آخرین مقالات

محصولات پرفروش

مقایسه چیلر جذبی و تراکمی

چیلر تراکمی و جذبی دو مدل از انواع این تجهیزات سرمایشی هستند که از جنبه های مختلف با یکدیگر متفاوتند. هر دوی این دستگاه ها به عنوان خنک کننده آب مورد استفاده قرار می گیرند و در نهایت برای مصارف سرمایشی از آنها بهره گرفته می شود. اما تفاوت چیلر جذبی و تراکمی در شیوه خنک سازی آب و مشخصات فنی و ظاهری سبب شده تا هر یک برای کاربری های خاصی مناسب تر باشد. با شناخت کامل هر دو دستگاه و مزایا و معایب آن، می توان مقایسه چیلر جذبی و تراکمی را به بهترین شکل انجام داد. در این مطلب قصد داریم به بررسی چیلرهای جذبی و تراکمی پرداخته و به این شیوه راهنمایی کاملی برای خرید چیلر را به کاربران عرضه کنیم.

فرق چیلر جذبی با تراکمی چیست؟

چیلر جذبی و تراکمی از جنبه های مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند که از شیوه کار تا ساختار ظاهری را شامل می شود. فرق چیلر جذبی با تراکمی را از 9 بعد مختلف شامل ساختار و طرز کار، میزان مصرف انرژی، ضریب عملکرد، وزن و مکان مناسب نصب، طول عمر دستگاه ها، میزان سروصدای تولید شده، قیمت و کاربرد  بررسی کرده  ایم و به این شیوه می توانید با دانش کافی نسبت به تهیه این دستگاه ها اقدام کنید.

چیلر جذبی و تراکمی از نظر ساختار

ساختمان چیلر جذبی متشکل از ژنراتور، ابزوربر یا جاذب، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط است. این در حالی است که در چیلرهای تراکمی به جای ژنراتور، از کمپرسور استفاده می شود و این دستگاه فاقد ابزوربر یا ماده جاذب می باشد. این تفاوت در ساختار، سبب می شود که متراکم سازی مبرد برای به گردش در آمدن در سیکل، در این دو دستگاه متفاوت باشد. در چیلرهای جذبی، ژنراتور با استفاده از سوخت فسیلی این کار را انجام داده و در چیلرهای تراکمی، کمپرسور با استفاده از انرژی برق به حرکت درآمده و مبرد را متراکم می کند.

طرز کار چیلر جذبی و تراکمی

در این جدول می توانید ساختار چیلر جذبی و تراکمی را در یک نگاه بررسی کنید.

ساختار چیلر جذبی ساختار چیلر تراکمی
اجزای اصلی شامل ژنراتور، ابزوربر یا جاذب، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط اجزای اصلی شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور

مقایسه مصرف انرژی چیلر جذبی و تراکمی

مصرف انرژی چیلر تراکمی و چیلر جذبی باید با بررسی بخش های مختلف آن و راندمان نهایی دستگاه صورت گیرد. منبع تامین انرژی در چیلرهای جذبی، سوخت های طبیعی و غالبا گاز شهری است و چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی برق کار می کنند. چیلر تراکمی آب خنک و جذبی مصرف آب را نیز در کنار انرژی های نام برده خواهند داشت که باید در بررسی انرژی مصرفی دستگاه به آن اشاره کرد. اما در مقابل راندمان چیلرهای جذبی بسیار پایین تر از چیلرهای تراکمی است و برای خنک سازی آب، به کارکرد بیش تری نیاز خواهند داشت. به صورت کلی می توان گفت که به دلیل راندمان پایین تری که چیلرهای جذبی به نسبت تراکمی دارند، از نظر مصرف انرژی، وضعیت دستگاه های تراکمی بهتر است. اما از سویی هزینه گاز شهری در کشور ما بسیار ارزان تر از برق است و این مساله استفاده از چیلرهای جذبی در کاربری های خاصی را توجیه پذیر کرده است.

در این جدول می توانید مصرف انرژی چیلر جذبی و تراکمی را با هم مقایسه کنید.

