لوله کشی vrf چیست؟
سیستم وی آر اف، از دسته تجهیزاتی در تهویه مطبوع است که به کمک لوله کشی، سرمایش و گرمایش را در محیط ایجاد می کند. یکی از مهم ترین بخش ها در طراحی سیستم vrf، لوله کشی آن و اجرای صحیح و بی نقص می باشد. زیرا در صورت بروز مشکل در این مجموعه، پیدا کردن آن کار دشواری است و سپردن لوله کشی سیستم وی آر اف به متخصصان حرفه ای، می تواند خیال مصرف کننده را آسوده سازد. در واقع نصب و اجرای سیستم vrf کمی پیچیده تر از دیگر دستگاه های تهویه مطبوع نظیر چیلر است. هر دستگاه شامل یونیت بیرونی و داخلی است که با توجه به بزرگی پروژه، تعداد این یونیت ها متغیر خواهد بود. اتصالات بین این یونیت ها از طریق لوله کشی هایی صورت می گیرد که مبرد برای ایجاد تهویه مطبوع از این لوله ها عبور می کند. در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که لوله کشی vrf چیست؟ و برای پیاده سازی آن چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
اجرای سیستم vrf
سیستم سرمایشی و گرمایشی وی آر اف برای اجرا دارای ابعاد مکانیکی و الکتریکی است تا به بهترین شکل بتوان از این دستگاه، بازدهی دریافت کرد. بخش بزرگی از مواردی که در اجرای سیستم vrf، باید به آن توجه کرد، به کاتالوگ دستگاه باز می گردد. در واقع ویژگی ها و مشخصات آن است که تعیین می کند، لوله کشی ها چگونه انجام شوند، اتصالات در چه مکان هایی برقرار گردند، فاصله بین یونیت های داخلی و خارجی چگونه باشد، چه تعداد یونیت داخلی مورد نیاز است و دیگر موارد تخصصی.
طراحی و اجرای سیستم وی آر اف، با برقراری ارتباط بین یونیت های داخلی و خارجی به انجام می رسد. در این مسیر غالبا از دو لوله استفاده می شود که یکی با نام لوله مایع و دیگری با نام لوله گاز شناخته می شود. جنس مسی این لوله ها، نصاب را ملزم می سازد که با جوشکاری صحیح، اتصالات را برقرار سازد و از تمیز و بدون نشتی بودن بخش های مختلف آن اطمینان حاصل کند. به این شیوه می توان از هدر رفتن مبرد پیش گیری کرد.
سایزینگ و لولهکشی سیستمهای vrf
در اجرای سیستم vrf، باید به جنس لوله هایی که در این نوع خاص از تهویه مطبوع استفاده می شود، اشاره کرد. غالبا در سیستم های وی آر اف و از جمله vrf مدیا از لوله های مسی استفاده می شود که به دلیل مزیت های زیر، پرطرفدار شده است:
- این لوله ها در اندازه و ضخامت های متفاوت در بازار موجود می باشند.
- کلیه انواع سیال هایی که در دستگاه های سرمایشی و گرمایشی مورد استفاده هستند، از این لوله ها عبور می کنند. برای مثال می توان به مبرد، آب گرم، بخار داغ، هوای سرد و دیگر سیال ها اشاره کرد.
- لوله کشی مسی در برابر خوردگی از خود مقاومت بالایی نشان می دهد و سبب بالارفتن عمر مفید دستگاه خواهد شد.
- انتقال حرارت توسط مس به خوبی و با ضریب بالایی انجام می شود که در تهویه مطبوع از فاکتورهای مثبت تلقی می شود.
- لوله های مسی را به راحتی می توان تعمیر کرد و جوشکاری آنها در صورت بروز نشتی، امری ساده است.
اجرای لوله کشی های مسی سیستم وی آر اف نکات ظریفی دارد که در این قسمت به آن می پردازیم.
- لوله ها باید به کمک پایه های نگه دارنده، در محل خود تثبیت شوند. فاصله استفاده از این پایه ها باید به نحوی باشد که لوله ها کاملا صاف استقرار پیدا کرده و در طول زمان دچار تغییر حالت نشوند. استانداردی که برای نصب پایه های لوله کشی تعیین شده است، برای مسیرهای مستقیم هر دو تا سه متر، یک پایه است. برای بخش هایی که لوله ها با تغییر مسیر همراه هستند، پایه ها باید نیم متر قبل و بعد از تغییر مسیر نصب شوند.
- طول لوله کشی مجاز در سیستم وی آر اف، توسط شرکت سازنده مشخص شده است و در بناهایی که این امکان محقق نمی شود، نباید از دستگاه vrf استفاده کرد.
- نصاب باید از تمیز و خشک بودن لوله های مبرد اطمینان حاصل کند.
- هر دستگاه وی آر اف دارای محدوده مجازی از لوله کشی بین یونیت های داخلی و خارجی است و برای بازدهی مناسب آن، باید طول لوله کشی متناسب با استانداردهای برند تولید کننده به انجام برسد.
- لوله کشی های سیستم vrf استاندارد، نباید از محل آسانسور، راهروها و به طور کلی فضاهای اشتراکی ساختمان عبور کند. تنها در صورتی که در مسیر لوله کشی اتصالی وجود نداشته باشد، می توان از فضای راهرو برای این منظور بهره گرفت.
