آخرین مقالات

محصولات پرفروش

VRF چگونه کار می کند؟

سیستم وی آر اف، نسل جدیدی از دستگاه های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی است که زاده کشور ژاپن می باشد. فناوری های جدیدی که در ساخت این سیستم به کار برده شده است، سبب ایجاد مزیت های رقابتی به نسبت دیگر دستگاه ها نظیر چیلرها گشته و امروزه شاهد استفاده بیش از نیمی از مردم ژاپن از vrf هستیم. این رقم در کشورهای دیگر نیز به سرعت رو به رشد است و علت را باید مزیت ها و طرز کار سیستم vrf دانست. یکی از مهم ترین ویژگی هایی که وی آر اف را تا این اندازه محبوب ساخته است، قابلیت سرمایش و گرمایش همزمان آن است که در دستگاه های دیگر مشاهده نمی شود. طرز کار سیستم وی آر اف پیچیده و عجیب نیست و تنها تفاوت های ساختاری و تکنولوژی های به کار برده شده در آن است که این تمایزات را به وجود آورده است. در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که VRF چگونه کار می کند؟

سیستم وی آر اف چگونه کار می کند؟

بخش های مختلف سیستم VRF

اجزای تشکیل دهنده VRF شامل دو بخش کلی است که به یونیت داخلی و بیرونی شهرت دارد. یونیت خارجی همان بخشی است که بیرون از بنا یا بر روی تراس واحد ها نصب می شود و مانند چیلر، منبع اصلی تولید برودت یا حرارت است. یونیت داخلی وی آر اف هم بخشی است که در داخل واحدها نصب شده و وظیفه انتقال هوای گرم یا سرد شده را به محیط دارد. این بخش مانند فن کویل در واحد ها عمل کرده و انتهایی ترین بخش تهویه مطبوع در واحدهاست. این یونیت ها به کمک لوله کشی های مسی به یکدیگر متصل شده و انتقال مبرد درون آنها به انجام می رسد. دیگر اجزای اصلی این دستگاه عبارتند از:

  • کمپرسور
  • شیر انبساط
  • شیرهای اطمینان
  • جداکننده روغن
  • لوله کشی های مسی
  • مبرد (گاز فریون)

در ادامه به بررسی طرز کار سیستم VRF با توجه به اجزای نام برده می پردازیم.

اجزای سیستم وی آر اف

نحوه کار vrf چگونه است؟

ویژگی ها و طرز کار سیستم سرمایش و گرمایش VRF، تا حد زیادی به چیلرهای تراکمی شبیه است. با این تفاوت که به جای گردش آب در این دستگاه، مبرد حرکت می کند. به عبارتی جریان آب در این دستگاه وجود نداشته و مبرد بعد از کاهش یا افزایش دما، مستقیما وارد یونیت های داخلی می شود. نحوه کار وی آر اف به این منوال است که ابتدا موتور دستگاه روشن شده و کمپرسور را به کار می اندازد. با در نظر گرفتن دمای مورد نظر در واحد و دمای محیط بیرونی، دستگاه کمپرسور را ملزم به کار به اندازه ای که مورد نیاز است، می کند. این مساله دیگر وجه تمایز سیستم VRF نسبت به دیگر دستگاه هایی است که با کمپرسور کار می کنند. به این ترتیب، مبرد به اندازه نیاز وارد لوله کشی های دستگاه شده و سرمایش یا گرمایش را به انجام می رساند.

طرز کار سیستم VRF در یونیت های داخلی مشابه با فن کویل هاست. به این ترتیب که مبرد با دمای مورد نظر وارد مبدل حرارتی دستگاه شده و با جریان یافتن هوا توسط فن ها، به دمای تعیین شده رسیده و وارد محیط می شود. در این ویدیو کوتاه می توانید با طرز کار سیستم وی آر اف به طور مختصر آشنا شوید.

