فرق اسپلیت و داکت اسپلیت

داکت اسپلیت و کولرگازی از جمله دستگاه های تهویه مطبوعی هستند که می توانند سرمایش و گرمایش را در انواع کاربری ها و به ویژه ساختمان های کوچک تامین سازند. این دستگاه ها، به دلیل مستقل بودن، بی نیازی از موتورخانه و تفکیک شدن هزینه های مصرف انرژی هر واحد، به شدت مورد استقبال قرار گرفته اند. تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت، مساله ای است که در این مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت. بدیهی است که با شناخت همه ابعاد این دو دستگاه و درک شباهت و تفاوت های آنها، تصمیم گیری در مورد مناسب ترین گزینه برای انواع کاربری ها، ساده تر خواهد بود. قبل از ورود به بحث فرق اسپلیت و داکت اسپلیت، به ساختار این دو دستگاه نگاهی می اندازیم تا به این شیوه درک تفاوت ها ساده تر شده و انتخاب بین آنها درست تر صورت گیرد.

فرق داکت اسپلیت و کولرگازی

اسپلیت و داکت اسپلیت

اسپلیت یا کولر گازی که در لاتین split خوانده می شود، دستگاهی است که دارای دو بخش مجزا شامل یونیت بیرونی و درونی می باشد. یونیت بیرونی این دستگاه که شامل کمپرسور و کندانسور است، غالبا در فضای باز روی پشت بام، تراس یا روی پنجره ساختمان نصب می شود. یونیت داخلی این دستگاه که غالبا دیواری می باشد، درون واحد نصب می شود. اتصال بین این دو یونیت توسط لوله کشی هایی صورت می گیرد که مبرد یا ماده سرمازا درون آن در گردش می باشد. اسپلیت و داکت اسپلیت از این منظر با یکدیگر تفاوت دارند که داکت اسپلیت ها همان طور که نامشان پیداست، دارای ساختار کانال کشی می باشند. به این معنا که هوای گرم یا سرد تولید شده توسط دستگاه، از طریق کانال هایی که درون واحد کشیده شده است، به واحدها راه پیدا می کند. یونیت بیرونی داکت اسپلیت مشابه با کولر گازی است و در بیرون ساختمان یا روی پنجره قرار می گیرد. یونیت داخلی آن، در سقف کاذب و در مکانی که صدای تولید شده آن، برای کاربران داخل واحد آزاردهنده نباشد، مستقر خواهد شد. انتقال هوا از طریق کانال کشی و از سمت یونیت داخلی به بخش های مختلف واحد صورت خواهد گرفت. مبرد یا ماده سرما زا در این سیکل با حرکت بین یونیت بیرونی و داخلی، سبب سرمایش یا گرمایش می شود. با این دید کلی از اسپلیت و داکت اسپلیت، به بررسی تفاوت های این دو دستگاه خواهیم پرداخت.

مقایسه کولرگازی و داکت اسپلیت

تنظیم دمای اسپلیت و داکت اسپلیت

ساختار اسپلیت ها به نحوی است که در هر اتاق نیاز به یک یونیت بیرونی و داخلی وجود دارد. به این ترتیب کنترل دمای هر بخش به صورت مجزا انجام خواهد شد و می توان در صورت لزوم دستگاه را خاموش، روشن و یا دمای آن را متناسب با نیاز تنظیم کرد. اما در داکت اسپلیت ها با نصب یک یونیت داخلی، می توان یک واحد را به طور کامل پوشش داد. در این شرایط یونیت داخلی، هوای گرم یا سرد تولید شده را با دمای ثابت به همه قسمت ها ارسال می کند. زمانی که از داکت اسپلیت استفاده می شود، نمی توان دمای هوای بخش های مختلف را به صورت جداگانه تنظیم نمود و همه بخش هایی که توسط یک یونیت داخلی، گرم یا سرد می شوند، دارای دمای یکسانی می باشند. البته می توان با استفاده از انواع دمپرهای برقی در ورودی هر کانال، میزان حجم هوای ورودی را کنترل کرد و به این شیوه تا حدی، دما را متناسب با نیاز کاربر تغییر داد. اما استفاده از این روش دقیق نبوده و هم چنین در زمان نصب، هزینه های اضافی را ایجاد خواهد کرد. با توجه به یکسان بودن دما در همه بخش ها، استفاده از داکت اسپلیت در مکان هایی که نیاز به تنظیم دما به صورت مجزا وجود داشته باشد، توصیه نمی شود.

