ظرفیت فن کویل چیست؟
دستگاه فن کویل، یکی از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی است که در انواع کاربری های تجاری، صنعتی، مسکونی، اداری و … به عنوان واحد توزیع کننده هوا به کار برده می شود. یکی از مواردی که در انتخاب این دستگاه نقش دارد، ظرفیت فن کویل است. این ظرفیت به معنای میزان هوایی است که دستگاه می تواند در واحد زمان در محیط منتشر کند. فن کویل ها در انواع مختلف با ظرفیت های متفاوت تولید می شوند تا بتوانند برای کوچک ترین فضاها تا بزرگ ترین ساختمان ها به کار برده شوند. در این مطلب نحوه محاسبه ظرفیت فن کویل به دو شیوه مختلف برای انتخاب دستگاه های مناسب در انواع کاربری ها، مطرح شده است. با محاسبه ظرفیت فن کویل برای یک ساختمان می توان از بین انواع دستگاه های موجود شامل فن کویل سقفی توکار، دیواری، سقفی کاستی، زمینی و کانالی گزینه مناسب را انتخاب کرد.
اهمیت تعیین ظرفیت فن کویل
تعیین ظرفیت فن کویل و انتخاب دستگاهی که بتواند به طور دقیق و اصولی سرمایش و گرمایش را در یک ساختمان به انجام برساند، از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورتی که ظرفیت فن کویل از میزان استاندارد، پایین تر باشد، دستگاه قادر به تامین هوای سرد یا گرم در فصول مختلف نبوده و دمای آسایش کاربران تامین نخواهد شد. از طرفی در صورت انتخاب فن کویل با ظرفیت بالاتر، ضمن اشغال فضای بزرگ تر، هزینه های زیادی به مصرف کنندگان تحمیل خواهد شد. به همین دلیل توصیه می شود که با آشنایی با نحوه محاسبه ظرفیت فن کویل، گزینه ای مناسب را برای ساختمان ها انتخاب کنید. اهمیت تعیین ظرفیت فن کویل از آن جهت است که تامین دمای آسایش کاربران را با صرف حداقل هزینه و به طور کامل به انجام می رساند.
محاسبه ظرفیت فن کویل
روش محاسبه فن کویل برای انتخاب مناسب ترین گزینه برای یک ساختمان، از دو طریق صورت می گیرد. در روش اول به شیوه دقیق، ظرفیت فن کویل برای یک ساختمان محاسبه می شود و در روش دوم از محاسبات سرانگشتی برای این منظور استفاده می شود. پس از این مرحله می توان با مراجعه به کاتالوگ فن کویل و بررسی انواع مدل های آن که می تواند فن کویل سقفی توکار، زمینی، کانالی، دیواری و سقفی باشد، بهترین دستگاه را برای یک ساختمان انتخاب نمود. در ادامه این مطلب به محاسبه ظرفیت فن کویل به دو شیوه دقیق و سرانگشتی پرداخته ایم. اما قبل از آن واحد ظرفیت فن کویل را مورد بررسی قرار می دهیم.
واحد ظرفیت فن کویل
ظرفیت فن کویل یا همان هوادهی آن، با CFM نمایش داده می شود. این عبارت که مخفف cubic feet per minute به معنای فوت مکعب بر دقیقه است و به معنای میزان هوایی است که توسط دستگاه در واحد زمان ایجاد می شود. یک فوت مکعب برابر با 35.31 متر مکعب است و در صورتی که بخواهیم سی اف ام را به واحد متریک تبدیل کنیم، می توان از این رابطه بهره برد.
هر چه هوادهی فن کویل بیش تر باشد، دستگاه دارای ظرفیت بیش تری بوده و برای فضاهای بزرگ تر استفاده می شود. در بین انواع دستگاه های موجود در بازار، فن کویل کانالی بالاترین ظرفیت ها دارا می باشد و برای اماکن بزرگی نظیر راهروها، لابی ها و … که نیاز به هوادهی در حجم بالاست، به کار برده می شود. ظرفیت فن کویل یکی از مواردی است که در قیمت آن تاثیر می گذارد و هر چه ظرفیت آن بالاتر رود، قیمت فن کویل افزایش خواهد داشت.
محاسبه دقیق ظرفیت فن کویل
تعیین ظرفیت فن کویل به طور دقیق با به دست آوردن بار برودتی بر اساس فرمول انجام می شود. فرمول محاسبه ظرفیت فن کویل، به شرح زیر است:
Q=M.C.ΔT
در این رابطه:
Q: بار برودتی ساختمان بر حسب وات است
M: دبی هوای دستگاه بر حسب CFM است که همان ظرفیت فن کویل می باشد.
C: گرمای ویژه هوا در فشار ثابت است
ΔT: اختلاف دمای هوای ورودی و خروجی از فن کویل
برای اینکه این رابطه را ساده تر کنیم، باید بار برودتی ساختمان را به طور دقیق محاسبه کرد. این شاخص بر اساس دو واحد مختلف به دست می آید که وات و BTU/H نامیده می شوند. در این رابطه از واحد وات استفاده می شود و تبدیل این دو واحد به یکدیگر به صورت زیر است:
KW = 3412.14 BTU/hr
بار برودتی به میزان حرارتی گفته می شود که در واحد زمان باید از یک محیط گرفته شود، تا دمای ایده آل در آنجا حاصل شود. این شاخص بر اساس فاکتورهای معینی به دست می آید و نیاز به دقت بالایی دارد و توسط متخصصان حوزه تهویه مطبوع محاسبه می شود. شرایط ساختمان، آب و هوا، جنس دیوارها، تعداد استفاده کنندگان از فضا، کاربری ساختمان و … از مواردی هستند که در تعیین بار برودتی ساختمان موثر می باشد. پس از محاسبه بار برودتی، می توان از طریق فرمول محاسبه ظرفیت فن کویل، ظرفیت دستگاه را محاسبه کرد.
