روش کار فن کویل
فن کویل آخرین بخش از سیستم تهویه مطبوع است که وظیفه توزیع هوای سرد یا گرم تولید شده را به محیط دارد. این دستگاه دارای مدل های متفاوتی است که از نظر شیوه قرارگیری و نصب در ساختمان با یکدیگر تفاوت دارند و هر یک دارای مزایا و معایب مخصوص به خود می باشند. اما آنچه در همه دستگاه ها، مشترک است، روش کار فن کویل می باشد. این دستگاه ها از هر نوعی که باشند، با هدف توزیع هوا در انواع ساختمان ها به کار برده می شوند و طریقه عملکرد آنها مشابه با یکدیگر می باشد. با توجه به تنوع گسترده ای که در شکل و شیوه نصب این دستگاه ها وجود دارد، در هر کاربری می توان به سادگی از یکی از مدل های آن استفاده کرد. به همین دلیل می توان ادعا کرد که این دستگاه به یکی از محبوب ترین انواع تجهیزات سرمایشی و گرمایشی در ساختمان ها تبدیل شده است و بسیاری از سازندگان به دنبال خرید فن کویل متناسب با ساختار ساختمان خود هستند. در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که فن کویل چگونه کار میکند و چه تفاوت و شباهت هایی بین مدل های مختلف آن وجود دارد؟
کار فن کویل چیست؟
فن کویل آخرین بخش از یک سیستم تهویه مطبوع است که می تواند به دو صورت سرمایشی و گرمایشی فعالیت کند. این دستگاه به تنهایی قادر به تامین هوای سرد یا گرم نیست و لازم است تا در کنار دیگر دستگاه ها و به عنوان مکمل فعالیت کند. در پاسخ به این پرسش که کار فن کویل چیست ؟ باید گفت که این دستگاه انتقال دهنده هوای گرم یا سرد به محیط است، به نحوی که آسایش دمایی مورد نظر کاربران تامین شود. این دستگاه دارای ظرفیت های متفاوتی است که می تواند از فضاهای کوچک تا بزرگ را پوشش دهد و برای همه انواع کاربری ها مناسب می باشد. اتصال این دستگاه به چیلر به عنوان مولد برودت، سبب تامین سرمای مورد نیاز کاربران خواهد شد. هم چنین با اتصال این دستگاه به پکیج یا بویلر، می توان گرمایش را تامین نمود. به عبارتی کار فن کویل، توزیع هوای گرم و سرد است و دستگاهی 4 فصل محسوب می شود. در ادامه شما را با طرز کار و ساختار این دستگاه بیش تر آشنا خواهیم کرد.
مکانیزم عملکرد فن کویل
در پاسخ به این پرسش که سیستم فن کویل چگونه کار میکند ؟ باید به بررسی اجزای آن پرداخت. یک دستگاه فن کویل، بدون توجه به نوع آن، دارای اجزای اصلی زیر می باشد:
- فن
- الکتروموتور
- فیلتر هوا
- کویل های مبدل حرارت
- فین های محافظ کویل
- سینی درین
- ترموستات
- شیر برقی در کویل ها
این اجزا به طور مشترک در همه انواع فن کویل وجود دارند و تنها تفاوت بین دستگاه، کیفیت قطعاتی است که نام برده شد. هرچه اجزای فن کویل از کیفیت بالاتری بهره ببرند، دستگاه مرغوب تر خواهد بود و به شکل مطلوب تری توزیع هوای سرد و گرم را به انجام می رساند. این اجزای اصلی در کنار یکدیگر و به همراه دستگاه مولد برودت و حرارت، می توانند توزیع هوا را به انجام برسانند.
در این جدول می توانید با اجزای فن کویل و طرز کار هریک آشنا شوید.
