نکات مهم جهت خرید چیلر مناسب
انتخاب چیلر مناسب یکی از مراحلی است که در ساخت بنا توسط سازندگان انجام می شود و از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به تنوع گسترده ای که در چیلرها وجود دارد، خرید چیلر مناسب، کار پیچیده ای به نظر می رسد و این پرسش را در ذهن ایجاد می کند که نکات مهم در خرید چیلر چیست؟ و چه مواردی را باید در زمان تهیه این دستگاه مد نظر قرار داد؟ راندمان کدام دستگاه با توجه به شرایط ساختمان و اقلیم، بالاتر است و خرید چه دستگاهی، به صرفه تر تمام خواهد شد؟ در این مطلب قصد داریم به بررسی نکات مهم جهت خرید چیلر مناسب بپردازیم و زوایای مختلفی که در خرید این دستگاه باید به آن توجه شود، را مطرح خواهیم کرد. با توجه به قیمت بالایی که دستگاه های تهویه مطبوع دارند، در نظر داشتن نکات مهم در زمان خرید آنها می تواند از هدررفتن سرمایه جلوگیری کرده و آسایش استفاده کنندگان از فضا را به همراه داشته باشد.
خرید چیلر و نکات آن
چیلر از دستگاه های تهویه مطبوعی است که آب سرد تولید می کند. آب سرد خروجی همه دستگاه های چیلر، فارغ از نوع و اجزای تشکیل دهنده آن است. اما فرآیندی که طی آن، آب سرد تولید می شود، در هر دستگاه متفاوت است و این تفاوت ها سبب ایجاد قیمت و راندمان مختلف شده است. به همین دلیل لازم است تا تفاوت انواع دستگاه چیلر را بشناسیم و با دقت بالا بهترین دستگاه را انتخاب کنیم. در ادامه مهم ترین موارد که در زمان انتخاب چیلر باید به آن توجه کرد، مطرح شده اند.
نکات مهم انتخاب نوع چیلر
چیلرها دارای دو نوع جذبی و تراکمی هستند که هر یک در اجزای تشکیل دهنده با یکدیگر متفاوتند. چیلرهای جذبی با سوخت فسیلی نظیر گاز کار می کنند و به دلیل ابعاد بزرگ و هزینه های بالای سرویس و تعمیرات، استفاده از آنها رو به کاهش است. در مقابل چیلرهای تراکمی با استفاده از کمپرسور و نیروی برق کار می کنند و مصرف انرژی در آنها به نسبت چیلرهای جذبی بالاتر است. اما نصب، سرویس و راندمان بالاتری دارند و بیش از مدل های جذبی، مورد استقبال قرار گرفته اند. امروزه در اکثر کاربری های مسکونی، تجاری، اداری و حتی صنعتی به خرید چیلر تراکمی روی آورده شده است. زیرا قیمت خرید پایین تری داشته و راندمان بالاتری را ارائه می کنند. از سویی فضای کمتری اشغال کرده و کارکرد آن ساده و بی دردسرتر از چیلرهای جذبی است. تنها در پروژه هایی که یک منبع گرمایی در حال هدر رفتن است و یا انرژی الکتریسیته به سادگی در دسترس نمی باشد، از چیلرهای جذبی استفاده می شود و در غیر این صورت چیلرهای تراکمی انتخاب بسیار مناسب تری می باشد.
چیلر جذبی | چیلر تراکمی |
---|---|
استفاده از سوخت های فسیلی | استفاده از انرژی برق |
قیمت بالاتر | قیمت پایین تر |
راندمان پایین تر | نصب ساده تر |
هزینه های تعمیر و نگه داری بالا | راندمان بالاتر |
اشغال فضای زیاد برای نصب | اشغال فضای کم |
وزن سنگین به نسبت مدل های تراکمی | سرویس و نگه داری با هزینه های پایین تر به نسبت جذبی |
برای مشاهده انواع چیلر تراکمی و بررسی جزئیات آنها می توانید از طریق صفحه زیر اقدام کنید.
