آخرین مقالات

محصولات پرفروش

اواپراتور چیلر چیست؟

اواپراتور یکی از قطعات اصلی در همه انواع چیلرهاست که به عنوان نوعی مبدل حرارتی فعالیت می کند. چیلر دارای دو نوع تراکمی و جذبی است که هر دو با هدف خنک سازی آب برای مصارف سرمایشی کار می کنند. انواع اواپراتور چیلر، وظیفه نهایی را در خنک سازی آب مورد استفاده دارند و این کار را با دریافت گرمای آب و انتقال آن به مبرد به انجام می رسانند. Evaporator حرارت گرفته شده از آب را به مبرد انتقال می دهد و این مبرد با دمای افزایش یافته به سمت کمپرسور در چیلر تراکمی یا ژنراتور در چیلر جذبی حرکت می کند تا سیکل سرمایش در چیلر ادامه پیدا کند. انواع اواپراتور چیلر در این مطلب مورد بررسی قرار گرفته اند تا با مدل های مختلف این قطعه در چیلرهای جذبی و تراکمی آشنا شوید.

بررسی انواع مدل های اواپراتور چیلر

اواپراتور چیلر برحسب نوع دستگاه و ظرفیت آن، در مدل های مختلفی ساخته می شود. این قطعه کاربردی با توجه به ساختاری که دارد، راندمان های متفاوتی داشته و دارای ابعاد مختلف می باشد. با بررسی انواع مدل های اواپراتور چیلر می توان اطلاعات کاملی را در این حوزه کسب کرد و از بهترین نوع اواپراتور بر اساس نیاز آگاه شد. در ادامه به معرفی انواع اواپراتورهای چیلر پرداخته شده است.

بررسی اواپراتور پوسته و لوله

اواپراتور پوسته و لوله

این نوع اواپراتور که با نام shell and tube نیز شناخته می شود، دارای یک بدنه استوانه ای شکل  است که به شکل مخزن طراحی شده و درون آن تعدادی لوله مسی جایگذاری شده اند. ساختار این قطعه به این شکل است که درون لوله ها، مبرد جریان داشته و در فضای بیرونی آن و داخل پوسته، آب مورد نیاز مصارف سرمایشی ساختمان در گردش است. مبرد در این قطعه با گرفتن گرمای آب، دچار افزایش دما شده و بخار می شود و در ادامه به سمت کمپرسور یا ژنراتور حرکت می کند. برای بازدهی بیش تر اواپراتور پوسته – لوله، درون بخش پوسته یا همان مخزن، از قطعاتی با نام بافل (Baffles) استفاده می شود تا جریان آب را متلاطم کرده و به این شیوه راندمان انتقال حرارت و خنک شدن آب را بهبود ببخشد.

بافل در اواپراتور پوسته و لوله

اهداف اصلی به کار گیری بافل در اواپراتور پوسته و لوله را می توان در جدول زیر مشاهده کرد.

اهداف استفاده از بافل جزئیات
نگه دارنده لوله ها صفحه های بافل به عنوان نوعی نگه دارنده برای لوله های مسی عمل کرده  و از ارتعاش و حرکت آنها ممانعت خواهد کرد.
بالا برنده راندمان اواپراتور با برخورد آب به صفحه های بافل، جریانی پراکنده از آن ایجاد می شود و تبادل حرارت در این حالت به بیشینه خود خواهد رسید. از سویی بافل ها حرکت های مارپیچی آب را در سطح لوله ها ایجاد می کنند که سبب بالا رفتن راندمان قطعه خواهد شد.

اواپراتور پوسته و لوله یکی از پرکاربردترین و ارزان ترین دستگاه هایی است که در تهویه مطبوع و چیلرها از آن استفاده می شود. هم چنین این قطعه در برابر فشار و دمای بالا مقاومت خوبی از خود نشان می دهد. جنس لوله های این قطعه که از مس می باشد، به عنوان انتقال دهنده حرارت، گزینه ای ایده آل بوده و سبب بازدهی مناسب آن خواهد شد. از دیگر ویژگی های این اواپراتور، باید به ابعاد بزرگ آن اشاره کرد که شاید استفاده از آن برای دستگاه هایی با ظرفیت کم و یا ابعاد کوچک نامناسب سازد. از سویی تمیز کردن این اواپراتور به سادگی و به صورت مکانیکی میسر بوده و استفاده از آن را بسیار ساده و بی دردسر ساخته است.

