بررسی انواع سیستم تهویه مطبوع برای رستوران

تهویه رستوران و فست فود یکی از بخش های مهم این کسب و کار است که از الزامات  خاصی تبعیت می کند. سیستم تهویه مطبوع رستوران، به عنوان یک محیط صرف غذا، باید به شیوه ای باشد که ضمن تامین نیازهای اولیه تهویه مطبوع، از انتشار بوی غذا و بخارات حاصل از پخت و پر جلوگیری به عمل آورد. هر رستوران بخش های مختلفی دارد که نیازهای تهویه ای در آنها با یکدیگر متفاوت استو هم چنین انواع آشپزخانه خانگی و صنعتی، نیازهای خاص خود را در تهویه مطبوع می طلبند. به همین دلیل باید ابتدا شرایط محیط غذاخوری و الزامات آن مورد سنجش قرار گرفته و سپس بهترین تجهیزات تهویه مطبوع رستوران، کافی شاپ و آشپزخانه انتخاب شود. در این مطلب به بررسی انواع سیستم تهویه مطبوع برای رستوران پرداخته ایم.

انواع تهویه مطبوع رستوران

استاندارد تهویه آشپزخانه

تهویه آشپزخانه رستوران به عنوان بخشی مهم در این کاربری، از حساسیت های زیادی برخوردار است. در این فضا، تعدادی اجاق، فر و تجهیزات پخت و پز که گرما تولید می کنند، در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و غالبا این بخش به صورت کاملا فشرده ساخته می شود. تجمع چنین دستگاه هایی سبب تولید گرما در مدت زمان کوتاهی پس از شروع کار خواهد شد. این مساله می تواند شرایط را برای ادامه کار توسط پرسنل و نیز کارکرد درست دستگاه ها، مختل کند. به همین دلیل اهمیت رعایت استاندارد تهویه آشپزخانه مطرح می شود و توصیه می گردد که استفاده از تجهیزات مناسب محیط کار در دستور کار صاحبان آشپزخانه و رستوران ها قرار گیرد. اما استاندارد تهویه آشپزخانه چیست؟ چه الزاماتی در تهویه مطبوع رستوران و آشپزخانه ها باید رعایت گردد تا سلامت کارکنان، میهمانان و محیط کار حفظ شود؟

استاندارد تهویه مطبوع آشپزخانه

تامین دمای مناسب

خنک کاری در آشپزخانه صنعتی و خانگی یکی از مهم ترین الزاماتی است که باید رعایت شود. با توجه به قرار گیری دستگاه های پخت و پز، حضور افراد و یخچال های رستوران ها در آشپزخانه، بسیار ضروری است که به منظور حفظ سلامت پرسنل، کارکرد درست آنها و جلوگیری از وارد شدن آسیب به تجهیزات و یخچال ها، دمای مناسب در این بخش از رستوران ها تامین شود. چنان چه دمای مناسب در این بخش تامین نشود، کمپرسورهای یخچال مجبور به کارکرد بیش تر خواهند بود تا خنک کاری داخلی دستگاه را به انجام برسانند. این مساله می تواند سبب وارد شدن هزینه های اضافی به کارفرما شود. از سویی دقت و راندمان کاری پرسنل با تامین نشدن دمای آسایش به شدت افت خواهد کرد و این مساله سودآوری چنین محیط هایی را با کاهش مواجه خواهد کرد. محدوده دمای استاندارد در آشپزخانه رستوران ها بین 20 تا 24 سانتی گراد است و در دمای 21 درجه سانتی گراد، کارکرد پرسنل به بیشینه خود خواهد رسید.