نکات مهم انتخاب کمپرسور چیلر
کمپرسور چیلر تراکمی مهم ترین بخش این دستگاه است که آغاز گر سیکل تبرید می باشد و در انواع مختلفی تولید می شود. به طور کلی می توان کمپرسورهای چیلر را دارای مدل های زیر دانست:
- اسکرال
- اسکرو
- پیستونی
- سانتریفیوژ
- سانتریفیوژ توربوکور
هر یک از این کمپرسورها، به شیوه خاصی مبرد را فشرده می کنند و میزان صدای تولیدی، راندمان عملکردی، استهلاک و ابعاد آنها با یکدیگر متفاوت می باشد. در ظرفیت های پایین غالبا از کمپرسورهای اسکرال استفاده می شود و این در حالی است که در چیلرهای با ظرفیت بالاتر از کمپرسورهای اسکرو بهره گرفته می شود. هر یک از این کمپرسورها در شرایط اقلیمی خاصی، کارایی بهتری دارد و بر اساس نیازهایی چون ظرفیت دستگاه، نوع مبرد و … انتخاب می شود. برای کسب اطلاعات بیش تر در این حوزه به مطلب انواع کمپرسور چیلر مراجعه کنید.
نکات مهم انتخاب کندانسور چیلر
کندانسور چیلر تراکمی دارای دو نوع متفاوت با نام های آب خنک و هواخنک می باشد. تفاوت این دو مدل در شیوه خنک سازی کندانسور است و این تمایز در راندمان کلی دستگاه تاثیرگذار خواهد بود. کندانسور در چیلر آب خنک به کمک جریان آب و برج خنک کننده کاهش دما پیدا می کند. استفاده از جریان آب در خنک سازی سبب شده تا راندمان چیلرهای آبی افزایش داشته باشد و بتوان از آنها در ظرفیت های بالایی که به سرمایش نیاز است، استفاده کرد. از سویی به دلیل استفاده از آب، نیاز به سختی گیری آن وجود داشته و هزینه های مربوط به رسوب زدایی و پاکسازی لوله ها به وجود خواهد آمد. نصب برج خنک کننده نیاز به فضای مخصوص داشته و با توجه به محدود بودن منابع آب در کشور، استفاده از این دستگاه محدودتر شده است.
کندانسور هواخنک، همان طور که از نام آن پیداست، با استفاده از جریان هوا و فن های مخصوص، کاهش دما پیدا می کند. در این شرایط اگرچه راندمان به نسبت استفاده از برج خنک کننده، پایین تر خواهد بود، اما نصب ساده تر و با اشغال فضای کمتری را شاهد هستیم و هزینه های مربوط به رسوب و سختی گیری آب را نخواهیم داشت. استفاده از چیلر تراکمی هواخنک در حال حاضر، انتخاب بسیاری از کارفرمایانی است که در کنار بهره مندی از کیفیت بالا، به سادگی نصب و نگه داری دستگاه اهمیت می دهند.
در این جدول می توانید با تفاوت های انواع کندانسور چیلر تراکمی آشنا شوید.
کندانسور هواخنک | کندانسور آب خنک |
---|---|
سادگی در نصب و راه اندازی | نیاز به برج خنک کننده برای خنک سازی و اشغال فضای بیش تر |
اشغال فضای کمتر | راندمان بالاتر |
راندمان پایین تر | قیمت بیش تر |
قیمت کمتر | هزینه های بالاتر تعمیر و نگه داری به نسبت هواخنک |
نکات انتخاب ظرفیت چیلر
ظرفیت، یکی از نکات مهم در خرید چیلر است و انتخاب دستگاه با ظرفیت مناسب مساله ای تخصصی است که باید توسط افراد ماهر در این حوزه صورت گیرد. در تعیین ظرفیت چیلر، باید موارد مهمی را در نظر گرفت که اصلی ترین آن، هدف از خرید دستگاه می باشد. تعیین ظرفیت چیلرهای تهویه مطبوع و صنعتی با یکدیگر متفاوت است و در گام اول باید هدف استفاده آن تعیین شود. اگر چیلر از نوع تهویه مطبوع است، باید به مواردی از قبیل کاربری، مساحت و شرایط اقلیمی توجه نمود و ظرفیت چیلر را بر این اساس به دست آورد. البته روش های دقیق تری با استفاده از نرم افزارهای مخصوص این حوزه وجود دارد که به کمک آنها، ظرفیت دقیق مورد نیاز برای خرید چیلر را به دست می آورند. اما به صورت سرانگشتی نیز می توان به طور حدودی ظرفیت را محاسبه کرد. برای تعیین ظرفیت چیلر برای انواع کاربری ها، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت کنید. 02188252897
تعیین راندمان چیلر
راندمان چیلر یکی دیگر از مواردی است که در زمان خرید باید به آن توجه کرد. این شاخص به معنای میزان برودت تولید شده به ازای مصرف هر واحد برق است. به عنوان مثال اگر راندمان چیلری عدد 3 باشد، به معنای تولید میزان 3 واحد سرما به ازای مصرف 1 واحد برق است. بدیهی است که بالاتر بودن این شاخص که آن را با نماد EER نشان می دهند، حاکی از راندمان بهتر دستگاه و صرفه جویی در هزینه ها خواهد بود. همان طور که در قسمت های پیشین نیز اشاره شد، راندمان چیلرهای تراکمی از جذبی بالاتر است و در بین مدل های تراکمی، راندمان چیلرهای آب خنک از هواخنک بیش تر می باشد. خریداران می توانند راندمان چیلر را از روی کاتالوگ آن مشاهده کرده و مقایسه کاملی از این نظر بین انواع دستگاه ها داشته باشند.
