در انواع چیلر هواخنک و آب خنک اتفاق می افتد، از این قاعده مستثنی نیست. فیلتر درایر چیلر تراکمی بخشی است که با هدف از بین بردن مواد زائد تولید شده در سیکل تبرید به کار برده می شود و بدون آن، چیلر مدت زمان زیادی دوام نخواهد آورد. اما فیلتر درایر چیست؟ و چگونه کار می کند؟ در این مطلب به بررسی فیلتر درایر چیلر تراکمی، کارکرد، ساختار و نحوه تعویض آن خواهیم پرداخت.

فیلتر درایر چیلر چیست؟

کاربرد فیلتر درایر

سیکل تبرید تراکمی در چیلر به این شکل است که مبرد در کمپرسور دستگاه فشرده شده و با حالت گازی، وارد کندانسور می شود. در این بخش خنک سازی مبرد آغاز می شود و این گاز پرفشار و داغ، به تدریج تغییر حالت داده و از گاز به مایع تبدیل می شود. در انتهای سیکل مبرد خنک شده با انتقال برودت خود به آبی که در واحدهای توزیع سرما در گردشند، دچار افزایش دما می شود و به حالت گاز درمی آید. بسیار مهم است که مبرد در طول این چرخه خلوص خود را حفظ کرده و ناخالصی به آن راه پیدا نکند. کاربرد فیلتر درایر چیلر تراکمی در این بخش است که از ورود ترکیبات اضافی به جریان مبرد و روغن جلوگیری کرده و سلامت سیکل را حفظ می کند. چنان چه مقدار کمی رطوبت به این جریان اضافه شود، در ترکیب با روغن و مبرد، تولید اسید صورت می گیرد و اسید تولید شده در کل قطعات چیلر گردش می کند. به این ترتیب وارد شدن آسیب، خوردگی و کاهش راندمان چیلرها از بارزترین اتفاقاتی است که در این گردش اتفاق می افتد.

دیگر کاربرد فیلتر درایر از بین بردن ذرات و آلاینده هایی است که ممکن است به مبرد و مسیر گردش آن وارد شوند. به این ترتیب، ضمن تجمع این ذرات در مسیر گردش مبرد و تجمع آنها در قسمت های مختلف چیلرها، امکان وارد شدن آسیب به دستگاه و نیز افت عملکرد آن وجود خواهد داشت. فیلتر درایر وظیفه دارد تا کلیه این ناخالصی، رطوبت و آلودگی ها را به خود جذب کرده و مانع از وارد شدن آن به مبرد و سیکل تبرید تراکمی شود.

ساختار فیلتر درایر چیلر

شکل فیلتر درایر استوانه ای است که با یک پوسته فولادی پوشیده شده است. این پوسته برای محافظت از بخش داخلی فیلتر تعبیه شده است. هسته این استوانه که فیلتری برای جذب ناخالصی، رطوبت، لجن  و اسیدهای ناشی از ورود ذرات ناخواسته به چرخه مبرد است، دارای دو مدل متفاوت است.

  • نوع بسته یا هرمتیک که قابل تعویض نمی باشد.
  • فیلتر کر درایر که مغزی آن قابل تعویض می باشد.

اتصال نوع بسته به صورت جوش دادن انجام می شود و از مزیت های آن می توان به احتمال نشت بسیار پایین اشاره کرد. از سویی در فیلتر کر درایر، اتصال به کمک مهره صورت می گیرد و مهم ترین مزیت آن، امکان تعویض ساده و راحت می باشد. غالبا در چیلرهای تراکمی از فیلتر کر درایر استفاده می شود که امکان تعویض و جابجایی ساده تری دارد.

هر فیلتر درایر کمپرسور به طور کلی سه بخش اصلی دارد که بتواند به کمک آنها هرگونه ناخالصی ها را از سیکل خارج کند. بخش اول توری بزرگی است که ذرات درشت را فیلتر می کند. قسمت دوم توری یا صافی ریزی است که ذرات بسیار کوچک را از مبرد جداسازی می کند. در نهایت بک بخش رطوبت گیر در این فیلتر جایگذاری شده است که با نام درایر شناخته می شود و رطوبت را از مبرد و سیکل تبرید جدا می کند. فیلتر درایر کمپرسور به کمک اجزای خود، می تواند رطوبت، انواع لجن، اسید و … را از این سیکل خارج کند.

ساختار فیلتر درایر چیلر

در این جدول می توانید اجزای فیلتر درایر چیلر را مشاهده کنید.

اجزای فیلتر درایر چیلر جزئیات
صافی درشت مخصوص جداسازی ذرات درشت ناخالصی
صافی ریز مخصوص جداسازی ذرات ریز ناخالصی
رطوبت گیر  مخصوص جذب رطوبت از مبرد

نصب فیلتر درایر در سیکل تبرید

محل قرارگیری فیلتر درایر در سیکل تبرید معمولا قبل از شیر انبساط است تا مبرد به شکل مایع به آن وارد شده و ناخالصی هایش جذب فیلترها شود. با این حال در برخی مواقع در دستگاه های چیلر، این قطعه را قبل از کمپرسور نصب می کنند تا ذرات ناخالصی و رطوبت را قبل از ورود به این بخش به خود جذب کند. در این صورت به این قطعه، فیلتر سوختن نیز گفته می شود. در نصب فیلتر درایر باید به فلشی که در بدنه فولادی آن درج شده، توجه نمود و آن را به درستی در محل نصب کرد. در غیر این صورت راندمان فیلتر درایر افت کرده و در چرخه تبرید تراکمی چیلر، اختلال ایجاد می کند.