فیلتر هوای رستوران

کیفیت هوا در آشپزخانه رستوران ها به دلیل پخت و پز و بخارات روغن، افت خواهد کرد. به همین دلیل لازم است تا دود و کلیه ذرات معلق در این فضا به واسطه سیستم تهویه مطبوع مناسب، فیلتر شده و پاکسازی هوا صورت گیرد. این مساله در تهویه آشپزخانه خانگی و صنعتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

تصفیه هوای رستوران ها

تامین هوای تازه

تهویه مطبوع در رستوران و به ویژه بخش آشپزخانه آن، باید با تامین هوای تازه همراه باشد. به دلیل خارج شدن بخشی از هوای محیط، لازم است تا هوای تازه، با دما و کیفیت کنترل شده به محیط اضافه شود. در صورتی که این مساله اتفاق نیفتد، کیفیت هوای داخلی افت شدیدی کرده و احساس سنگینی در هوا، بسته شدن محکن برخی از درها اتفاق خواهد افتاد که همگی در نتیجه نهایی کار رستوران تاثیر منفی خواهد داشت.

تهویه مطبوع رستوران و کافی شاپ

تهویه آشپزخانه صنعتی و خانگی، بخشی از کاری است که در یک رستوران باید انجام شود و فضای خوردن غذا در این محیط ها نیز بخش دیگری است که باید به آن پرداخته شود. سیستم تهویه مطبوع رستوران باید به نحوی باشد که احساس رضایت را در زمان خوردن غذا در افراد ایجاد کند و تولید صدای بسیار کمی داشته باشد. هم چنین سرعت به گردش درآمدن هوا در این محیط ها باید به حرفه ای ترین شکل کنترل شود تا موجب آزار حاضران در فضا نشود. مهم ترین الزامات تهویه فست فود، رستوران و کافی شاپ به شرح زیر است:

تامین دمای مناسب: آسایش دمایی در این محیط ها باید در هر فصل به طور ایده آل تامین شود. دمای ایده آل رستوران ها و کافی شاپ ها در فصل تابستان بین 24 تا 25 درجه سانتی گراد است و در زمستان این عدد به 22 تا 24 درجه سانتی گراد می رسد.

تامین رطوبت کافی: میزان رطوبت در این فضا باید به خوبی کنترل شده و این مساله با توجه به شرایط اقلیمی هر منطقه، اهمیت بیش تری پیدا می کند. به عنوان مثال در شهرهای مرطوب، باید حتما از تجهیزات ویژه کنترل رطوبت در فضای رستوران استفاده کرد. به طور کلی بهتر است میزان رطوبت هوا در تابستان بین 50 تا 55 درصد و در زمستان بین 35 تا 40 درصد نگاه داشته شود.

دمای استاندارد رستوران ها در تابستان 24 الی 25 درجه سانتی گراد
دمای استاندارد رستوران ها در زمستان 22 الی 24 درجه سانتی گراد
رطوبت نسبی رستوران ها در تابستان 50 تا 55 درصد
رطوبت نسبی رستوران ها در زمستان 35 الی 40 درصد

تهویه هوای رستوران: سیستم تهویه هوای رستوران باید مجزا از آشپزخانه طراحی شود تا بخارات حاصل از پخت و پز و بوی غذا به این بخش وارد نشود. هم چنین لازم است تا به وسیله فیلترهای قدرتمند، از ورود ذرات آلوده، گرد و غبار و آلاینده ها به این فضا جلوگیری به عمل آمده و به طور منظم هوای داخلی، فیلتر شود. این مساله به دلیل تجمع افراد زیادی در یک محیط و در زمان های مشخص، اهمیت بالایی دارد. هم چنین صرف غذا در این محیط، لزوم پاکیزه بودن محیط برای حفظ سلامت مشتریان را می طلبد.

کنترل هوشمند جریان هوا: به دلیل نامشخص بودن تعداد افرادی که در یک رستوران یا کافی شاپ حضور پیدا می کنند، لازم است تا سرعت گردش هوا، کنترل رطوبت و دما، به صورت هوشمند و اتوماتیک صورت گیرد. در این صورت سیستم به صورت خودکار میزان دما، رطوبت و هوای در گردش را سنجیده و برای رساندن آن به حالت ایده آل بر اساس وضعیت موجود، تغییرات لازم را اعمال می کند.

