راه اندازی چیلر خانگی
چیلر خانگی که با نام مینی چیلر هم شناخته می شود، نوعی از دستگاه های تهویه مطبوع است که در ظرفیت هایی پایین تر از چیلر تولید می شود. این دستگاه همانند چیلرها می تواند به فن کویل یا هواساز متصل شده و سرمایش یا گرمایش را به واحدها انتقال دهد. راه اندازی چیلر خانگی در انواع کاربری ها نظیر منازل مسکونی، ویلاها، مراکز اداری و تجاری و حتی کارگاه های صنعتی رایج است. ظرفیت پایین تری که این دستگاه ها دارند، سبب شده تا برای کاربری های کوچک تر مناسب بوده و خرید مینی چیلر را مرسوم کرده است. غالبا چیلر خانگی از نوع چیلرهای تراکمی هواخنک است که با کمپرسورهای اسکرال که مناسب ظرفیت های پایین است، کار می کند. در این مطلب قصد داریم شما را با نحوه راه اندازی مینی چیلر و نکاتی که در این مورد باید رعایت شود، آشنا کنیم.
اجزای اصلی چیلر های خانگی
اجزای مینی چیلرها همان طور که اشاره شد، مانند چیلر هواخنک است و تنها در ظرفیت آنها تفاوت وجود دارد. به عبارتی می توان کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور را اجزای اصلی چیلرهای خانگی قلمداد کرد. مبرد با ورود به کمپرسور، سیکل تبرید را آغاز کرده و با فشرده شدن، دچار افزایش فشار و دما می شود. در ادامه این مبرد وارد کندانسور هواخنک مینی چیلر شده و به واسطه جریان هوا و فن های خنک کننده، دچار کاهش دما می شود. این کاهش دما مبرد را از بخار به مایع تبدیل کرده و آن را به شیر انبساط ارسال می کند. در این بخش افت فشار زیادی به مبرد وارد می شود که سبب خنک شدن و کاهش فشار آن خواهد شد. در انتها، مبرد وارد اواپراتور شده که نوعی مبدل حرارتی است و با گرفتن گرمای آبی که قرار است وارد فن کویل ها شود، آن را خنک کرده و خود دچار افزایش دما می شود. این چرخه در مینی چیلرها ادامه پیدا کرده و سرمایش به این واسطه ایجاد می شود.
نحوه نصب مینی چیلر
طریقه نصب مینی چیلر، به دلیل یکپارچه بودن ساختار آن، یکی از ساده ترین اقدامات در حوزه تهویه مطبوع است. این دستگاه به کمک فن کویل یا هواساز کار می کند و در نصب آن باید به اتصال بین این دستگاه ها توجه ویژه ای شود. نصب و راه اندازی قدم به قدم چیلرها با شناخت کامل اجزای آن و نیازهایی که هر بخش از دستگاه دارد، میسر می شود. تکنسین خوب به درستی از کارکرد بخش های مختلف دستگاه آگاه بوده و بهترین مکان برای نصب و اجرای این دستگاه سرمایشی و گرمایشی را انتخاب می کند. اما این موارد کدامند و نحوه نصب مینی چیلر به بهترین شکل چگونه خواهد بود؟
نحوه لوله کشی مینی چیلر
اجرای لوله کشی مینی چیلرها مساله ای تخصصی است که با توجه به ظرفیت دستگاه، نوع کمپرسور، تعداد فن کویل ها، دبی آب و … تعیین می شود. برای اینکه لوله کشی مینی چیلر به درستی صورت گیرد، باید دبی آبی که برای جاری شدن در پمپ های دستگاه استفاده می شود، تعیین گردد. بهترین اقدام در این مرحله مشخص کردن فشار آب رفت و برگشتی است تا اختلاف فشار بین این دو تعیین شود. زمانی که فشار آب و دبی آن مشخص شد، تعیین می شود که از چه پمپ های آبی استفاده شود تا بالاتری بازدهی از دستگاه دریافت گردد. نحوه لوله کشی مینی چیلر با تعیین نوع پمپ وارد مرحله بعدی می شود و اینک می توان با مشخص کردن محل قرار گرفتن پمپ ها، اقدام به اجرای لوله کشی چیلر خانگی نمود. فاکتورهای دیگری که در این بخش باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرند، عبارت است از:
- اختلاف دمای آب رفت و برگشتی
- اختلاف فشار آب رفت و برگشتی
- نوع مبرد
- نصب شیرهای کنترلی برای کنترل فشار آب
در بررسی سیستم لوله کشی مینی چیلر باید به این موضوع توجه کرد که طول لوله کشی های این دستگاه از چیلرها کوتاه تر است و نسبت به چیلرها به پمپ، شیرهای کنترلی و مقدار لوله کمتری نیاز خواهد داشت. نصاب و طراح این دستگاه ها باید در زمان راه اندازی چیلر خانگی به اختلاف دمای آب رفت و برگشتی دقت ویژه ای داشته باشند تا دستگاه دچار افت راندمان نشده به بهترین شکل فعالیت کند.