خرید چیلر مدولار یا معمولی
آیا لازم است چند عدد چیلر بخریم؟ یا خرید یک دستگاه کفایت می کند؟ این پرسش، دیگر چالشی است که سازندگان با آن مواجه هستند. در این بخش شما را با مزایا و معایب چیلرهای مدولار آشنا می کنیم تا تصمیم درستی اتخاذ کنید. چیلرها دارای ظرفیت های متفاوتی هستند و مینی چیلر با ظرفیت های بسیار کم تا چیلرهای بزرگ تا ظرفیت های 500 تن تبرید در تولیدات کارخانه ها به چشم می خورد. در یک ساختمان با نیاز به چیلر 100 تن تبرید، می توان از یک دستگاه 100 تنی استفاده کرد و یا 5 دستگاه با ظرفیت 20 تن خریداری کرد. تفاوت های زیادی بین این دو انتخاب وجود دارد و باید با توجه به شرایطی که در هر ساختمان وجود دارد، گزینه مناسب را برگزید. مزایای انتخاب چند چیلر که به صورت مدولار در کنار یکدیگر قرار گرفته باشند، به شرح زیر است:
- معمولا در یک ساختمان به حداکثر توان چیلر نیاز نیست و دستگاه ها غالبا در حالت کم باری هستند. در این حالت در صورت وجود چند دستگاه چیلر، تنها یک یا تعدادی از آنها مشغول به کار می شوند و بقیه چیلرها از مدار خارج خواهند شد. هر زمان که به ظرفیت برودتی بیش تری نیاز بود، چیلرهای خاموش، شروع به کار کرده و وارد سیکل می شوند تا نیازهای سرمایشی را تامین کنند. به این ترتیب تا حد زیادی در هزینه های مصرفی دستگاه صرفه جویی می شود.
- استهلاک چیلرها و کمپرسورهای آنها در این حالت پایین می آید، زیرا تنها در صورت نیاز روشن شده و در مواردی که نیاز به سرمایش نباشد، فعالیت نخواهند داشت.
- در صورتی که یکی از چیلرها دچار مشکل شود، به سادگی از مدار خارج شده و چیلرهای دیگر مشغول به کار می شوند. در این صورت اخلالی در عملکرد سرمایشی ساختمان ایجاد نخواهد شد.
- امکان افزایش ظرفیت چیلر در ساختمان هایی که در آینده احتمال افزایش استفاده کنندگان آنها وجود دارد، به کمک بهره گیری از چیلر مدولار وجود دارد.
اما استفاده از این ساختار، معایبی هم دارد که در این بخش به آنها اشاره می کنیم.
- قیمت خرید چند چیلر در مقایسه با یک چیلر بیش تر خواهد شد. خریدارانی که به قیمت تمام شده دستگاه ها، بیش از موارد دیگر اهمیت می دهند، می توانند از یک چیلر استفاده کرده و از مدولار کردن دستگاه ها خودداری کنند.
- به دلیل استقرار چند چیلر به جای یک دستگاه، میزان فضایی که به این منظور اختصاص داده می شود، افزایش خواهد یافت و این مساله در همه انواع کاربری ها میسر نیست. پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیش تر در این مورد به مطلب چیلر مدولار، مراجعه کنید.