محل نصب فیلتر درایر چیلر

نحوه تعویض فیلتر درایر چیلر

با نصب فیلتر درایر در چیلر تراکمی، آسیب های ناشی از ورود آلاینده، اسید، رطوبت و … را به حداقل خواهید رساند. اما این فیلتر بعد از مدت زمان مشخصی از استفاده، نیاز به تعویض یا پاکسازی پیدا می کند تا همچنان کارکرد درست خود را داشته باشد. نحوه تعویض فیلتر درایر چیلر و نیز زمان مناسب آن، در ادامه این مطلب بررسی شده است.

تعویض فیلتر درایر چیلر تراکمی

در ابتدا دستگاه چیلر را خاموش کنید و اگر فیلتر در مسیر مایع (بین کندانسور و شیر انبساط) نصب شده است، شیر سرویس دستگاه را نیز ببندید. در ادامه درپوش فیلتر درایر را باز کرده و مغزی های قدیمی را از آن خارج کنید. با استفاده از یک پارچه تمیز و خشک، بخش داخلی فیلتر درایر را به خوبی پاکسازی کنید. برای این منظور استفاده از آب، شوینده ها و مواد نفتی مجاز نمی باشد.

اینک می توانید توری های جدید را درون محفظه جاگذاری کرده و درپوش را ببندید. شیر سرویس که در ابتدای کار بسته شد را باز کرده و دستگاه را روشن نمایید. این فرآیند نباید بیش از مدت زمان 2 دقیقه به طول بینجامد، زیرا فیلتر درایر نباید در معرض هوای آزاد قرار داشته باشد. تماس این قطعه با هوا باعث خوردگی و بی استفاده شدن آن خواهد شد.

زمان تعویض فیلتر درایر را در حدود 2 سال بعد از استفاده در نظر می گیرند. با این وجود بهتر است به دستور العمل هایی که توسط کارخانه سازنده اعلام شده است، توجه  کنید.

نحوه تعویض فیلتر درایر

قیمت فیلتر درایر چیلر تراکمی

فیلتر درایر انواع مختلفی دارد که برای کاربرد در انواع چیلرهای تراکمی با مبرد های متفاوت، ظرفیت جذب آلودگی و رطوبت، نوع فیلتر کر درایر و یا هرمتیک و … تولید می شود. قیمت فیلتر درایر چیلر با در نظر گرفتن این فاکتورها، شرکت تولید کننده و کیفیت آن مشخص می شود. به همین دلیل نمی توان قیمت ثابتی را برای آن در نظر گرفته و اعلام کرد. داشتن خدمات پس از فروش و معتبر بودن عرضه کننده آن نیز در تعیین قیمت فیلتر درایر موثر خواهد بود. برای اطلاع دقیق از قیمت فیلتر درایر چیلر، کافی است با مراکز عرضه کننده این قطعه تماس حاصل کنید. با توجه به نقش کلیدی این قطعه در سیکل تبرید، بهتر است از مراکز معتبر و خوش نام جهت تهیه آن استفاده کنید.

نتیجه آنکه

فیلتر درایر چیلر تراکمی قطعه ای کاربردی به منظور حذف رطوبت، ذرات آلوده، لجن و اسیدهای حاصل از گردش مبرد و روغن در سیکل تبرید است. این فیلتر از سه بخش توری بزرگ، توری کوچک و رطوبت گیر تشکیل شده است که می تواند ذرات درشت، ریز و هر گونه ناخالصی و رطوبت را مبرد جداسازی کرده و به خود جذب کند. این فرآیند به بهبود راندمان چیلر تراکمی آب خنک و هوا خنک منجر می شود و از ایجاد خوردگی و وارد شدن آسیب به آنها جلوگیری می کند. در این مطلب نگاهی به نحوه تعویض فیلتر درایر چیلر انداخته شد و زمان مناسب این کار نیز مطرح گشت. توصیه می شود که تکنسین های دستگاه چیلر نسبت به تعویض به موقع این قطعه اقدام کرده و از فیلتر درایرهای با کیفیت و تولید شده توسط برندهای خوش نام نظیر دانفوس استفاده کنند.

سوالات متداول

فیلتر درایر چیست؟

قطعه ای در چیلرهای تراکمی است که به منظور حذف رطوبت، لجن، اسید و ذرات ریز و درشت از مبرد به کار برده می شود.

فیلتر کر درایر چیست؟

یکی از انواع فیلتر درایرهای چیلر است که مغزی آن قابل تعویض بوده و می توان بعد از مدت زمان مشخص از استفاده، آن را با فیلتری نو تعویض کرده و از آن استفاده نمود.

نحوه تعویض فیلتر درایر چیلر چگونه است؟

تعویض این قطعه با خاموش کردن دستگاه، باز کردن درب فیلتر درایر، درآوردن مغزی، پاکسازی بخش داخلی با پارچه و بدون استفاده از آب، جایگذاری فیلتر نو و در نهایت بستن درب آن به انجام می رسد.

فیلتر درایر چیلر تراکمی
توسط تاریخ انتشار : 2022-10-31بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.