طرز کار داکت اسپلیت
داکت اسپلیت یکی از محبوب ترین انواع سیستم های تهویه مطبوع به ویژه در کشور ماست که به دو شکل سرمایشی و گرمایشی قادر به فعالیت می باشد. این دستگاه از انواع مستقل تجهیزات سرمایشی و گرمایشی است و هر واحد می تواند با دارا بودن آن، به طور مجزا، کنترل تهویه مطبوع خود را به دست بگیرد. طرز کار داکت اسپلیت در دو حالت سرمایشی و گرمایش با یکدیگر متفاوت است و با شناخت بخش های مختلف آن، می توان به این تفاوت ها پی برد. در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که داکت اسپلیت چگونه کار می کند ؟ و مزیت های این دستگاه که سبب استقبال گسترده سازندگان و کاربران از آن شده است، چیست؟ برای آشنایی با طرز کار داکت اسپلیت و بررسی ساختار آن، ادامه این مطلب را مطالعه کنید. هم چنین برای کسب اطلاعات کامل تر در مورد اجزا، گارانتی و خرید داکت اسپلیت می توانید از کارشناسان تاپ تهویه مشاوره رایگان دریافت کنید.
داکت اسپلیت چیست و چگونه کار می کند؟
داکت اسپلیت دارای دو بخش اصلی یونیت داخلی و بیرونی می باشد که اصطلاحا به آنها اواپراتور و کندانسور گفته می شود. این دو بخش به واسطه لوله کشی هایی از جنس مس به یکدیگر متصل شده اند و درون این لوله ها، مبرد در جریان می باشد. یونیت بیرونی یا کندانسور دستگاه، در فضای باز بیرون از واحد نصب می شود و در بیش تر ساختمان ها، آن را در تراس یا روی پنجره مشاهده می کنیم. یونیت داخلی، درون سقف کاذب در ساختمان نصب شده و غالبا در قسمت ورودی واحد و در راهروها، استقرار پیدا می کند تا صدای آن، برای کاربران آزاردهنده نباشد. این دو یونیت، به واسطه لوله کشی های مسی به یکدیگر متصل می شوند و با به گردش درآمدن مبرد، در مدار داکت اسپلیت، سرمایش و گرمایش میسر خواهد شد. اجزای داخلی هر یونیت در ادامه معرفی شده اند:
- اجزای یونیت بیرونی عبارتند از: کمپرسور، مبدل حرارتی کندانسور، شیر انبساط و شیر چهار طرفه
- اجزای یونیت داخلی عبارتند از: مبدل حرارتی اواپراتور، فن و الکتروموتور، فیلتر، سینی درین
در این جدول می توانید اجزای یونیت های داخلی و بیرونی دستگاه را به تفکیک مشاهده کنید.