نکات مهم در قیمت چیلر
قیمت چیلر به فاکتورهای متعددی مربوط می شود و لازم است تا خریداران از کلیه این عوامل مطلع بوده و به صورت آگاهانه، دستگاه مورد نیاز خود را خریداری نمایند. مواردی که تا به اینجا در بررسی نکات مهم در خرید چیلر نام برده شد، همگی در قیمت چیلر تاثیر خواهند داشت. به مهم ترین این موارد در این بخش اشاره شده است:
ظرفیت دستگاه: هرچه چیلر ظرفیت بالاتری داشته باشد، قیمت آن نیز بیش تر خواهد شد. قطعا قیمت مینی چیلر و چیلرهای با ظرفیت پایین، از دستگاه های با ظرفیت بالاتر، کمتر خواهد بود، زیرا قطعات به کار برده شده در چیلرهای با ظرفیت بیش تر، به مراتب گران تر می باشند تا بتوانند نیازهای برودتی را تامین کنند.
نوع دستگاه: چیلرهای جذبی و تراکمی قیمت های متفاوتی دارند و همان طور که اشاره شد، به طور کلی چیلرهای جذبی، قیمت بالاتری خواهند داشت. در بین چیلرهای تراکمی نیز به دلیل نیاز به نصب برج خنک کننده و تاسیسات مربوط به آن، قیمت چیلرهای آب خنک در ظرفیت برابر و شرایط مشابه به نسبت چیلرهای هواخنک بیش تر است.
نوع کمپرسور: کمپرسور در چیلرهای تراکمی، در تعیین قیمت آن نقش دارد. هر یک از کمپرسورهای نام برده به دلیل تفاوت در ساختار و نوع طراحی، قیمت های متفاوتی دارد و لازم است تا در زمان خرید به این مساله توجه شود. کمپرسورهای اسکرال و اسکرو که از رایج ترین انواع موجود در بازار هستند، قیمت مناسبی به نسبت مدل های سانتریفیوژ و توربوکور دارند که دارای ساختار پیچیده تری می باشد.
خدمات ارائه شده: بهره مندی چیلر از خدمات پس از فروش در قیمت آن تاثیرگذار خواهد بود. گارانتی دار بودن قطعاتی نظیر کمپرسور و دیگر بخش های دستگاه، نشان از کیفیت بالای چیلر دارد و چنین دستگاه هایی، دارای قیمت بیش تری خواهند بود.
شرکت تولید کننده چیلر: شرکت های تولید کننده دستگاه های تهویه مطبوع، کیفیت های متفاوتی در ساخت دارند که در قیمت تمام شده دستگاه تاثیرگذار است. برندهایی نظیر کریر آمریکا که به عنوان پدر تهویه مطبوع دنیا شناخته می شود، تولید کننده دستگاه های با کیفیت بسیار بالاست و به عمرطولانی قطعات آن شهرت دارد. طبیعتا قیمت چیلر کریر به نسبت دستگاه هایی که تولید شرکت های رده پایین تر است، بیش تر خواهد بود و کیفیت بالای قطعات، خرید چنین دستگاه هایی را توجیه پذیر می کند. لازم به ذکر است که شرکت کریر آمریکا و مدیا چین، قرارداد همکاری با یکدیگر تنظیم کرده اند و تولیدات این برند چینی نیز از نظر کیفی تحت نظر استانداردهای سخت گیرانه ای است. به همین دلیل خرید چیلر مدیا نیز می تواند از نظر کیفیت، گزینه ای هوشمندانه باشد. زیرا در کنار عالی بودن کیفیت قطعات و استانداردهای ساخت، قیمت مناسبی هم دارد.
در این جدول می توانید مهم ترین موارد موثر در قیمت چیلر را مشاهده کنید.