تهویه مطبوع کافی شاپ و رستوران

نکات مهم سیستم تهویه رستوران

با توجه به حساسیت این محیط و تجمع افراد به قصد گفت و گو، صرف غذا و گذران لحظاتی خوشایند، لازم است تا سیستم تهویه مطبوع چنین محیط هایی از استانداردهای خاص تبعیت کرده و به نکات متعددی توجه کند. در ادامه به برخی از مهم ترین نکات سیستم تهویه مطبوع رستوران اشاره هایی شده است.

  • انتخاب سیستم تهویه مطبوع با کمترین میزان سرو صدای به منظور ایجاد فضایی آرام برای مشتریان
  • تلاش برای عدم اشغال فضای زیاد دستگاه ها و تجهیزات تهویه مطبوع در فضای داخلی رستوران و کافی شاپ به منظور حفظ دید بصری
  • استفاده از دستگاه های تهویه مطبوع با مصرف پایین انرژی به دلیل طولانی بودن مدت زمان استفاده از آنها
  • استفاده از سیستم های تهویه مطبوع جداگانه برای بخش آشپزخانه و سالن غذاخوری به منظور عدم ورود بخارات و دود حاصل از پخت و پز

در این جدول می توانید برخی از مهم ترین نکات تهویه مطبوع در رستوران و کافی شاپ را مشاهده کنید.

نکات مهم تهویه مطبوع رستوران ها جزئیات
صدای کم تجهیزات کم صدا بودن دستگاه های تهویه مطبوع رستوران ها از مواردی است که آسایش را در این محیط ایجاد می کند.
اشغال فضای کم بهترین گزینه انتخاب دستگاه هایی است که کمترین میزان از فضای داخلی را اشغال کنند تا زیبایی بصری را تحت الشعاع قرار ندهند.
مصرف کم انرژی کم مصرف بودن دستگاه های تهویه مطبوع رستوران به دلیل کارکرد طولان مدت آنها از اهمیت زیادی برخوردار است.
منطقه بندی برای تهویه مطبوع لازم است تا بخش های مختلف نظیر آشپزخانه و سالن غذاخوری، دارای تهویه مطبوع جداگانه ای باشند تا بوی غذا و دود ناشی از پخت، به فضای حضور مشتریان وارد نشود.

معرفی سیستم تهویه رستوران و آشپزخانه صنعتی

مناسب ترین دستگاه هایی که بتوانند به خوبی تهویه مطبوع رستوران و آشپزخانه خانگی و صنعتی را به انجام برسانند، باید دارای فاکتورهایی باشند که در قسمت پیشین به آن اشاره شد. این فاکتورها را می توان در دستگاه های مختلفی یافت و باید با در نظر گرفتن شرایط بنا، متراژ، معماری، گنجایش، میزان بودجه و دیگر موارد تخصصی، بهترین گزینه برای تهویه مطبوع رستوران را انتخاب نمود. در ادامه به معرفی بهترین سیستم های تهویه آشپزخانه، رستوران و کافی شاپ می پردازیم.

سیستم چیلر- هواساز

چیلر از انواع دستگاه های سرمایش در تهویه مطبوع است که دارای مدل های مختلفی می باشد. چیلرهای تراکمی که از نظر کارکرد متداول ترند، دستگاه هایی برای خنک کاری آب می باشند و در نهایت این آب از طریق هواساز یا فن کویل ها به خنک کردن هوای محیط کمک می کند. هواساز دستگاهی کانالی است که می تواند به چیلر متصل شده و در فیلتر کردن هوا و کنترل رطوبت آن، به حرفه ای ترین شکل عمل می کند. هم چنین دستگاه هواساز، امکان وارد کردن هوای تازه به سیستم را دارند و به این شیوه می توان تمام بخش های یک رستوران به بهترین شکل پوشش داد.

برای تامین گرمایش نیز می توان هواساز را به یک بویلر که از انرژی گاز برای گرم کردن آب استفاده می کند، بهره گرفت. در واقع هواساز، دستگاهی است که می تواند به چیلر و بویلر متصل شود و برای تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده قرار گیرد. امکان نصب انواع فیلترها در این دستگاه وجود دارد و می توان به حرفه ای شکل هوای داخلی این بخش ها را فیلتر کرد. امکان استفاده از تجهیزات رطوبت زنی و رطوبت زدایی هم در سیستم هواساز وجود خواهد داشت که می تواند آن را به گزینه ای ایده آل برای تهویه مطبوع رستوران ها تبدیل کند.