اجزای فن کویل | جزئیات |
---|---|
فن | گردش دهنده هوا از روی کویل ها و وارد کردن آن به محیط |
الکتروموتور | به گردش درآورنده فن و تنظیم کننده دور آن |
فیلتر هوا | تصفیه هوا از آلاینده ها و ذرات گرد و غبار |
کویل | مبدل حرارتی که آب سرد یا گرم در آن جاری می شود. |
فین | محافظی برای کویل های مسی دستگاه |
سینی درین | سینی تخلیه که وظیفه جمع آوری آب های تجمع یافته در کویل های سرد را دارد. |
ترموستات | نوعی حسگر برای تنظیم دما مطابق نیاز کاربر |
شیر برقی | کنترل کننده میزان آب وارد شده به کویل ها |
نحوه کار و عملکرد فن کویل
طریقه کار فن کویل به این شکل است که به هر کویل، دو لوله یکی برای رفت و دیگری برای برگشت آب متصل شده است. آب سرد تولید شده توسط چیلر یا مینی چیلر و آب گرم تولید شده توسط پکیج یا بویلر، از طریق این لوله ها وارد کویل های دستگاه می شود. وظیفه شیر برقی در این دستگاه، تنظیم میزان آب ورودی به کویل هاست که متناسب با نیاز کاربران، کنترل می شود. همزمان با به گردش درآمدن آب در کویل ها که از جنس مس بوده و مبدل حرارت می باشند، دمای این بخش از دستگاه، افزایش یا کاهش پیدا می کند. در ادامه فن ها، هوا را بر روی کویل ها به گردش در می آورند و در اثر تبادل حرارت بین هوا و کویل های سرد یا گرم، دمای هوا تغییر پیدا می کند. این تبادل حرارت تا زمانی ادامه پیدا می کند که دمای هوای مطلوب کاربران تامین شود. در ادامه هوا با عبور از روی فیلترهای تعبیه شده، تصفیه می شود و در نهایت وارد محیط می شود. ترموستات نیز نوعی حسگر دماست که غالبا درون واحدها نصب می شود و کاربر می تواند با تنظیم کردن آن بر روی دمای مورد نظر خود، دستور کار را به فن کویل صادر کرده و میزان سرمایش یا گرمایش را در هر واحد به طور مجزا کنترل کند. نحوه کار و عملکرد فن کویل از هر نوعی که باشد، به همین شکل است و تنها تفاوت هایی در شیوه نصب و ظاهر آنها وجود دارد.
رطوبت گیری با فن کویل
طرز کار فن کویل در حالت سرمایشی، باعث می شود که در اثر برخورد هوا با کویل های سرد، رطوبت آن به شکل قطرات آب بر روی کویل ها ظاهر شود. سینی تخلیه یا درین، به منظور جمع آوری آب های تولید شده در حالت سرمایشی فن کویل تعبیه شده است و این قطرات از طریق مجرای مشخصی از دستگاه خارج می شوند. فن کویل توانایی رطوبت زدایی به محیط را نداشته و نمی تواند میزان این شاخص را افزایش دهد. تنظیم دقیق رطوبت در فضا را می توان به کمک دستگاه هواساز به انجام رساند.
فیلتر هوا با فن کویل
فیلترهای تعبیه شد در فن کویل، می توانند هوا را از آلاینده ها و ذرات معلق پاکسازی کنند. با توجه به نوع فیلتر به کار برده شده در فن کویل، توانایی آن در از بین بردن آلودگی ها متفاوت خواهد بود. اگرچه میزان قدرت این دستگاه در فیلتر کردن هوا، به اندازه هواساز نیست و نمی توان از فیلتر های حرفه ای در آن بهره گرفت، اما تا حد مطلوبی ذرات آلاینده را از محیط زدوده و پاکسازی را انجام خواهد داد. در مکان هایی که نیاز به فیلتر کردن دقیق هوا و تنظیم رطوبت به طور حرفه ای وجود داشته باشد، خرید هواساز به جای فن کویل توصیه می شود.
طرز کار انواع فن کویل
نحوه کار و عملکرد فن کویل از هر نوعی که باشد، مشابه یکدیگر است و تنها تفاوت هایی در شیوه نصب و ظاهر آنها وجود دارد. انواع فن کویل را می توان در دسته بندی های زیر قرار داد:
فن کویل سقفی توکار: این دستگاه به شکل توکار و درون سقف کاذب استقرار پیدا می کند و از طریق لوله کشی هایی به چیلر یا بویلر متصل می شود. آنچه در ساختمان پیداست، مجرای کانالی این دستگاه است که هوا از آن خارج می شود و بدنه و دیگر قسمت ها، به طور کامل پنهان خواهد بود. به همین دلیل این دستگاه در ساختمان هایی که به خروجی کار تهویه مطبوع اهمیت زیادی می دهند و مایل به دیده شدن آن نیستند، به کار برده می شود. هم چنین در بناهای کوچک که اشغال فضا توسط دستگاه تهویه مطبوع منطقی نیست، خرید فن کویل سقفی توکار، گزینه ای مناسب به نظر می رسد. ساختار این فن کویل به گونه ای است که می تواند با استفاده از کانال کشی، از هوای تازه نیز استفاده کند و از ترکیب هوای بازگشتی و هوای تازه برای سرمایش و گرمایش بهره گیرد. این در حالی است که در برخی دیگر از فن کویل ها، چنین امکانی وجود نداشته و تنها می توان از هوای بازگشتی استفاده کرد.