نصب فنی چیلر آپارتمانی و خانگی
نصب چیلر در ساختمان با راه اندازی فن کویل ها که در واحد ها استقرار دارند، به انتها می رسد. رابطه بین این دو بخش از دستگاه های تهویه مطبوع به کمک لوله کشی هایی است که در قسمت پیشین به آنها اشاره کردیم. آبی که توسط مینی چیلر خنک شده است، از طریق لوله کشی های کوتاه مینی چیلر به فن کویل ها وارد می شود و از طریق کویل های این دستگاه، خنک سازی هوای محیط صورت می گیرد. اینکه چه دستگاه فن کویلی برای واحد مورد استفاده، مناسب ترین است، باید با کارشناسی متخصصان برگزیده شود. از مزیت های دستگاه های فن کویل، موجود بودن آن در انواع مدل های فن کویل زمینی، سقفی کاستی، سقفی توکار، دیواری و … است که کار را برای انتخاب آسان تر کرده است. نصب فنی چیلر آپارتمانی و خانگی باید با در نظر گرفتن تمام ابعاد نام برده و مهیا کردن شرایط برای اتصال انواع فن کویل به انجام برسد و مساله ای کاملا تخصصی است.
نصب و راه اندازی مینی چیلر ها
نصب چیلر در ساختمان باید در فضایی صورت گیرد که بازدهی دستگاه در بیش ترین حالت خود باشد. انتخاب محل نصب چیلر خانگی مستقیما به نوع آن بازمی گردد. از آنجایی که بیش تر مینی چیلرها، هواخنک می باشند، نصب آنها باید در فضای باز صورت گیرد تا کندانسور به خوبی خنک شود. پشت بام خانه و اماکن، بهترین مکان برای نصب و راه اندازی مینی چیلر هاست. این دستگاه ها به دلیل عدم نیاز به موتور خانه تا حد زیادی در هزینه کاربران صرفه جویی می کنند و سادگی در نصب را به همراه دارند.
نصب مینی چیلر هواخنک باید در فضایی صورت گیرد که دسترسی آزادانه ای به جریان هوا وجود دارد. این فضای آزاد معمولا پشت بام است و به همین دلیل باید از سایه بان و محافظ های مخصوص برای دستگاه استفاده کرد تا در برابر شرایط جوی، آسیب پذیر نباشد. جهت وزش باد غالب نیز در نصب دستگاه بی تاثیر نیست و باید با در نظر گرفتن این موضوع، شرایط را برای خنک سازی بهینه کندانسور مهیا نمود.
نصاب در زمان راه اندازی چیلر خانگی باید به این موضوع توجه کند که استقرار چند مینی چیلر در کنار هم می تواند راندمان آن را با کاهش مواجه کند. به همین دلیل باید به نحوی دستگاه ها را کنار یکدیگر قرار داد که عملکرد آنها دچار اختلال نشود.
عایق سازی محل نصب دستگاه، نکته مهم دیگری است که در نصب و راه اندازی مینی چیلر ها به آن توجه می شود. عایق کردن دستگاه در زمان نصب و سنجش مقاومت زمین برای استقرار mini chiller از وظایف نصاب است که باید با دقت و حوصله به انجام برسد.
نصب فلو سوئیچ چیلر
فلوسوئیچ بخشی از دستگاه مینی چیلر است که وظیفه آن، کنترل کردن جریان آب است. این قطعه در زمان هایی که آب قطع می شود، به طور خودکار دستگاه را متوقف کرده و از وارد شدن آسیب به آن جلوگیری می کند. توصیه می شود که نصب فلوسوئیچ در مینی چیلر بر روی لوله ای صورت گیرد که حداقل 1 اینچ ضخامت دارد.
تنظیم دمای چیلر خانگی
برای تنطیم دمای مینی چیلرها از ترموستات استفاده می شود. این قطعه غالبا در واحدهای داخلی یا همان فن کویل نصب می شود، اما در برخی کاربری ها شاهد نصب این قطعه در مینی چیلر هستیم. ترموستات در مینی چیلر این امکان را به کاربر می دهد که دمای مورد نظر خود را تنظیم کرده و دستگاه متناسب با دمای درخواستی، فعالیت کند. زمانی که کاربر از طریق کنترل دستگاه، دمای خاصی را تعیین می کند، ترموستات با سنجش دمای آب برگشتی از واحدها، این خواسته را محقق می سازد و زمانی که آب برگشتی به دمای مورد نظر رسید، کمپرسور دستگاه از مدار خارج می شود. هر زمان که دمای آب برگشتی با خواسته کاربر اختلاف پیدا کرد، مجدد کمپرسور وارد عمل می شود تا خنک سازی را متناسب با آنچه درخواست شده به انجام برساند.
نحوه راه اندازی مینی چیلر، مهم ترین نکات!