دستگاه چیلر در دو مدل چیلر هواخنک و آب خنک وجود دارد که هر یک تجهیزات مخصوص به خود را دارد. چیلرهای آبی به موتورخانه برای کارکرد نیاز دارند و باید برای خنک سازی دستگاه در پشت بام، از برج خنک کننده استفاده کرد. هم چنین برای مناطق مرطوب گزینه مناسبی نمی باشند. از سویی چیلرهای هواخنک در همه شرایط آب و هوایی کارکرد داشته و می توان آنها را به شکل مستقل در پشت بام نصب نمود. این دستگاه به موتور خانه و برج خنک کننده نیاز ندارد. در کنار این تجهیزات، باید از اگزاست فن به منظور خارج کردن هوای داخلی استفاده کرد.

چیلر برای تهویه مطبوع رستوران ها

سیستم مینی چیلر- هواساز

دستگاه های چیلر در ظرفیت های بالایی تولید می شوند و ممکن است در برخی از رستوران ها که فضای کوچک تری دارند، توجیه اقتصادی نداشته باشد. در چنین شرایطی توصیه می شود که از مینی چیلر به همراه هواساز استفاده شود. مینی چیلر، نوعی چیلر هواخنک است که در ظرفیت پایین و تا 10 تن تبرید تولید می شوند و به نسبت چیلر، قیمت پایین تری خواهند داشت. امکان اتصال مینی چیلرها به هواساز وجود دارد و می توان به همان شیوه، نسبت به فیلتراسیون هوا، کنترل رطوبت و تنظیم دما، اقدام نمود. تامین هوای تازه در این سیستم نیز میسر خواهد بود. قیمت مینی چیلر و ظرفیت آن به نسبت چیلر پایین تر است و برای محیط هایی با نیاز سرمایشی کمتر می توان از آن بهره گرفت. برای گرمایش در این محیط ها، می توان به جای بویلر، از پکیج استفاده کرد.

سیستم مینی چیلر برای تهویه رستوران

روف تاپ پکیج برای رستوران

سیستم روفتاپ پکیج دستگاهی یکپارچه است که به شکل ترکیبی از چیلر هواخنک و هواساز می باشد. این دستگاه به شکل یک یونیت یکپارچه طراحی می شود و در پشت بام واحد ها نصب می گردد. ساختار یکپارچه این دستگاه سبب شده تا به نسبت جدا بودن این دو تجهیز، فضای کمتری برای نصب اشغال شود و کلیه مزیت های تهویه مطبوعی که در گزینه های قبلی به آن اشاره شد، در این سیستم هم وجود خواهد داشت. گرمایش در این سیستم به کمک بویلر یا پکیج به انجام می رسد که هزینه پایینی به نسبت استفاده از برق برای این منظور دارد. بهره گیری از اگزاست فن برای مکش هوای داخلی به ویژه در آشپزخانه ضرورت دارد.