محاسبه سرانگشتی ظرفیت فن کویل
محاسبه تخمینی ظرفیت فن کویل راه ساده و در دسترسی است که همه افراد تنها با اطلاع از مساحت بنای خود می توانند آن را انجام دهند. این محاسبه به دقت روش پیشین نیست و راهی سرانگشتی برای تعیین ظرفیت فن کویل محسوب می شود. با این حال در برخی موارد که نیاز به بررسی فوری ظرفیت فن کویل و تخمین تعداد دستگاه های لازم وجود داشته باشد، محاسبه سرانگشتی ظرفیت فن کویل راهی کاربردی است. برای این محاسبه تخمینی نیاز به مساحت بنا بر حسب متر مربع داریم و از طریق رابطه زیر می توان بار برودتی ساختمان را بر حسب تن تبرید محاسبه نمود.
30∼25÷ مساحت بنا = بار برودتی
عددی که در مخرج این رابطه قرار می گیرد، بین 25 تا 30 متغیر است و هر چه شرایط اقلیمی در یک منطقه گرم تر باشد، این عدد باید کوچک تر لحاظ شود. هر تن تبرید معادل 12008 بی تی یو بر ساعت است و با تبدیل بار برودتی به این شاخص، می توان به ظرفیت فن کویل رسید.
محاسبه سرانگشتی ظرفیت فن کویل با تقسیم بار برودتی بر حسب BTU/H به عدد 26 حاصل خواهد شد. این ظرفیت می تواند توسط یک یا چند دستگاه فن کویل تامین شود و تعیین تعداد فن کویل ها کاملا به شرایط معماری ساختمان و فضاهای طراحی شده برای نصب تجهیزات تهویه مطبوع بستگی خواهد داشت. باید اشاره کرد که در بررسی تخمینی ظرفیت فن کویل همواره از بار برودتی استفاده می شود و بار حرارتی در این محاسبه به کار برده نمی شود. زیرا بار برودتی از حرارتی بیش تر است و چنان چه فن کویل بتواند سرمایش را در فصل گرم سال تامین کند، قادر به تامین گرمایش نیز خواهد بود.
ظرفیت مناسب فن کویل هر کاربری
نحوه محاسبه فن کویل با تعیین بار برودتی ساختمان به انجام می رسد. در تعیین بار برودتی، کاربری ساختمان نیز مد نظر قرار داده می شود و نگرانی ها بابت انتخاب دستگاه مناسب برای یک فضا با کاربری آموزشی، ورزشی یا مسکونی برطرف می شود. در صورتی که محاسبه بار برودتی توسط متخصصان این حوزه به انجام برسد، دستگاه فن کویلی با ظرفیت مناسب برای نوع کاربری و شرایط استفاده از فضا، انتخاب می شود و به این شیوه دمای آسایش کاربران در هر فصل تامین می شود. پس از تعیین ظرفیت دستگاه فن کویل، انتخاب نوع آن مطرح می شود که باید با در نظر گرفتن معماری ساختمان و شرایط بنا صورت گیرد. در اماکنی که امکان نصب سقف کاذب وجود داشته باشد، می توان از فن کویل سقفی توکار استفاده کرد که زیبایی فضای داخلی را خدشه دار نمی کند. از سویی انواع فن کویل زمینی و دیواری در ساختمان هایی با فضای داخلی مناسب، به کار برده می شود و نصب و سرویس های دوره ای آسانی خواهد داشت. شرکت های تولید کننده فن کویل در دنیا، ظرفیت دستگاه های خود را به طور دقیق در کاتالوگ محصول منتشر می کنند. فن کویل مدیا، کریر و شرکت تولید کننده ایرانی تاپ تهویه با ارائه مشخصات فنی دقیق محصولات خود، کار را برای انتخاب ساده ساخته اند و می توان از بین گزینه های موجود، مناسب ترین مورد را برای انواع کاربری ها انتخاب نمود.
نتیجه آنکه
ظرفیت فن کویل شاخصی است که میزان هوادهی این دستگاه را تعیین می کند و حجم هوایی که در واحد زمان توسط فن کویل منتشر می شود، به واسطه این شاخص معین می شود. مساحت یک ساختمان و بار برودتی آن از مهم ترین مواردی هستند که در تعیین ظرفیت فن کویل نقش دارند. انتخاب و خرید فن کویل با ظرفیت مناسب، به تامین آسایش دمایی در هر فصل، بدون وارد شدن هزینه اضافی به کاربر و فشار مضاعف به دستگاه، کمک خواهد کرد. نحوه محاسبه ظرفیت فن کویل به دو شیوه سرانگشتی و دقیق صورت می گیرد و کاربران می توانند با استفاده از فرمول های عنوان شده در این مطلب، به سادگی ظرفیت فن کویل مورد نیاز برای ساختمان خود را محاسبه کنند. در صورتی که برای انتخاب و خرید فن کویل به مشاوره و کسب اطلاعات تخصصی نیاز داشتید، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس حاصل کنید. 02188252897
سوالات متداول
نحوه محاسبه ظرفیت فن کویل چگونه است؟
محاسبه ظرفیت فن کویل به دو شیوه سرانگشتی و دقیق صورت می گیرد و در نظر داشتن بار برودتی ساختمان و مساحت بنا از مهم ترین شاخص های محاسبه است.
مشاوره تخصصی برای محاسبه ظرفیت فن کویل را چطور انجام دهیم؟
برای دریافت اطلاعات تخصصی در مورد فن کویل و نحوه محاسبه آن، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه در تماس باشید. 02188252897