مبرد در vrf  سرمایشی

سیستم سرمایشی وی آر اف، چرخه تبرید معمولی نظیر دیگر دستگاه ها را طی می کند. مبرد با ورود به کمپرسور، به شدت فشرده می شود و این فشرده سازی سبب افزایش دمای آن خواهد شد. مبرد که به شکل بخار به شدت داغی درآمده است، وارد مرحله بعد یعنی کندانسور می شود. در این بخش با به گردش درآمدن هوا، کویل هایی که مبرد از آن عبور می کند، کاهش دما پیدا کرده و خنک سازی آن آغاز می شود. این مرحله سبب می شود که مبرد دچار کاهش دما و فشار شود و تغییر حالت دهد. در این قسمت شاهد مبرد مایعی هستیم که هنوز فشار بالایی داشته ولی دمای آن متعادل شده است. در مرحله بعد این مایع وارد یونیت های داخلی می شود که هر یک مجهز به شیر انبساط برای کاهش فشار مبرد می باشند. با عبور از این بخش، مبرد دچار افت فشار شده و خنک می شود و می تواند هوای محیط را با توجه به نیاز کاربر، خنک کند.

اما طرز کار سیستم سرمایش و گرمایش VRF به طور همزمان چگونه است؟ برای پاسخ به این پرسش باید به بررسی انواع وی آر اف ها بپردازیم.

سیستم وی آر اف در چه مدل‌هایی وجود دارد؟

انواع سیستم وی آر اف را می توان از نظر کارکرد به سه دسته تقسیم بندی نمود.

  1. وی آر اف های سرمایشی که تنها قادرند در فصول گرم سال، سرما تولید کنند.
  2. وی آر اف های سرمایشی و گرمایشی که می توانند در فصول گرم، سرما و در فصول سرد، گرما را به واحد ها برسانند.
  3. وی آر اف سرمایش و گرمایش همزمان که قادر است به طور همزمان گرما و سرما را تولید کرده و در واحد ها توزیع نماید.

 

سرمایش و گرمایش همزمان وی آر اف

انواع سیستم وی آر اف از نظر ساختار به دو دسته دولوله ای و سه لوله ای تقسیم می شود.

VRF دولوله ای یا هیت پمپ (Heat Pump) نوعی از این دستگاه است که تنها قادر به تامین سرما یا گرما می باشد. برای مثال زمانی که دستگاه در حالت سرمایش است، این لوله ها، مبرد خنک شده را به سمت یونیت های داخلی هدایت کرده و تهویه مطبوع را ایجاد می کنند. کویل هایی که در یونیت داخلی این دستگاه واقع شده اند، در حالت سرمایشی مانند اواپراتور عمل می کنند. در زمانی که وی آر اف دو لوله ای برای تامین گرما مورد استفاده قرار می گیرد، کویل های یونیت داخلی، به حالت کندانسور عمل کرده و با جذب بخار داغی که از مبرد ناشی شده است، گرمایش محیط را تامین می کنند. این نوع از دستگاه وی آر اف نمی تواند سرمایش و گرمایش را به طور همزمان تامین کند.

سیستم وی آر اف دولوله ای

VRF سه لوله ای یا هیت ریکاوری (Heat Recovery) به کاربران امکان می دهد که به صورت همزمان از گرمایش یا سرمایش در واحد خود بهره ببرند. این مدل از دستگاه وی آر اف دارای سه لوله برای سرمایش، گرمایش و بازگشت هستند و نسل نوینی از این دستگاه های تهویه مطبوع به حساب می آیند. با توجه به اینکه غالبا در هر فصل، کلیه واحدها به دنبال تامین سرما یا گرما هستند، وی آر اف های دو لوله ای انتخاب منطقی تری برای واحد ها می باشد. مگر در مواقعی که بنا به دلایل خاص، نیاز به تامین سرمایش و گرمایش به شکل مجزا و بدون در نظر گرفتن فصل باشد.