اواپراتورهای پوسته و لوله دارای دو مدل متفاوت در ساختار می باشند که عبارتند از انبساط مستقیم (DX) و سیلابی (Flooded). در ادامه به بررسی بیش تر این دو مدل پرداخته و به این پرسش پاسخ می دهیم که تفاوت اواپراتور DX و Flooded چیست؟

تفاوت اواپراتور DX و Flooded

اواپراتورهای انبساط مستقیم دارای لوله های مسی و مخزن یا پوسته در اطراف آن هستند. درون لوله ها، مبرد به شکل گاز و مایع در جریان است و در فضای اطراف آن، آب در حال گردش می باشد. در مقابل اواپراتورهای سیلابی یا فلادد، برعکس این ساختار بوده و درون لوله ها آب و در پوسته مبرد در گردش است. راندمان نوع سیلابی به دلیل تماس زیاد مبرد و آب از نوع انبساط مستقیم بیش تر بوده و به میزان مبرد بیش تری هم برای شارژ لوله ها نیاز است. این دو ساختار مزایا و معایبی به نسبت یکدیگر دارند که هر یک را برای استفاده های خاصی مناسب می کند.

اواپراتور سیلابی یا فلادد

در این جدول می توانید مزایا و معایب اواپراتورهای انبساط مستقیم را مشاهده کنید.

مزایا معایب
استفاده از مبرد کمتر رسوب کردن آب در پوسته اواپراتور
قیمت پایین تر دشواری در رسوب زدایی به دلیل وجود بافل ها
یخ نزدن آب درون قطعه راندمان پایین تر به نسبت نوع صفحه ای
موجود بودن به صورت گسترده در بازار

مزایا و معایب اواپراتورهای سیلابی یا فلادد در این جدول نشان داده شده است.

مزایا معایب
راندمان بالاتر به دلیل سطح تماس بیش تر بین مبرد و آب قیمت بالاتر به نسبت انواع DX
شست شوی ساده و آسان اواپراتور به دلیل عدم حضور بافل ها احتمال یخ زدگی آب
خروج مبرد به شکل گاز و عدم وارد شدن آسیب به کمپرسور نیاز به شارژ بیش تر مبرد
مناسب برای چیلرهای با ظرفیت بالا

اواپراتور صفحه ای یا پلیتی

Plate Heat exchanger یا اواپراتور صفحه ای نوع  دیگری از این قطعه است که اخیرا در بسیاری از چیلرها مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعه دارای صفحات زیادی است که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و انتقال حرارت بین مبرد و آب توسط این صفحه های آب بندی شده به انجام می رسد. در این صفحه ها به صورت یکی در میان، آب و مبرد در جریان است و به این ترتیب، گرما از آب گرفته شده و به مبرد منتقل می شود. با توجه به ساختار صفحه ای که در این اواپراتور وجود دارد، تماس بین مبرد و آب به عنوان سیال گرم و سرد، بیش تر از نوع پوسته و لوله خواهد بود. هم چنین این نوع دارای ابعاد کوچک تری است که برای استفاده در انواع چیلر و مینی چیلر گزینه ای مناسب می باشد. بالا تر بودن راندمان این قطعه، باعث گران تر شدن قیمت آن به نسبت انواع پوسته و لوله شده و اندازه کوچک تر و وزن کمتر نیز در این قیمت گذاری بی تاثیر نیست. در مقایسه با نوع اول، اواپراتورهای صفحه ای یا پلیتی، مقاومت کمتری در دما و فشار بالا دارند و این مساله باید در زمان استفاده از آنها در ساخت چیلرها مورد توجه قرار گیرد. این اواپراتور به شدت نسبت به آلودگی و گرد و غبار حساسیت داشته و نمی توان به صورت دستی و مکانیکی آن را تمیز نمود. به همین دلیل سرویس های دوره ای و منظم این قطعه توسط متخصصان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