فن کویل کاستی: فن کویل سقفی کاستی، نوع دیگری است که دارای مدل های یک طرفه، دو طرفه و چهار طرفه می باشد که در جهت توزیع باد با یکدیگر متفاوتند. محل استقرار این دستگاه ها در سقف ساختمان بوده و انواع یک طرفه را غالبا در بالای درب ورودی یا پنجره قرار می دهند که از یک طرف توزیع هوا را به انجام برساند. انواع دو طرفه و چهار طرفه را می توان در وسط سقف نصب کرد که توزیع دو یا چهار طرفه هوا را به همه بخش های ساختمان انجام دهند. این نوع فن کویل را نیز در سقف کاذب قرار می دهند و تنها مجرای خروج هوا توسط حاضران در محیط قابل مشاهده است.
فن کویل زمینی: نوع زمینی این دستگاه، مانند رادیاتور در زمین نصب می شود و در کاربری هایی که فضای کافی برای استقرار دستگاه وجود داشته باشد، گزینه ای مناسب است. زیرا هزینه های نصب، تعمیر و سرویس های دوره ای آن به دلیل سادگی دسترسی به اجزای داخلی، مناسب تر از انواع دیگر است. فن کویل زمینی دارای دو مدل توکار و روکار می باشد و می تواند هوا را در سه جهت روبرو، مایل و بالا پرتاب کند. خرید فن کویل زمینی یکی از گزینه های مناسب برای انواع کاربری هایی است که دارای فضای کافی برای نصب دستگاه می باشند.
فن کویل دیواری: این نوع فن کویل مشابه با یونیت داخلی اسپلیت است و با ارتفاع از کف، بر روی دیوار نصب می شود. فن کویل دیواری، فضایی را از کف ساختمان اشغال نمی کند و دسترسی تعمیرکاران به آن به سادگی صورت می گیرد. امکان تامین هوای تازه به کمک این دستگاه وجود ندارد و تنها می توان از هوای بازگشتی برای سرمایش یا گرمایش استفاده کرد. امروزه این دستگاه دارای اشکال مدرن و زیبایی است که با انواع دکوراسیون داخلی هماهنگ می شود و زیبایی محیط را مخدوش نمی سازد. برای خرید فن کویل دیواری به صورت نقد و اقساط، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید. 02188252897
فن کویل کانالی یا داکت فن کویل: فن کویل داکتی، نوعی از این دستگاه است که با استفاده از ساختار کانال کشی می تواند توزیع هوا را در بخش های مختلف یک ساختمان به انجام برساند. این دستگاه قدرت پرتاب باد بالاتری به نسبت دیگر انواع فن کویل دارد و غالبا از آن در مکان هایی نظیر راهروها و اماکنی که تردد در آنها بالاست، استفاده می شود. زیرا صدای تولید شده توسط آن حین کار، برای کاربری هایی نظیر منازل مسکونی و هتل ها مناسب نمی باشد.
نتیجه آنکه
روش کار فن کویل به عنوان یکی از محبوب ترین تجهیزات سرمایشی و گرمایشی در این مطلب مورد بررسی قرار گرفت. با معرفی اجزای تشکیل دهنده این دستگاه، می توان درک کرد که فن کویل چگونه کار میکند و برای چه اماکنی مناسب می باشد. ساختار ساده این دستگاه و امکان تامین سرمایش و گرمایش به همراه قیمت مناسب، شرایطی را فراهم کرده است که فن کویل ها، به یکی از اجزای اصلی سیستم تهویه مطبوع در ساختمان ها بدل شده و بسیار مورد توجه سازندگان و کاربران قرار گیرند. هم چنین تنوعی که در مدل های آن وجود دارد، امکان انتخاب برای هر کاربری را ساده ساخته است. به طوری که از پرتردد ترین مکان ها که نیاز به دستگاه با قدرت بالای پرتاب دارند، تا خانه های کوچک، می توانند از فن کویل به عنوان دستگاهی برای توزیع هوا استفاده کنند. چنان چه تمایل به خرید دستگاه و استعلام قیمت فن کویل را دارید، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید. 02188252897
سوالات متداول
سیستم فن کویل چگونه کار میکند ؟
فن کویل با استفاده از یک مبدل حرارتی و فن هایی که هوا را از روی آنها به گردش در می آورند، کار می کند و برای تامین گرمایش و سرمایش از دستگاه هایی نظیر بویلر و چیلر بهره می گیرد.
سرمایش فن کویل چگونه است؟
برای تامین سرمایش، چیلر آب سرد را وارد مبدل حرارتی فن کویل می کند و با به گردش درآمدن هوا از روی کویل های سرد، دمای آن کاهش پیدا خواهد کرد.
گرمایش فن کویل چگونه است؟
آب گرم تولید شده توسط بویلر یا پکیج، وارد کویل های دستگاه شده و هوا از روی آن گردش کرده و پس از افزایش دما، وارد محیط می شود.