تنظیم دما در داکت اسپلیت و اسپلیت

گرمایش اسپلیت و داکت اسپلیت

تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت را می توان از منظر گرمایش بررسی کرد. هر دوی این دستگاه ها، قادر به گرمایش و سرمایش با استفاده از کمپرسور می باشند. به عبارتی، می توان از یک شیر چهار طرفه برای معکوس کردن سیکل تبرید استفاده کرد و به این شیوه در فصول سرد سال، از گرمایش این دستگاه ها بهره برد. اما کارکرد کمپرسور به معنای مصرف انرژی برق خواهد بود و در کشور ما که هزینه های گاز شهری برای گرمایش بسیار ارزان تر از برق می باشد، استفاده از گرمایش اسپلیت و داکت اسپلیت، توجیه پذیر نیست. اما در داکت اسپلیت ها می توان از شیوه دیگری برای گرمایش استفاده کرد که با صرف هزینه های کمتر، بتوان به صورت 4 فصل از آن بهره برد.

با استفاده از کویل آب گرم در داکت اسپلیت و اتصال آن به یونیت داخلی، می توان از پکیج یا موتورخانه برای این منظور بهره برد. آب گرم تولید شده توسط پکیج، وارد یونیت داخلی دستگاه می شود و با به گردش درآمدن هوا از روی این کویل، هوای گرم تولید و به واحدها ارسال می شود. در این شیوه تنها نیاز است که یونیت داخلی در حالت فن کارکرد داشته باشد و یونیت بیرونی که شامل کمپرسور است، خاموش خواهد بود. این قابلیت در اسپلیت یا کولرگازی وجود ندارد و چنان چه از این دستگاه در یک ساختمان استفاده شود، باید برای گرمایش در فصول سرد سال، از دیگر دستگاه ها نظیر پکیج متصل به رادیاتور استفاده کرد. برای کسب اطلاعات دقیق تر می توانید به مطلب گرمایش داکت اسپلیت استفاده کنید.

تفاوت گرمایش اسپلیت و داکت اسپلیت

تفاوت ظرفیت اسپلیت و داکت اسپلیت

ظرفیت اسپلیت و داکت اسپلیت تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد و هر دو از دستگاه هایی هستند که در ظرفیت های کوچک و به عنوان نوعی دستگاه مستقل تهویه مطبوع به کار برده می شوند. به طور معمول اسپلیت ها را در ظرفیت های 2 و 3 تن تبرید طراحی و تولید می کنند و در مقابل ظرفیت داکت اسپلیت ها به 8 تن تبرید نیز می رسد. اما به دلیل آنکه یونیت داخلی آن بیش از اندازه بزرگ می شود، ظرفیت مورد استفاده از آن در اکثر کاربری ها، تا 5 تن تبرید است. داکت اسپلیت به دلیل ساختار کانالی که دارد، توان بیش تری در سرمایش و گرمایش خواهد داشت و در نتیجه ظرفیت آن از کولرگازی بیش تر خواهد بود. در یک محاسبه سرانگشتی در شرایط آب و هوایی شهری مانند تهران، به ازای هر 30 متر مربع به یک تن تبرید ظرفیت از دستگاه های برودتی نیاز خواهیم داشت و باید در زمان خرید داکت اسپلیت یا اسپلیت، به این موضوع توجه کرد که ظرفیت مورد نیاز آن چقدر است و استفاده از کدام دستگاه به صرفه تر بوده و می تواند نیازهای کاربران را برطرف کند.