اواپراتور صفحه ای یا پلیتی

قیمت اواپراتور چیلر

اواپراتور چیلر تحت تاثیر عوامل مختلفی قیمت گذاری می شود. همان طور که بررسی شد، این دستگاه دارای مدل های مختلفی است که هر یک ساختار مخصوص به خود را داشته و برای کاربردهای متفاوتی طراحی شده اند. در یک بررسی کلی، عوامل موثر در قیمت اواپراتور چیلر عبارتند از:

  • نوع اواپراتور که می تواند پوسته لوله (انبساط مستقیم یا سیلابی) یا صفحه ای باشد.
  • نوع مبردی که در دستگاه چیلر و قطعه اواپراتور در گردش است.
  • ظرفیت دستگاه چیلر که در انتخاب نوع اواپراتور و اندازه آن تاثیرگذار است.
  • جنس لوله ها یا صفحه هایی که به عنوان مبدل حرارتی عمل می کنند.
  • شرکت تولید کننده دستگاه و کیفیت برند
  • قیمت ارز، در صورت وارداتی بودن قطعه اواپراتور

خرید اواپراتور چیلر

انتخاب اواپراتور مناسب چیلر برای دریافت بازدهی حداکثری، مساله ای تخصصی است که در زمان طراحی و ساخت چیلر تراکمی یا جذبی باید به آن پرداخته شود. این انتخاب با در نظر گرفتن ظرفیت چیلر، نوع مبرد، شرایط اقلیمی و … صورت می گیرد و امری تخصصی است که باید به کارشناسان طراحی و ساخت حرفه ای سپرده شود. اگر به دنبال خرید چیلر با اواپراتور مناسب هستید، توصیه می کنیم شرایط ساختمان خود را برای کارشناسان گروه صنعت تاپ تهویه شرح داده و مشاوره رایگان در این زمینه دریافت کنید. این مرکز به عنوان یکی از تولید کنندگان چیلر در ایران، دانش لازم برای انتخاب اواپراتور مناسب و طراحی چیلر برای انواع کاربری ها را داراست. کافی است با بخش فروش گروه صنعت تاپ تهویه تماس حاصل کرده و اطلاعات لازم در حوزه خرید چیلر با اواپراتورهای مختلف را جویا شوید. 02188252897

نتیجه آنکه

انواع اواپراتور چیلر با توجه به ظرفیت دستگاه و نوع مبرد و نیز شرایط کارکرد که ممکن است تحت فشار و دمای بالا باشد، طراحی و ساخته می شود. اواپراتور نوعی مبدل حرارتی است که آخرین مرحله از تبرید توسط چیلر را به عهده دارد. این بخش از دستگاه گرمای وظیفه دارد تا با انتقال گرمای آب به مبرد، خنک سازی آب مورد استفاده در ساختمان را به عهده بگیرد. اشکال مختلف این قطعه شامل اواپراتورهای پوسته لوله و صفحه ای است که در این مطلب به بررسی آنها پرداخته شد. این دو نوع اواپراتور از نظر ساختار، راندمان و اندازه تفاوت هایی با یکدیگر دارند که هر یک را برای کاربری خاصی مناسب ساخته است. برای کسب اطلاعات بیش تر در مورد اواپراتورهای چیلر تراکمی می توانید با بخش فروش گروه صنعت تاپ تهویه در تماس باشید. هم چنین می توانید چیلر مورد نظر خود را با اواپراتور درخواستی سفارش دهید.

سوالات متداول

انواع اواپراتور چیلر کدامند؟

اواپراتورها در چیلر دارای دو مدل کلی پوسته لوله و صفحه ای یا پلیتی هستند که در ساختار، راندمان، قیمت و اندازه با یکدیگر تفاوت دارند.

قیمت اواپراتور چیلر چقدر است؟

قیمت این قطعه تحت تاثیر نوع اواپراتور، جنس لوله ها، ظرفیت دستگاه، برند تولید کننده و … تعیین می شود.

بهترین اواپراتور برای مینی چیلر کدام است؟

استفاده از اواپراتورهای صفحه ای به دلیل راندمان بالا و اندازه کوچک در مینی چیلرها  مرسوم تر است. هم چنین اواپراتورهای پوسته لوله از نوع انبساط مستقیم نیز گزینه ای مناسب برای مینی چیلرها هستند.

انواع اواپراتور چیلر کدامند؟
توسط تاریخ انتشار : 2022-11-13بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.