نکات مهمی که در نصب چیلرهای خانگی باید به آن توجه شود، شامل موارد زیر است.
- چنان چه این محل پشت بام است، جهت وزش باد، جهت قرارگیری کندانسور برای خنک شدن بهینه، عدم ایجاد مزاحمت برای همسایگان و دیگر دستگاه های خنک کننده باید مد نظر قرار گیرد.
- اگر مینی چیلر را در تراس نصب می کنید، باید به کافی بودن فضا برای کارکرد دستگاه و خنک سازی آن توجه کنید. این مکان نصب می تواند طول لوله کشی ها را کاهش داده و عملکرد دستگاه را از این نظر بهبود ببخشد. اما اگر فضای نصب کافی نیست و یا صدای تولید شده از مینی چیلر برای شما و همسایگان آزاردهنده می باشد، بهتر است از پشت بام برای نصب استفاده کنید.
- عایق سازی لوله های رفت و برگشت باید به بهترین شکل صورت گیرد تا هدر رفتن انرژی و افت راندمان دستگاه به حداقل برسد.
- در نصب مینی چیلر به فضای کافی برای تعمیرات و سرویس های دوره ای آن توجه کنید تا تکنسین به سادگی این کار را به انجام برساند.
- تامین برق دستگاه به کمک تابلو برق و انجام اتصالاتی که چیلر آپارتمانی به آن نیاز دارد، از دیگر نکات مهم در زمان راه اندازی آن می باشد. لازم به ذکر است در ظرفیت های بالاتر از 8 کیلووات، بهتر است از برق سه فاز برای راه اندازی دستگاه استفاده شود. در مسیر نصب و راه اندازی دستگاه مینی چیلر، ممکن است سوالات و مسایل زیادی برای مصرف کننده پیش بیاید که خوشبختانه گروه صنعت تاپ تهویه با دارا بودن تیمی از متخصصان این حوزه، به صورت رایگان به کلیه پرسش های شما در زمینه محصول پاسخ خواهد داد.
در این جدول می توانید جزئیات مهم در نصب و راه اندازی چیلر خانگی را مشاهده کنید.
نکات مهم نصب مینی چیلر | جزئیات |
---|---|
محل نصب | فضای باز نظیر پشت بام و تراس |
جهت نصب | توجه به جهت باد غالب و محل قرارگیری کندانسور برای خنک سازی دستگاه به شکل بهینه |
لوله کشی ها | عایق کردن لوله های آب رفت و برگشتی، طراحی لوله کشی ها به نحوی که با کمترین طول لوله کشی، بیش ترین بازدهی دریافت شود. |
تنظیم دما | نصب ترموستات برای تنظیم دمای اتوماتیک دستگاه |
تامین برق | نصب تابلو برق و اجرای اتصالات |
نتیجه آنکه
نحوه راه اندازی مینی چیلر، نظیر دیگر چیلرهای تراکمی، با در نظر گرفتن الزامات خاصی به انجام می رسد. این دستگاه ها توسط لوله کشی هایی به سیستم تاسیسات ساختمان و فن کویل ها متصل می شوند. طول این لوله ها و محل نصب آنها، از مهم ترین مراحل کار راه اندازی مینی چیلر هواخنک است. هم چنین در نظر گرفتن بهترین محل نصب دستگاه که بتواند راندمان آن را افزایش دهد و به خنک سازی کندانسور منجر شود، بسیار ضروری است. گروه صنعت تاپ تهویه با دارا بودن تیمی خبره از متخصصان تهویه مطبوع، می تواند شما را در زمینه خرید مینی چیلر یاری کرده و برای نصب و راه اندازی راهنمایی های لازم را به شما ارائه می کند. برای دریافت اطلاعات بیش تر در مورد فروش مینی چیلر به صورت قسطی و یا نقد و هم چنین مشاوره های رایگان در زمینه دستگاه و نصب آن، با کارشناسان بازرگانی این مرکز در ارتباط باشید.
سوالات متداول
نصب و راه اندازی مینی چیلر ها شامل چه مراحلی است؟
انتخاب محل مناسب برای نصب دستگاه به نحوی که راندمان آن بیشینه بوده و نیز اجرای لوله کشی های آن به تاسیسات بنا و فن کویل ها، مهم ترین مراحل نصب دستگاه مینی چیلر می باشد.
مهم ترین نکات نصب چیلر خانگی چیست؟
توجه به جریان هوا و باد غالب، جهت قرارگیری کندانسور، نحوه لوله کشی ها برای دریافت راندمان بالا، عایق سازی لوله کشی ها، راه اندازی برق دستگاه به کمک تابلو برق و اتصال درست به فن کویل ها از مهم ترین موارد در هنگام نصب دستگاه می باشند.
راه اندازی مینی چیلر هواخنک به نصاب نیاز داره؟ یا میشه خودمون نصب کنیم؟
با توجه به حساس بودن دستگاه ها و نحوه لوله کشی، بهترین گزینه استفاده از متخصصان برای نصب می باشد.