کانال کشی در مقابل ساختار لوله ای

داکت اسپلیت ها دارای ساختار کانالی هستند و توزیع هوای گرم و سرد به بخش های مختلف از طریق کانال ها صورت می گیرد. یونیت داخلی پس از تامین دمای آسایش، هوا را وارد کانال هایی می کند که به درون بخش های مختلف یک واحد راه پیدا کرده اند. این در حالی است که کولرگازی فاقد چنین شرایطی است و یونیت داخلی با نصب بر روی دیوار، از طریق دریچه های خروج هوا، توزیع را به انجام می رساند. کانال های توزیع هوا  در داکت اسپلیت به طور کامل درون سقف کاذب جای دارند و استفاده کنندگان از فضا قادر به مشاهده آن نخواهند بود.

ساختار کانال کشی در داکت اسپلیت

فرق اسپلیت و داکت اسپلیت از نظر میزان صدا

تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت را می توان از منظر صدای تولید شده بررسی کرد. میزان صدایی که حین کار از دستگاه های تهویه مطبوع به گوش می رسد، یکی از مهم ترین مواردی است که در زمان خرید باید به آن توجه شود. این صدا ناشی از کارکرد یونیت بیرونی و داخلی در دستگاه هاست. چنان چه یونیت بیرونی در مکانی دور از واحد، نظیر پشت بام نصب شود، میزان صدای تولید شده توسط آن به گوش کاربران نخواهد رسید و آزاردهنده نخواهد بود. اما در صورتی که دستگاه در تراس یا کنار پنجره نصب شود، باید میزان صدای آن برای استفاده کنندگان قابل تحمل باشد. برخی از دستگاه های بی کیفیت که از کمپرسور و قطعات نامرغوب در ساخت آنها استفاده شده است، صدای ناخوشایندی را در زمان کار ایجاد می کنند. به همین دلیل لازم است تا در زمان خرید به این مساله توجه ویژه ای کنید. از سویی یونیت داخلی داکت اسپلیت به دلیل دارا بودن فن های بزرگ، میزان صدای بیش تری به نسبت اسپلیت ها تولید می کنند. زیرا این فن ها باید بتوانند هوا را در کل واحد توزیع کنند و ساختار کانالی در مقابل لوله کشی هایی که در اسپلیت ها وجود دارد، خود دلیل دیگری برای تولید صدای بیش تر خواهد بود. با این حال راه های ساده برای کاهش میزان صدای تولید شده در یونیت داخلی داکت اسپلیت وجود دارد که در مطلب کم صدا ترین داکت اسپلیت به آن اشاره شده است.

تفاوت میزان صدای اسپلیت و داکت اسپلیت

نصب اسپلیت و داکت اسپلیت

شیوه نصب اسپلیت و داکت اسپلیت از مواردی است که در میزان فضای اشغال شده و زیبایی ساختمان و واحد تاثیر خواهد داشت. در این مورد باید گفت داکت اسپلیت ها، بسیار موفق تر عمل کرده اند و نصب آنها به گونه ای است که کمترین تاثیر را در زیبایی واحد و میزان اشغال فضا خواهند داشت. یونیت داخلی داکت اسپلیت درون سقف کاذب نصب می شود و تنها خروجی هواست که توسط کاربران قابل مشاهده می باشد. یونیت بیرونی این دستگاه نیز در صورت امکان در فضایی به دور از دید، نظیر پشت بام نصب خواهد شد. اما در برخی مواقع که فاصله بین یونیت بیرونی و درونی زیاد شود، به ناچار باید آن را در تراس یا روی نمای ساختمان نصب کرد که می تواند از نظر زیبایی، تاثیرات سوء بر سازه داشته باشد. اما به دلیل افت راندمانی که ناشی از دور بودن یونیت بیرونی و داخلی است، نیاز است تا فاصله این دو دستگاه از یکدیگر کاهش پیدا کند. برای کسب اطلاعات دقیق تر می توانید به مطلب نصب داکت اسپلیت مراجعه کنید.

اسپلیت یا کولرگازی دارای یونیت داخلی دیواری است که پس از نصب به طور کامل توسط حاضران در محیط مشاهده می شود. اگرچه این یونیت فضایی از کف واحد را اشغال نمی کند، اما دیده شدن آن توسط افراد، برای همه خوشایند نیست و برخی کاربران داکت اسپلیت را به دلیل زیبایی ظاهری آن ترجیح می دهند. نصب یونیت بیرونی این دو دستگاه تفاوتی با یکدیگر نداشته و می توان از فضای پشت بام، تراس یا نمای ساختمان با توجه به شرایط و مشخصات فنی دستگاه، استفاده کرد.