روف تاپ پکیج برای تهویه مطبوع رستوران ها

سیستم VRF در رستوران

سیستم وی آر اف گزینه دیگری است که در رستوران ها مورد استفاده قرار می گیرد. این سیستم ساختاری متفاوت با گزینه های قبلی دارد و از فناوری های پیشرفته ای در ساخت آن استفاده شده که سبب کاهش هزینه های مصرفی سیستم می گردد. سیستم وی آر اف، از یونیت بیرونی و تعدادی یونیت داخلی تشکیل شده که از نظر ظاهری مشابه فن کویل می باشند. تفاوت این ساختار با ترکیب چیلر و فن کویل، در گردش داشتن مستقیم مبرد در لوله کشی های دستگاه است. این در حالی است که در چیلرها، به جای مبرد، آب در مسیر لوله کشی های فن کویل ها جریان دارد. این حرکت مستقیم مبرد، راندمان دستگاه را به طور چشم گیری بالا می برد. از سویی وی آر اف در دسته سیستم های هوشمند تهویه مطبوع جای دارد و برای رستوران ها گزینه ای مناسب محسوب می شود. به این ترتیب که به میزان نیاز فضا در زمینه سرمایش یا گرمایش، مبرد را به سیکل تبرید وارد می کند و به این شیوه، از کارکرد بیش از اندازه دستگاه جلوگیری کرده و مصرف برق را کاهش خواهد داد. استفاده از یک هواساز، در کنار این سیستم می تواند به تامین هوای تازه، کنترل رطوبت و فیلتر کردن حرفه ای هوای رستوران، آشپزخانه و کافی شاپ منجر شود. باید اشاره کرد که گرمایش این دستگاه هم به کمک برق بوده و با توجه به بالا بودن هزینه برق به نسبت گاز شهری، از این نظر، گزینه مناسبی نخواهد بود. در این سیستم نیز باید از اگزاست فن به منظور خارج کردن هوا بهره گرفته شود.

سیستم وی آر اف برای تهویه آشپزخانه

سانتریفیوژ رستوران چیست؟

سانتریفیوژ رستوران یکی از تجهیزات اصلی است که به منظور خارج کردن هوای داخلی این محیط به کار برده می شود. سانتریفیوژ فست فود و رستوان نوعی فن مکنده است که هوای داخلی بخش هایی نظیر آشپزخانه را خارج کرده و به بیرون هدایت می کند. سانتریفیوژ رستوران، کلیه بخارات و دودهای حاصل از پخت غذا را به  خوبی از محیط خارج کرده و یکی از الزامات اصلی در کلیه رستوران ها و کافی شاپ هاست. ترکیب این فن های سانتریفیوژ رستورانی به همراه دستگاه هایی که هوای تازه را تامین می کنند، نظیر هواساز، می تواند تهویه مطبوعی مناسب را در این محیط ها تامین سازد.

نتیجه آنکه

استاندارد تهویه آشپزخانه و رستوران به دلیل استفاده از مواد غذایی، حضور افراد زیاد در ساعات مشخص و نیز پخت و پز در آن، خاص و پر اهمیت است. استفاده از هوای تازه، فیلتر کردن هوا به منظور از بین بردن آلاینده ها، منطقه بندی بخش های مختلف به منظور عدم ورود بخارات روغن و دود به سالن غذاخوری، سروصدای کم و کنترل گردش و رطوبت هوا از مهم ترین نیازهای تهویه مطبوع رستوران هاست. این نیازها به کمک دستگاه هایی نظیر چیلر، مینی چیلر و هواساز، سیستم روفتاپ پکیج و نیز وی آر اف به شیوه ای مطلوب به انجام می رسد. برای گرمایش نیز می توان از بویلر و انواع پکیج ها بهره گرفت. انتخاب مناسب ترین گزینه برای یک غذاخوری، باید با توجه به شرایط تخصصی هر مکان صورت گیرد. کارشناسان بازرگانی گروه صنعت تاپ تهویه در این مسیر می توانند به بهترین شکل یاری گرتان باشند. برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان می توانید با بخش بازرگانی این مرکز در تماس باشید. 02188252897

سوالات متداول

استاندارد تهویه آشپزخانه چیست؟

تامین دمای مناسب، حذف آلاینده ها، تامین هوای تازه و منطقه بندی برای تهویه مطبوع از مهم ترین استانداردهایی است که در آشپزخانه های صنعتی و خانگی باید مورد توجه قرار گیرند.

بهترین سیستم تهویه مطبوع رستوران کدام است؟

ترکیبی از چیلر و هواساز و نیز دستگاه روف تاپ پکیج می تواند به عنوان گزینه ای مناسب برای تهویه مطبوع رستوران انتخاب شود. با این حال بررسی تخصصی مکان و دریافت مشاوره رایگان برای داشتن انتخاب بهینه توصیه می شود. 02188252897

تهویه مطبوع در رستوران و آشپزخانه
توسط تاریخ انتشار : 2022-10-27بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.