یونیت بیرونی | یونیت درونی |
---|---|
کمپرسور: آغازگر سیکل تبرید بوده و مبرد را فشرده می سازد. | اواپراتور: مبدل حرارتی است که مبرد با ورود به آن، تبادل حرارتی با هوای اطراف پیدا خواهد کرد. |
کندانسور: مبدل حرارتی است که مبرد با دمای بالا وارد آن شده و دمای آن کاهش پیدا می کند. | فن: به منظور چرخش هوا بر روی کویل های اواپراتور استفاده شده و دمای هوا را به منظور تامین نیاز کاربر، تغییر می دهد. |
فن: به منظور خنک سازی دمای کندانسور دستگاه به کار برده می شود. | فیلتر: برای از بین بردن آلاینده ها و گرد و خاک و تامین هوای پاکیزه در داکت اسپلیت به کار برده شده است. |
شیر انبساط: به منطور ورود مبرد و افت فشار آن به کار برده شده و سبب کاهش دمای آن خواهد شد. | سینی درین: با هدف جمع آوری قطرات آب جمع شده بر روی کویل های اواپراتور در یونیت داخلی تعبیه شده است. |
شیر چهار طرفه: به منظور استفاده گرمایشی دستگاه و معکوس کردن سیکل تبرید به کار برده شده است. |
ترموستات داکت اسپلیت
ترموستات یکی از اجزای داکت اسپلیت است که به عنوان کنترل گر آن کار می کند. کاربران در محیط داخلی، تنها ترموستات داکت اسپلیت را مشاهده می کنند و باقی قسمت های این دستگاه، قابل مشاهده نمی باشد. زیرا یونیت داخلی درون سقف کاذب نصب می شود و یونیت بیرونی هم، خارج از ساختمان است. کاربران به کمک ترموستات داکت اسپلیت، فرمان های لازم را به دستگاه داده و شرایط دمایی محیط را تنظیم می کنند. این حس گر با بررسی شرایط دمایی محیط، کارکرد داکت اسپلیت را متناسب با نیاز تنظیم می کند و آسایش دمایی کاربران را فراهم خواهد کرد. ترموستات داکت اسپلیت دارای دو نوع آنالوگ و دیجیتال می باشد که در ساختار و فناوری های به کار برده شده با یکدیگر متفاوت می باشند.
سیستم داکت اسپلیت چگونه کار میکند ؟
اساس کار داکت اسپلیت در حالت سرمایشی، بر اساس سیکل تبرید است و شروع به کار آن در یونیت بیرونی و به واسطه کمپرسور خواهد بود. کمپرسور داکت اسپلیت، مبرد را فشرده کرده و دما و فشار آن را افزایش می دهد. پس از عبور مبرد از کندانسور و شیر انبساط، دما و فشار آن کاهش پیدا کرده و از طریق لوله های مسی، وارد کویل های اواپراتور می شود. فن های موجود در یونیت داخلی، هوا را بر روی کویل های سرد به گردش درآورده و سبب کاهش دمای آن می شوند. اینک هوا از روی فیلترهای تعبیه شده در این یونیت عبور کرده و وارد مجرای کانالی می شود. این مجراها، هوا را به بخش های مختلف یک واحد هدایت می کنند و با دمایی یکسان، آن را در محیط توزیع می کنند. در پاسخ به این پرسش که داکت اسپلیت چگونه کار می کند؟ باید گفت که این دستگاه مشابه با اسپلیت یا کولرگازی فعالیت کرده و تفاوت آن در ساختار یونیت داخلی است. ساختار کانالی داکت اسپلیت سبب شده ضمن افزایش ظرفیت دستگاه به نسبت کولر گازی، توزیع هوا در همه بخش ها با شرایط یکسانی صورت گیرد و امکان تغییر دما در بخش های مختلف یک واحد وجود نداشته باشد.
برخورد هوا با کویل های سرد در یونیت داخلی، سبب از دست رفتن رطوبت آن و ایجاد قطرات آب بر روی کویل های اواپراتور می شود. این قطرات آب باید به نحوی از دستگاه خارج شوند و برای این منظور از سینی تخلیه استفاده شده است. سینی درین یا تخلیه در قسمت زیرین دستگاه قرار می گیرد و آب اضافی جمع آوری شده را از طریق مجرای تعبیه شده، خارج می کند.
طرز کار گرمایشی دستگاه
داکت اسپلیت به شکل گرمایشی نیز فعالیت می کند و می تواند در فصل سرما هم مورد استفاده قرار گیرد. بی نیازی به دستگاه های دیگر در سرمایش و گرمایش یکی از دلایل محبوبیت این سیستم در بین کاربران می باشد. گرمایش داکت اسپلیت به دو شیوه مجزا صورت می گیرد که در هزینه های برق مصرفی و اجزای مورد استفاده با یکدیگر تفاوت دارند. برای استفاده از حالت گرمایشی داکت اسپلیت می توان از کمپرسور و شیر چهارطرفه بهره گرفت. راه دیگر، استفاده از دستگاه های مجهز به کویل آب گرم است که توسط اتصال به پکیج یا دیگ آب گرم در موتورخانه کار می کنند. این دو شیوه در هزینه های مصرف انرژی با یکدیگر تفاوت دارند و در مطلب گرمایش داکت اسپلیت، به طور کامل به بررسی آن پرداخته شده است.