سیستم وی آر اف سه لوله ای

انواع وی آر اف از نظر ساختار جزئیات
Vrf دولوله ای تامین گرما یا سرما
Vrf سه لوله ای امکان گرمایش و سرمایش به صورت همزمان

سیستم VRF در چه ساختمان هایی کاربرد دارد؟

تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی vrf به دلیل مزیت هایی که دارد، به شدت محبوب شده و در بسیاری از کشورهای دنیا، به عنوان اصلی ترین سیستم تهویه مطبوع به کار برده می شود. اما چه کاربری هایی برای استفاده از وی آر اف، بهترین گزینه هستند؟

در پاسخ باید گفت که به دلیل امکان تنظیم دما، رطوبت، سرعت گردش هوا و فیلتراسیونی که در این دستگاه ها وجود دارد، همه کاربری ها می توانند از سیستم VRF استفاده کنند. منازل مسکونی، کاربری های تجاری، اداری، صنعتی و … می توانند با بهره گیری از این دستگاه نوین تهویه مطبوع، گرمایش و سرمایش دل انگیزی ایجاد کنند. تنها توجه به یک نکته ضرروت دارد و آن ارتفاع ساختمان شماست. در این سیستم محدودیتی در فاصله بین یونیت خارجی و یونیت های داخلی وجود دارد که در هر دستگاه، توسط شرکت سازنده تعیین می شود. برای استفاده از وی آر اف، باید به این فاصله مجاز توجه نموده تا بازدهی دستگاه در بهترین حالت خود باشد. در بین برندهای معتبر تولید کننده، وی آر اف مدیا به دلیل دارا بودن استانداردهای ایده آل از نظر اختلاف ارتفاع، به شدت پرطرفدار شده است.

سیستم VRF در انواع کاربری ها

نتیجه آنکه

سیستم VRF به عنوان یکی از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی که از جدیدترین فناوری ها در ساخت بهره می برد، طرفداران زیادی پیدا کرده است. سازوکار و طرز کار سیستم vrf شباهت های زیادی به چیلرهای تراکمی دارد، با این تفاوت که در چرخه تبرید تراکمی، به جای آب از مبرد استفاده می شود. این دستگاه ها در مدل های مختلفی در بازار موجود می باشند که برخی از آنها تنها سرمایش، برخی سرمایش یا گرمایش و دسته آخر سرمایش و گرمایش همزمان را تامین می سازند. هم چنین مینی وی آر اف ها با دارا بودن ظرفیت های پایین تر، برای کاربرانی که برای فضاهای کوچک به دنبال استفاده از vrf هستند، تهیه شده اند. این سیستم بدون کانال، می تواند در انواع کاربری ها با قدرت بالا تهویه مطبوع را ایجاد کرده و آسایش حرارتی را برای کاربران تامین سازد.

سوالات متداول

طرز کار سیستم vrf چگونه است؟

این سیستم در دو حالت سرمایشی و گرمایشی با استفاده از مبرد که گاز فریون است، فعالیت می کند. برای این منظور مبرد در یونیت خارجی دستگاه دچار گرمایش یا سرمایش شده و با ورود به یونیت های داخلی و جریان یافتن هوا از روی کویل های حاوی مبرد، تهویه مطبوع را به انجام می رساند.

بخش های مختلف سیستم VRF کدامند؟

به طور کلی وی آر اف از دو بخش یونیت بیرونی و یونیت های داخلی تشکیل شده است که به وسیله لوله های مسی به یکدیگر اتصال پیدا کرده اند. کمپرسور، شیر انبساط، مبرد، شیر اطمینان و جداکننده روغن از دیگر بخش های تشکیل دهنده این سیستم هستند.

طرز کار سیستم وی آر اف
توسط تاریخ انتشار : 2022-09-062 دیدگاه
2 دیدگاه
  1. اسدبیگی 2022-09-06 - 17:47 - پاسخ

    سلام. مینی وی آر اف هم امکان سرمایش و گرمایش همزمان رو داره؟ قیمت دستگاه وی آر اف چقدره؟

    • تاپ تهویه 2022-09-07 - 08:16 - پاسخ

      سلام. بله امکان سرمایش و گرمایش همزمان در مینی VRF هم وجود دارد و برای استعلام قیمت دقیق، لطفا با کارشناسان بخش فروش تماس بگیرید. ۸۸۲۵۲۸۹۷-۰۲۱

ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.