تفاوت نصب اسپلیت و داکت اسپلیت

استفاده از هوای تازه

کولرگازی یا اسپلیت قادر به تامین هوای تازه نخواهد بود و تنها می تواند از هوای داخلی محیط استفاده کرده و با فیلتر کردن و تغییر دمای آن، تهویه مطبوع را تامین سازد. اما داکت اسپلیت ها می توانند ضمن استفاده از هوای داخلی ساختمان، از هوای تازه هم استفاده کنند. این مساله در کاربری هایی که به هوای تازه برای تهویه مطبوع نیاز دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است و استفاده از داکت اسپلیت را برای چنین کاربری هایی مناسب می سازد.

مصرف برق اسپلیت و داکت اسپلیت

برق مصرفی داکت اسپلیت و اسپلیت به دلیل کارکرد کمپرسور و فن هایی است که درون یونیت داخلی قرار گرفته اند. در مقایسه مصرف برق داکت اسپلیت و اسپلیت، باید به میزان ظرفیت دستگاه و توان برودتی اشاره کرد که در کاتالوگ آن قابل مشاهده می باشد. اگر بررسی این فاکتور را به طور دقیق انجام دهیم، باید بدانیم که برای یک ساختمان به چه تعداد اسپلیت و چه تعداد داکت اسپلیت با چه ظرفیت هایی نیاز است؟ دستگاه ها چه مدت زمان و با چه توانی کار می کنند؟

با توجه به مشابه بودن ساختار این دو دستگاه، می توان ادعا کرد میزان برق مصرفی دستگاه هایی که از نظر کیفی، مشابه هم باشند، تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند. تفاوت اصلی در مصرف برق این دو دستگاه، در حالت گرمایشی است که داکت اسپلیت ها را می توان به کویل آبگرم مجهز کرد و به این شیوه از هزینه های مصرف انرژی آن در فصل سرما کاست. این در حالی است که اسپلیت ها به کویل آبگرم مجهز نمی شوند و در فصل سرما نیز با مصرف انرژی برق کار خواهند کرد. اطلاعات کاملی در این حوزه در مطلب مصرف برق داکت اسپلیت آورده شده است.

مصرف برق اسپلیت در برابر داکت اسپلیت

مقایسه قیمت اسپلیت و داکت اسپلیت

قیمت داکت اسپلیت و اسپلیت به فاکتورهای زیادی بستگی دارد که از مهم ترین آنها باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • ظرفیت دستگاه ها
  • شرکت تولید کننده
  • ایرانی یا خارجی بودن دستگاه
  • استفاده یا عدم استفاده از کویل آبگرم در داکت اسپلیت
  • نوع مبرد به کار رفته
  • گارانتی دار بودن دستگاه
  • بهره مندی از قابلیت اینورتر یا عدم آن

قیمت دستگاه موردی است که در زمان خرید به آن توجه ویژه ای می شود و کاربران به دنبال تهیه دستگاه هایی هستند که با صرف کمترین هزینه، نیازهای گرمایشی و سرمایشی را تامین سازد. در ظرفیت و شرایط یکسان، میزان قیمت داکت اسپلیت و اسپلیت تفاوت آن چنانی با یکدیگر ندارند و بهتر است کاربران فاکتورهای دیگری نظیر کمپرسورهای دور متغیر یا اینورتر، خدمات پس از فروش، هزینه های مصرفی دستگاه در حالت گرمایش و … را که در این مطلب عنوان شد، بررسی کرده و مناسب ترین گزینه را برای خود انتخاب کنند. برای استعلام قیمت داکت اسپلیت و دیگر دستگاه های تهویه مطبوع، می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه تماس بگیرید و از قیمت های به روز آنها مطلع شوید.

در این جدول می توانید با اصلی ترین تفاوت های اسپلیت و داکت اسپلیت آشنا شوید.