کار با داکت اسپلیت
داکت اسپلیت نحوه کار مشابه با کولرگازی یا حتی سیستم وی آر اف را دارا می باشد و همگی در دسته سیستم های تهویه مطبوع انبساط مستقیم جای دارند. با این تفاوت که این سیستم دارای ساختار کانالی است و به همین دلیل نمی توان دمای هر بخش را به طور مستقل کنترل کرد. همان طور که در طریقه کار داکت اسپلیت عنوان شد، هوای گرم یا سرد، از طریق مجرای کانالی وارد بخش های مختلف یک واحد می شود و به همین دلیل امکان کنترل دما به صورت مستقل در هر واحد وجود ندارد. اگرچه این محدودیت را به کمک استفاده از دمپرهای برقی در ورودی هر کانال تا حدی برطرف کرده اند، اما همچنان نمی توان ادعا کرد که میزان دما در هر واحد به طور دقیق کنترل می شود. دمپرها، می توانند میزان ورود هوا از طریق هر کانال را کنترل کنند و با بسته، نیمه باز یا باز شدن کامل، میزان حجم هوای ورودی را کاهش یا افزایش دهند. دمپرهای برقی نصب شده در کانال داکت اسپلیت، با استفاده از ترموستات کنترل می شود و به این شیوه می توان تا حدی، به مستقل بودن کنترل دمای هر بخش تسلط پیدا کرد.
کار با داکت اسپلیت به لطف ترموستات هایی که دارای تجربه کاربری ساده ای هستند، بسیار آسان است و به دلیل عدم اشغال فضای داخلی، به شدت مورد استقبال قرار گرفته اند. مشکل بزرگ این سیستم ها، یکسان بودن دما در همه بخش هاست که به کمک دمپرهای برقی می توان تا حدی آن را کنترل کرد.
تفاوت طرز کار داکت اسپلیت و دیگر دستگاه ها
تا به اینجا به این پرسش پاسخ داده شد که داکت اسپلیت چگونه کار می کند ؟ در این بخش قصد داریم، طرز کار داکت اسپلیت را با دیگر انواع دستگاه های تهویه مطبوع انبساط مستقیم مقایسه کرده و به این شیوه به انتخاب دقیق و درست افرادی که به دنبال سیستم تهویه مطبوع مناسب هستند، کمک کنیم.
طرز کار داکت اسپلیت و اسپلیت یا کولرگازی کاملا مشابه یکدیگر بوده و تفاوت در ساختار یونیت داخلی آنهاست. در اسپلیت، یونیت داخلی اغلب به شکل دیواری طراحی می شود و از طریق ساختار لوله کشی، توزیع هوا را به انجام می رساند. مبرد از طریق یونیت بیرونی و لوله کشی های مسی، وارد یونیت داخلی می شود و با به گردش درآمدن هوا از روی کویل های یونیت داخلی و خنک شدن آن، از مجرای یونیت دیواری، به محیط وارد می شود. به دلیل استفاده از چنین یونیت های داخلی، غالبا ظرفیت اسپلیت ها از داکت اسپلیت که دارای ساختار کانالی می باشند، کمتر است.