مصرف انرژی چیلر جذبی مصرف انرژی چیلر تراکمی
استفاده از سوخت های فسیلی نظیر گاز برای کار ژنراتور و فشرده سازی مبرد

مصرف برای برای برج خنک کننده

استفاده از انرژی برق برای کار کردن کمپرسور و فشرده سازی مبرد

استفاده از آب در چیلرهای تراکمی آب خنک

استفاده از برق برای کارکرد فن های خنک کننده کندانسور در چیلرهای هوایی

ضریب عملکرد چیلر جذبی و تراکمی

ضریب عملکرد شاخصی است که راندمان دستگاه های چیلر را به واسطه آن اندازه گیری می کنند. این شاخص که با نام اختصاری COP شناخته می شود، عددی بدون واحد است و از تقسیم کردن میزان گرمای گرفته شده از محیط بر مقدار کار انجام شده توسط آن به دست می آید. این شاخص در چیلرهای تراکمی با توجه به نوع کمپرسور و شرایط کارکرد، بین 1 تا 8 می باشد و در مقابل در چیلرهای جذبی این عدد بین 0.5 تا 1.2 می باشد. این بررسی نشان می دهد که ضریب عملکرد و راندمان چیلرهای تراکمی به طور کلی بسیار بهتر از چیلرهای جذبی است.

مقایسه ضریب عملکرد چیلر جذبی و تراکمی

جدول زیر به مقایسه ضریب عملکرد چیلرهای جذبی و تراکمی به صورت نسبی پرداخته است.

ضریب عملکرد چیلر جذبی ضریب عملکرد چیلر تراکمی
ضریب عملکرد پایین تر در مقایسه با چیلرهای تراکمی ضریب عملکرد بالاتر

وزن و محل نصب چیلرهای تراکمی و جذبی

چیلرهای جذبی در ابعاد بزرگ تری به نسبت انواع تراکمی ساخته می شوند و علت این مساله تجهیزات بیش تری است که این دستگاه خنک کننده به آن نیاز دارد. به طور کلی می توان ادعا کرد که در ظرفیت یکسان، چیلرهای جذبی دو برابر چیلرهای تراکمی وزن داشته و به فضای بزرگ تری برای نصب و راه اندازی نیاز خواهند داشت. این دسته از چیلرها در فضای موتورخانه نصب می شوند و باید فضای کافی در این بخش برای استقرار دستگاه تعبیه شده باشد. باید اشاره کرد که ارتفاع چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی بیش تر است و این مساله باید در زمان نصب مورد توجه قرار گیرد. چیلرهای تراکمی آب خنک نیز در فضای موتورخانه نصب می شوند و نیاز به برج خنک کننده در پشت بام خواهند  داشت. با این حال میزان فضای اشغال شده توسط چیلرهای آب خنک به نسبت نوع جذبی حدود 50 درصد کمتر خواهد بود. چنان چه در یک ساختمان از چیلر هواخنک به جای دو دستگاه نام برده استفاده شود، نیاز به موتورخانه نیست، زیرا چیلرهای هوایی در محیط های باز نظیر پشت بام استقرار پیدا خواهند کرد.

وزن بیش تر چیلرهای جذبی باعث شده تا نیاز به بسترسازی های سنگین برای استقرار دستگاه وجود داشته باشد و کارفرمایان باید در زمان انتخاب این سیستم به عنوان دستگاه خنک کننده ساختمان، به این موضوع توجه داشته باشند. تامین فضای کافی در کف و در نظر گرفتن ارتفاع چیلرها، از مواردی است که در زمان نصب باید بررسی شود و از این نظر، چیلرهای جذبی به دلیل وزن بالا و ابعاد بزرگ تر، شرایط خاصی دارند.

مقایسه نصب چیلرهای تراکمی و جذبی

در جدول زیر مقایسه چیلر جذبی و تراکمی از نظر وزن و مکان نصب انجام شده است.

وزن و محل نصب چیلر جذبی وزن و محل نصب چیلر تراکمی
وزن سنگین تر به دلیل تجهیزات بیش تر

ارتفاع بالاتر از چیلرهای تراکمی

نصب در موتورخانه و نیاز به بستر سازی متناسب با وزن دستگاه

وزن سبک تر به نسبت چیلرهای جذبی

نصب چیلرهای آب خنک در موتورخانه

نصب چیلرهای هواخنک در پشت بام

اشغال فضای کمتر به نسبت چیلرهای جذبی

تفاوت طول عمر چیلر جذبی و تراکمی

استفاده از جریان آب در چیلرهای جذبی و تراکمی آب خنک سبب شده تا این دستگاه ها در معرض رسوبات ناشی از آب، خوردگی و … قرار گیرند. به همین دلیل ممکن است آسیب های وارد شده به این تجهیزات در طول عمر مفید آنها تاثیر گذاشته و سبب افت راندمان و کارایی مناسب آنها شود. از سویی در چیلرهای جذبی، لیتیوم بروماید به عنوان ماده جاذب در گردش است که می تواند سبب کاهش عمر مفید دستگاه ها شود. زیرا این ماده در اثر گردش در بخش های مختلف چیلر، خوردگی و آسیب ایجاد می کند. این در حالی است که چیلرهای هواخنک دارای گردش آب یا ماده جاذب نیستند و آسیب های این چنینی در آنها به وجود نخواهد آمد. هرچند که نگه داری درست از چیلرها، می تواند سبب افزایش طول عمر مفید آنها شده و از بروز آسیب و خوردگی پیش گیری کند.