تفاوت داکت اسپلیت و کولرگازی جزئیات
تنظیم دما داکت اسپلیت امکان تنظیم دما در هر بخش به صورت جداگانه را نمی دهد. اما اسپلیت ها به دلیل نصب جداگانه در هر اتاق، قابلیت تنظیم دما را دارند و می توان یونیت داخلی را متناسب با نیاز تنظیم نمود.
گرمایش گرمایش اسپلیت با استفاده از کمپرسور و معکوس شدن سیکل تبرید است که با مصرف انرژی برق همراه است. اما در داکت اسپلیت، ضمن امکان استفاده از این حالت، می توان از کویل آبگرم استفاده کرده و هزینه های مصرف برق را به شدت کاهش داد.
ظرفیت دستگاه ظرفیت داکت اسپلیت ها به دلیل ساختار کانالی و استفاده از فن های بزرگ در یونیت داخلی، بالاتر از اسپلیت ها می باشد.
ساختار توزیع کننده هوا داکت اسپلیت ها دارای ساختار کانالی برای توزیع هوا هستند و این در حالی است که اسپلیت ها دارای لوله کشی متصل به یونیت داخلی به شکل دیواری می باشند.
میزان صدا صدای تولید شده توسط داکت اسپلیت ها در یونیت داخلی بیش تر از کولرگازی است و علت این مساله استفاده از فن های بزرگ برای توزیع هوا می باشد.
نصب دستگاه یونیت بیرونی هر دو دستگاه باید در فضای آزاد شامل پشت بام، تراس یا نمای ساختمان نصب شود. یونیت داخلی اسپلیت، به شکل دیواری درون واحد قرار می گیرد و داکت اسپلیت ها درون سقف کاذب و به شکل توکار نصب می شوند.
تامین هوای تازه کولر گازی قابلیت استفاده از هوای تازه را نداشته و این در حالی است که داکت اسپلیت می تواند از هوای تازه استفاده کند.
مصرف برق مصرف برق داکت اسپلیت و اسپلیت تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. اما استفاده از کویل آبگرم در داکت اسپلیت ها سبب کاهش هزینه های برق مصرفی در حالت گرمایشی شده است.
قیمت خرید اسپلیت و داکت اسپلیت

قیمت این دو دستگاه به فاکتورهایی از جمله برند، کیفیت، ظرفیت و فناوری های به کار رفته در آن بستگی دارد.

نتیجه آنکه

تفاوت اسپلیت و داکت اسپلیت، از جنبه های مختلف در این مطلب مورد بررسی قرار گرفت. شیوه نصب، نوع گرمایش، قدرت و ظرفیت دستگاه ها، مصرف انرژی، میزان صدای تولید شده حین کار، قیمت خرید و قابلیت کنترل دما در هر قسمت، از مهم ترین ابعاد تفاوت های این دو دستگاه است. اسپلیت و داکت اسپلیت هر یک مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند که آنها را برای کاربری های خاصی مناسب ساخته است. با شناخت ویژگی های هر یک از آنها، می توان گزینه ای مناسب را برای هر کاربری انتخاب کرده و بیش ترین بازدهی را از آن  دریافت کرد. چنان چه در این حوزه به مشاوره های تخصصی نیاز داشتید، می توانید از کارشناسان گروه صنعت تاپ تهویه کمک بخواهید. با خرید داکت اسپلیت و دیگر دستگاه های تهویه مطبوع از این مرکز، می توانید بدون نگرانی از نظر قیمت و کیفیت، از دستگاهی مرغوب و دارای استانداردهای اروپایی بهره بگیرید.

سوالات متداول

تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی چیست؟

این دو دستگاه از نظر گرمایش، نوع تنظیم دما، شیوه نصب، ظرفیت گرمایش و سرمایش، قیمت و مصرف انرژی با یکدیگر تفاوت دارند.

قیمت داکت اسپلیت ارزان تر است یا اسپلیت؟

قیمت اسپلیت به دلیل ظرفیت پایین تری که دارد، از داکت اسپلیت ارزان تر است، اما غالبا در یک ساختمان از چند اسپلیت استفاده می شود که قیمت تمام شده آن با خرید یک داکت اسپلیت تقریبا برابر خواهد شد.

تفاوت اسپلیت با داکت اسپلیت
توسط تاریخ انتشار : 2023-01-28بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.