وی آر اف، دیگر سیستم انبساط مستقیم است که دارای دو یونیت بیرونی و داخلی با اتصال توسط لوله کشی های مسی است. این سیستم دارای یک تفاوت بزرگ با داکت اسپلیت است و آن، کنترل متغیر جریان مبرد می باشد که سبب کاهش هزینه های مصرف انرژی خواهد شد. مبرد در این سیستم متناسب با نیاز کاربر، وارد سیکل تبرید می شود و به این شیوه، از کارکرد بیش از اندازه دستگاه در حالت توان حداکثری خودداری می شود. از سوی دیگر، VRF در دسته سیستم های مرکزی تهویه مطبوع جای دارد و با استفاده از یک یونیت بیرونی، می توان نیاز تهویه مطبوع تعداد زیادی واحد را تامین نمود. این در حالی است که در داکت اسپلیت چنین امکانی وجود نداشته و هر یونیت بیرونی، مخصوص یک واحد می باشد. برای کسب اطلاعات کامل تر در این مورد می توانید به مطلب مقایسه سیستم VRF با داکت اسپلیت، مراجعه کنید.
ویدیو طرز کار داکت اسپلیت
در این ویدیو می توانید با طرز کار داکت اسپلیت آشنا شوید و جزئیات کارکرد این سیستم را در یک ساختمان مشاهده کنید.
نتیجه آنکه
طرز کار داکت اسپلیت به عنوان یکی از محبوب ترین انواع دستگاه های تهویه مطبوع، در این مطلب مورد بررسی قرار گرفت. اصلی ترین اجزای این دستگاه شامل کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط می باشد و مبرد با به گردش درآمدن در بین این اجزا، سرمایش و گرمایش را به انجام می رساند. استفاده از کویل آبگرم راه دیگری برای تامین گرمایش به کمک این دستگاه است که در این حالت، یونیت بیرونی داکت اسپلیت، از مدار خارج شده و آب گرم از طریق پکیج یا دیگ موتورخانه تامین می شود. طرز کار ساده و رابط کاربری آسانی که داکت اسپلیت دارد، آن را به دستگاهی محبوب در بین سازندگان و استفاده کنندگان دستگاه های تهویه مطبوع بدل ساخته است. با توجه به مناسب بودن قیمت داکت اسپلیت به نسبت دیگر دستگاه ها و امکان استفاده مستقل از آن، در انواع کاربری ها نظیر منازل مسکونی، شرکت ها، ادارات و واحدهای تجاری، فروش این دستگاه روند صعودی و گسترده ای را در بین مراکز عرضه کننده تجهیزات سرمایشی و گرمایشی پیدا کرده است. داکت اسپلیت HTW که از تولیدات این شرکت خوش نام اسپانیایی است، در کشور ما به صورت انحصاری توسط گروه صنعت تاپ تهویه وارد می شود و خریدارانی که به دنبال یک دستگاه باکیفیت اروپایی هستند، می توانند از این طریق اقدام به تهیه داکت اسپلیت نمایند. خدمات پس از فروش معتبر و قیمت مناسب به همراه امکان خرید قسطی داکت اسپلیت، از مزیت هایی است که خرید دستگاه از این مرکز به همراه خواهد داشت. برای کسب اطلاعات بیش تر در این حوزه می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه در تماس باشید. 02188252897
سوالات متداول
سیستم داکت اسپلیت چگونه کار میکند ؟
این دستگاه به کمک سیکل تبرید تراکمی و با استفاده از دو یونیت بیرونی و درونی که شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط، اواپراتور و لوله کشی های مسی برای عبور مبرد است، کار می کند.
آیا می توان با داکت اسپلیت دمای هر بخش را به صورت جداگانه تنظیم کرد؟
به دلیل ساختار کانالی این دستگاه، امکان کنترل دما به صورت مجزا در هر بخش وجود ندارد و تنها می توان با استفاده از دمپر برقی در ورودی هر کانال، حجم هوای ورودی به هر بخش را کنترل کرد.
طرز کار داکت اسپلیت گرمایشی چگونه است؟
این دستگاه به دو شیوه متفاوت گرمایش را تامین می کند که در روش اول می توان سیکل تبرید را معکوس کرد و در روش دوم از کویل آب گرم متصل به پکیج یا موتورخانه استفاده کرد.