در این جدول تفاوت طول عمر چیلرهای تراکمی و جذبی نشان داده شده است.

طول عمر چیلر جذبی طول عمر چیلر تراکمی
امکان ایجاد خرابی و خوردگی در چیلر به دلیل گردش آب و ماده جاذب امکان خرابی و خوردگی در چیلرهای آب خنک به دلیل گردش آب

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر میزان صدا

میزان صدای تولید شده توسط چیلر جذبی به طور کلی کمتر از چیلرهای تراکمی است. زیرا نوع جذبی دارای بخش های کمتری است که دارای حرکت مکانیکی باشند و این مساله میزان صدا و ارتعاش دستگاه را کاهش می دهد. با این حال میزان صدای تولید شده توسط چیلرهای تراکمی نیز آزاردهنده نیست و با  توجه به محل نصب که در نوع آبی، موتورخانه و در نوع هوایی، پشت بام است، صدای تولید شده، باعث ایجاد مزاحمت برای اطرافیان نخواهد شد.

مقایسه سروصدای چیلر تراکمی و جذبی

در جدول زیر میزان صدای تولیدی چیلرهای جذبی و تراکمی با یکدیگر مقایسه شده اند.

سروصدای چیلر جذبی سروصدای چیلر تراکمی
سروصدای کمتر به نسبت چیلر تراکمی صدای بیش تر دستگاه، به دلیل بالاتر بودن میزان تماس مکانیکی قطعات با یکدیگر

تعمیر و نگهداری چیلرهای جذبی و تراکمی

چیلرجذبی به نگه داری و تعمیرات دقیق تر و بیش تری به نسبت انواع تراکمی نیاز دارد. به دلیل گردش آب در این دستگاه و نیاز به برج خنک کننده و نیز گردش ماده جاذب در دستگاه، ضروری است تا این دستگاه ها به طور منظم سرویس و بازبینی شوند و سختی گیری آب، از بین بردن رسوبات و املاح ایجاد شده به درستی و در زمان مناسب آن صورت گیرد. تعمیر و نگه داری چیلر جذبی به متخصصان آموزش دیده این دستگاه نیاز داشته و کاری بسیار حساس است. از سویی چیلرهای تراکمی آب خنک نیز به دلیل گردش آب در برج خنک کننده به نگه داری های مخصوص خود نیاز دارند. چیلرهای تراکمی دارای کمپرسورهایی هستند که قیمت بالایی داشته و در صورت بروز مشکل، ممکن است با هزینه های بالایی تعمیر شوند. در برخی مواقع تعمیر کمپرسورها امکان پذیر نبوده و نیاز به تعویض آنهاست و این مساله برای کاربران هزینه بر خواهد بود. در یک بررسی کلی، باید اشاره کرد که نگهداری از چیلرهای جذبی، به دقت و حساسیت بیش تری نیاز دارد، اما هر دو نوع از چیلرها، باید از نظر سرویس های منظم و دوره ای و تعمیرات به موقع، پوشش داده شوند.

در این جدول می توانید شرایط تعمیر و نگه داری چیلرهای جذبی و تراکمی را با یکدیگر مقایسه کنید.

تعمیر و نگه داری چیلر جذبی تعمیر و نگه داری چیلر تراکمی
نیاز به تعمیر و سرویس های دقیق و منظم توسط کارشناسان آموزش دیده

احتمال بروز مشکلات گسترده به دلیل گردش آب و لیتیوم بروماید

نیاز به تعمیرات کمتر به ویژه در چیلرهای هواخنک به دلیل عدم گردش آب

هزینه بر بودن تعمیرات مربوط به کمپرسور

قیمت خرید چیلر تراکمی و جذبی

قیمت چیلر را باید با در نظر گرفتن نوع و ظرفیت آن مورد بررسی قرار داد. در ظرفیت برابر، می توان گفت که چیلرهای جذبی قیمت تمام شده بالاتری به نسبت چیلرهای تراکمی دارند. هر یک از این دسته بندی چیلرها دارای مدل های مختلفی هستند که در قیمت تمام شده دارای تفاوت می باشند. به عنوان مثال چیلرهای جذبی دارای مدل شعله مستقیم و شعله غیر مستقیم هستند و چیلرهای تراکمی در مدل های آب خنک و هواخنک موجود می باشند. این تفاوت ها، به خودی خود سبب ایجاد اختلاف قیمت در چیلرها خواهد شد، اما در یک بررسی کلی می توان گفت که قیمت خرید چیلرهای جذبی در ظرفیت برابر تا حدود 50 درصد بیش تر از چیلرهای تراکمی می باشد.