نکات مهم در قیمت چیلر | جزئیات |
---|---|
نوع دستگاه | قیمت چیلرهای جذبی از تراکمی بالاتر است. |
نوع کمپرسور | کمپرسورهای سانتریفیوژ و توربوکور قیمت بالاتری به نسبت دیگر انواع دارند. |
نوع کندانسور | کندانسورهای هوایی راندمان کمتر و قیمت پایین تری به نسبت انواع آبی دارند. |
خدمات پس از فروش | بهره مندی دستگاه از خدمات پس از فروش به معنای کیفیت بالای آن بوده و در قیمت آن موثر است. |
کیفیت دستگاه | هرچه دستگاه از کیفیت بیش تری بهره ببرد، قیمت تمام شده آن بالاتر خواهد بود. |
چیلر ایرانی بخریم یا خارجی؟
یکی از نکات مهم قبل از خرید چیلر، انتخاب دستگاه ایرانی یا خارجی است. بین این دو گزینه، تفاوت های زیادی وجود دارد که لازم است خریداران و سازندگان گرامی از آنها مطلع بوده و با آگاهی کامل انتخاب کنند. چیلرهای ایرانی، قیمت پایین تری به نسبت مدل های خارجی دارند، زیرا هزینه های اضافی گمرک به قیمت آنها اضافه نمی شود و از این نظر برای مصرف کننده به صرفه تر خواهند بود. مدت زمان تحویل کالا به خریدار در چیلرهای ایرانی، سریع تر از انواع خارجی است و این اطمینان وجود دارد که در زمانی کوتاه دستگاه را در محل خود دریافت کنید. در مقابل چیلرهای خارجی، قیمت بالاتری داشته و چنان چه در انبار فروشندگان موجود نباشد، تحویل آن به خریدار چند ماه زمان خواهد برد. در بیش تر چیلرهای ایرانی شاهد استفاده از کمپرسور های اسکرال، اسکرو و پیستونی هستیم و این در حالی است که در شرکت های خارجی، کمپرسورهای سانتریفیوژ و توربوکور هم مرسوم است. امکان بهره مندی هر دو نوع دستگاه از خدمات پس از فروش وجود دارد و این مساله به شرکتی که دستگاه را از آن خریداری می کنید، مربوط می شود.
در کشور ما گروه صنعت تاپ تهویه به عنوان تولید کننده و وارد کننده دستگاه چیلر فعالیت می کند و چنان چه در زمینه خرید دستگاه ایرانی یا خارجی، به مشاوره نیاز داشته باشید، کارشناسان این مرکز راهنمایی تان خواهند کرد. بهره مندی کلیه دستگاه ها از خدمات پس از فروش، تولید دستگاه های داخلی تحت لیسانس شرکت HTW اسپانیا با استانداردهای اروپایی، عرضه چیلر مدیا و کریر به طور مستقیم از تولید کننده، امکان خرید چیلر به صورت قسطی و نقد و تحویل فوری از مهم ترین ویژگی های خرید دستگاه از این مرکز است.
نتیجه آنکه
خرید چیلر به عنوان یکی از دستگاه های گران قیمت در هر ساختمان، باید با در نظر گرفتن مواردی صورت گیرد که در این مطلب به طور کامل به بررسی آنها پرداخته شد. فاکتورهایی نظیر نوع دستگاه، کمپرسور و کندانسور آن، ظرفیت مناسب سرمایشی، خدمات پس از فروش، راندمان و قیمت از اصلی ترین فاکتورهایی است که در زمان خرید چیلر باید به آن توجه کرد. سازندگان و کارفرمایانی که قصد استفاده از چیلر در ساختمان های خود را دارند، باید این اطلاعات اولیه را بررسی کرده و با مشورت با متخصصان این حوزه، تصمیم مناسبی در زمینه خرید اتخاذ کنند. چنان چه در مسیر خرید چیلر به مشاوره تخصصی و رایگان نیاز داشته باشید، می توانید از کارشناسان گروه صنعت تاپ تهویه کمک بخواهید. 02188252897
سوالات متداول
نکات مهم قبل از خرید چیلر چیست؟
اطلاع از ظرفیت مورد نیاز، تفاوت انواع کمپرسور و کندانسور چیلر، خرید چند چیلر به جای یک عدد، بررسی راندمان دستگاه، قیمت و خدمات پس از فروش، از مهم ترین مواردی است که قبل از خرید چیلر باید به آن توجه کرد
چیلر ایرانی بخریم یا خارجی؟
قیمت پایین تر و تحویل فوری از مزیت های چیلر ایرانی است و از سویی امکان بهره مندی از کیفیت بالاتر در چیلرهای خارجی، می تواند برخی کاربران را به سمت چنین چیلرهایی سوق دهد.