طراحی و اجرای لوله کشی سیستم vrf
اجرای سیستم vrf با در نظر گرفتن یونیت بیرونی که شامل کمپرسور و کندانسور به عنوان اجزای اصلی است و نیز یونیت های داخلی که وظیفه رساندن هوای تهویه شده را به واحد ها دارد، صورت می گیرد. لوله کشی در سیستم وی آر اف، از جنس مس است و این امکان را می دهد که مبرد به میزان دلخواه و بر اساس نیاز کاربر، از آنها عبور کند. به این شیوه، خنک سازی یا گرمایش بر اساس نیاز صورت گرفته و از وارد شدن هزینه های اضافی به کاربر ناشی از کارکرد دستگاه به طور دائم یا با حداکثر توان پیش گیری می کند.
در طراحی و اجرای لوله کشی سیستم vrf، فاکتورهای مختلفی دخیل هستند که طراح باید به همه آنها توجه کرده تا راندمان دستگاه در بالاترین حالت قرار گرفته و از سویی در صورت بروز نشتی یا مشکل در لوله ها، دسترسی و پیدا کردن محل آسیب، ساده باشد. از مهم ترین فاکتورهایی که در طراحی سیستم vrf باید مد نظر قرار داد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شرایط ساختمان و نوع کاربری آن
- نوع دستگاه وی آر اف
- محل قرار گیری وسایل گرمایشی و تولید کننده حرارت
- بررسی کامل نقشه های مهندسی ساختمان و محل قرارگیری تاسیسات
- میزان استفاده از دستگاه وی آر اف که این مقدار در مینی وی آر اف ها کمتر از vrf می باشد، زیرا ظرفیت این مدل ها پایین تر می باشد.
این موارد در اجرای سیستم وی آر اف، بسیار مهم و ضروری هستند و از متخصصان این حوزه انتظار می رود که با بررسی کامل این فاکتورها، نصب و اجرای vrf را نهایی کنند.
موارد مهم در جریان لولهکشی سیستم VRF
غالبا میزان طول لوله کشی سیستم vrf به صورت عمودی، تا 90 متر و به صورت کلی تا 1000 متر است. این اعداد به طور دقیق باید از طریق کاتالوگ دستگاه حاصل شوند و دستگاه هایی نظیر وی آر اف مدیا با امکان حداکثری که در لوله کشی دارد، انتخاب طیف گسترده ای از مصرف کنندگان است.
- بهتر است لوله کشی های داخلی دستگاه را برای بالا بردن راندمان سیستم وی آر اف، عایق نمود.
- در نصب لوله های سیستم vrf باید دقت زیادی به خرج داد تا از سروصدا و لرزش در حین کار پیش گیری به عمل آید.
- با توجه به نوع کاربری و میزان نیاز به جریان یافتن مبرد، از لوله های متناسب استفاده شود تا فشار بیش از اندازه به لوله کشی های مسی وارد نشود.
- لوله کشی سیستم vrf استاندارد، مساله ای تخصصی است که فقط و فقط باید توسط افراد ماهر و آموزش دیده انجام شود. در غیر این صورت ممکن است به دلیل حساس بودن دستگاه و تجهیزات تشکیل دهنده آن، آسیب های جدی به وی آر اف وارد شود.
در این ویدیو می توانید با سیستم لوله کشی وی آر اف و سرمایش و گرمایش همزمان آن بیش تر آشنا شوید.
نتیجه گیری
لوله کشی سیستم وی آر اف، بین یونیت های بیرونی و داخلی، کاری تخصصی است و چنانچه به شکلی اصولی و دقیق صورت گیرد، باعث بالا رفتن راندمان دستگاه و دسترسی راحت و بی دردسر به لوله ها در هنگام بروز مشکل خواهد شد. در اجرای لوله کشی سیستم vrf، باید به مشخصات فنی دستگاه و طول های مجاز لوله کشی که از هر مدل به مدل دیگر متغیر است، توجه نمود. رعایت موارد و نکات فنی که در این مطلب به آنها اشاره شد، کمک می کند تا نصب و پیاده سازی این سیستم به درستی صورت گرفته و مشکلات پس از نصب آن به حداقل کاهش پیدا کند.با مطالعه این مطلب درک می کنیم که امکان لوله کشی وی آر اف در همه بناها وجود ندارد و قبل از خرید vrf توصیه می شود تا با بررسی کامل این موضوع و کسب اطلاعات کافی در این حوزه، تصمیم درستی اتخاذ کنید. مشاوران گروه صنعت تاپ تهویه در این مسیر، به صورت رایگان اطلاعات کاربردی در زمینه دستگاه وی آر اف را در اختیار شما می گذارند.
سوالات متداول
نحوه لوله کشی سیستم vrf چگونه است؟
برای این کار باید ضمن اطلاع از نقشه دقیق مهندسی ساختمان، مشخصات فنی دستگاه وی آر اف را نیز داشته و با اعمال فاکتورهایی نظیر طول استاندارد لوله کشی، فاصله مجاز به یونیت ها و دیگر موارد فنی، عملیات را اجرایی نمود.
آیا می توان لوله کشی سیستم وی آر اف را به کاربران سپرد؟
نصب دستگاه وی آر اف و اجرای لوله کشی های آن، به نسبت دیگر دستگاه های تهویه مطبوع پیچیده تر است و این مساله ضرورت سپردن این کار به متخصصان ماهر را برجسته می سازد.
اجرای سیستم vrf با این شرایط فقط باید به نصاب سپرده بشه؟ درسته؟
به دلیل تخصصی بودن نصب این دستگاه تهویه مطبوع، بهترین راه سپردن نصب آن به متخصصان است.
لوله کشی سیستم وی آر اف مدیا رو هم انجام می دین؟
سلام کاربر گرامی. بله نصب و راه اندازی دستگاه وی آر اف توسط شرکت تاپ تهویه انجام می شود.