مقایسه قیمت خرید چیلر تراکمی و جذبی در این جدول آمده است.

قیمت اولیه چیلر جذبی قیمت اولیه چیلر تراکمی
قیمت خرید بالاتر به نسبت چیلر تراکمی در ظرفیت یکسان  قیمت خرید پایین تر در مقایسه با چیلر جذبی

مقایسه کاربرد چیلرهای تراکمی و جذبی

کاربرد چیلرهای جذبی و تراکمی با توجه به مصرف انرژی آنها، محل نصب و دیگر فاکتورهایی که بررسی شد، متفاوت است. با توجه به اینکه چیلرهای تراکمی با برق کار می کنند، در پروژه های بسیار بزرگ، صرفه اقتصادی به کار گیری چیلرهای جذبی بیش تر است. به عنوان مثال از چیلرهای جذبی بیش تر در بیمارستان ها، دانشگاه ها و اماکن این چنینی استفاده می شود. در کاربری های مسکونی و پروژه های با مقیاس کوچک تر، استفاده از چیلرهای تراکمی به دلیل مزیت های نام برده، بسیار بیش تر است. چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی آب خنک به دلیل دارا بودن برج خنک کننده، در مناطقی که دارای اقلیم مرطوب هستند، کارایی پایینی دارند و در مقابل چیلرهای هواخنک در همه شرایط آب و هوایی استفاده می شوند.

تفاوت کاربردهای چیلر جذبی و تراکمی را در این جدول مشاهده کنید.

کاربرد چیلر جذبی کاربرد چیلر تراکمی
استفاده در پروژه های بسیار وسیع که مصرف برق برای سرمایش در آنها به صرفه نیست.

استفاده در همه انواع کاربری ها

نامناسب برای مواردی که امکان دسترسی به برق سه فاز وجود ندارد

نامناسب در پروژه های بزرگ که در آنها هزینه برق مصرفی بالاست

چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی تا حد زیادی ویژگی های هر یک از این دستگاه ها را نشان می دهد و کاربران می توانند تصمیم درستی در زمینه دستگاه مد نظر خود اتخاذ کنند. مزایا و معایب هر یک از این دستگاه ها، نشان می دهد که چیلرهای جذبی کاربردهای مخصوص به خود را داشته و چیلرهای تراکمی نیز برای مقاصد مخصوص به خود ایده آل هستند. به همین دلیل نمی توان گفت که چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی. اما به طور کلی، مزیت های چیلر تراکمی به نسبت چیلر جذبی بیش تر بوده و به همین دلیل است که در صنعت تهویه مطبوع، خرید چیلر تراکمی هواخنک و آب خنک، بسیار رایج تر است. استفاده از چیلرهای جذبی در مکان هایی که مصرف برق برای سرمایش به صرفه نیست و یا در دسترس نمی باشد، فضای کافی برای نصب و راه اندازی دستگاه وجود دارد و یا یک منبع حرارتی در حال اتلاف است و می توان از آن جهت آغاز به کار سیکل تبرید بهره گرفت، منطقی می باشد.

سوالات متداول

تفاوت چیلر جذبی و تراکمی چیست؟

فرق چیلر جذبی با تراکمی از نظر ساختار، طرز کار، مصرف انرژی، کاربری، قیمت اولیه، هزینه های نگه داری و تعمیر، صدای تولید شده و محل نصب می باشد که در این مطلب به طور کامل به آنها پرداخته شده است.

چیلر جذبی بهتر است یا تراکمی؟

با توجه به مزایا و معایب هر یک از دستگاه ها، می توان گفت که استفاده از چیلر تراکمی از جنبه های مختلفی منطقی تر به نظر می رسد. با این حال در پروژه های بسیار بزرگ که مصرف برق بسیار بالایی دارند و یا امکان دسترسی به برق وجود ندارد، می توان از چیلر جذبی استفاده کرد.

قیمت چیلر جذبی بیش تر است یا تراکمی؟

در ظرفیت های برابر، قیمت چیلر جذبی به نسبت تراکمی در حدود 50 درصد بالاتر است.

مقایسه چیلر جذبی و تراکمی
توسط تاریخ انتشار : 2022-11-012 دیدگاه
2 دیدگاه
  1. عباس غلامی 2022-11-01 - 23:17 - پاسخ

    مطلب خوبی بود

    • تاپ تهویه 2022-11-02 - 08:13 - پاسخ

      سپاس از توجهتون

ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.