آموزش طراحی سیستم وی آر اف

سیستم وی آر اف شامل یک یا چند یونیت خارجی است که به واسطه لوله کشی های مسی به تعدادی یونیت داخلی متصل شده و سرمایش و گرمایش را در محیط ایجاد می کند. با توجه به نوع بنا و معماری آن، میزان بودجه ای که برای سیستم تهویه مطبوع در نظر گرفته شده است، تعداد طبقات ساختمان، متراژ بنا و تعداد اتاق ها و دیگر موارد تخصصی، طراحی سیستم VRF پایه ریزی می شود. اگرچه سیستم گرمایش و سرمایش وی آر اف از جدیدترین، به صرفه ترین و پربازده ترین ها در حوزه تهویه مطبوع است، اما در صورتی که طراحی آن برای یک محیط نامناسب باشد و توسط کارشناسان این حوزه صورت نگیرد، نمی توان انتظار تهویه مطبوع مناسبی را از این دستگاه ها داشت. در این مطلب قصد داریم شما را با اصول طراحی سیستم وی آر اف آشنا کرده و مهم ترین نکاتی که در این حیطه باید مورد توجه قرار گیرد را مطرح کنیم.

طراحی سیستم های وی آر اف

طراحی سیستم vrf استاندارد

طراحی سیستم های VRF باید به شکلی باشد که حداکثر بازدهی از دستگاه دریافت شده و اتلاف انرژی به حداقل کاهش یابد. از سویی متناسب بودن یونیت های داخلی و خارجی انتخاب شده در این طراحی استاندارد نقش آفرینی می کند. هر دستگاه از ظرفیتی برخوردار است که باید با در نظر گرفتن متراژ بنا و ظرفیت یونیت های داخلی، برای یک ساختمان انتخاب و طراحی شود. هم چنین شرکت های مختلف، در طراحی سیستم VRF استانداردهای گوناگونی را اعمال کرده و هر یک شرایط خاصی برای نصب و راه اندازی دستگاه های خود دارند. برای طراحی سیستم vrf استاندارد، باید در کنار شناخت کامل این سیستم و اجزای آن که شامل یونیت بیرونی (کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط، موتور برقی) و یونیت های داخلی است، به سایر عوامل محیطی نیز توجه نمود. طراحی سیستم وی آر اف بر اساس استاندارد ASHRAE است که مخفف American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers می باشد. سازمان مهندسی گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع آمریکا به طور مفصل به بررسی استانداردهای طراحی سیستم وی آر اف پرداخته و در این مطلب با توجه به مطالب عنوان شده در کتاب اشری، اصول طراحی این سیستم های سرمایش و گرمایش را بازگو می کنیم.

طراحی سیستم VRF استاندارد

مراحل طراحی سیستم VRF

در طراحی سیستم وی آر اف می توان 4 مرحله اصلی را در نظر گرفت که طراح باید با توجه به آنها برای یک ساختمان تهویه مطبوع VRF را تعبیه کند. ترکیبی از فاکتورهای محیطی و معماری بنا به همراه مشخصات دستگاه وی آر افی که انتخاب می شود، می تواند به طراحی اصولی و درست این سیستم منتهی شود. اصلی ترین مراحل طراحی سیستم VRF عبارتند از:

بار گرمایش و سرمایش ساختمان

اولین گام در طراحی سیستم وی آر اف، در نظر گرفتن بار گرمایش و سرمایش ساختمان است. بار سرمایشی میزان گرمایی است که یک محیط باید از دست بدهد تا سرمایش مطلوب در آن ایجاد شود و در مقابل بار گرمایشی به معنای میزان سرمایی است که باید از محیطی اخذ کنیم تا گرمایش ایده آل حاصل شود. این محاسبه بستگی مستقیمی به شرایط آب و هوایی بنا، کاربری و معماری آن دارد. اصلی ترین مواردی که در تعیین این فاکتور تاثیرگذار است، عبارتند از:

  • میزان تابش نور خورشید
  • دستگاه های روشنایی ساختمان از نظر تعداد و ساختار
  • دستگاه های الکترونیکی موجود در بنا
  • تعداد افراد حاضر در ساختمان
  • جهت گیری ساختمان
  • مصالح به کار رفته در بنا و پنجره ها

به واسطه این عوامل و برخی موارد تخصصی دیگر، می توان بار سرمایشی و گرمایشی یک ساختمان را محاسبه نمود. با به دست آوردن این معیار، می توانیم  در انتخاب سیستم وی آر اف و طراحی درست آن گام برداریم.

محاسبه بار سرمایش و گرمایش ساختمان

انتخاب یونیت خارجی وی آر اف

یونیت خارجی VRF، متشکل از کمپرسور، کویل های کندانسور، موتور و شیر انبساط است که به صورت یک پکیج یکپارچه در محیط هایی نظیر پشت بام نصب می شود. اینکه یونیت بیرونی با چه ظرفیتی انتخاب شود، بستگی مستقیمی به بار سرمایشی و گرمایشی ساختمان دارد که در مرحله پیش به آن پرداختیم. به این معنا که با محاسبه حداکثر بار سرمایشی برای یک ساختمان و کلیه بخش های آن، به میزان ده الی بیست درصد به آن افزوده و به این شیوه به ظرفیت مناسب یونیت بیرونی دست پیدا می کنیم. در انتخاب یونیت بیرونی باید دقت زیادی به خرج داده شود، زیرا در صورتی که این ظرفیت به درستی محاسبه نشود، دستگاه نمی تواند کارکرد مناسبی را از خود نشان دهد.

انتخاب یونیت داخلی VRF

سیستم وی آر اف با بهره گیری از یونیت های داخلی که از نظر ظاهری به فن کویل شباهت دارند، سرمایش و گرمایش را در واحد ها ایجاد می کند. این یونیت ها دارای مدل های مختلف نظیر سقفی توکار، سقفی کاستی، دیواری، زمینی و دیگر انواع هستند که هر واحد باید با توجه به شرایط خود، بهترین گزینه را انتخاب کند. در مکان هایی که ارتفاع سقف اجازه نصب سقف کاذب را می دهد، می توان از یونیت داخلی وی آر اف به شکل سقفی توکار استفاده کرد و در بخش هایی که فضای کافی برای نصب یونیت های زمینی وجود دارد، می توان از آنها بهره برد.

مهم ترین نکته در انتخاب یونیت داخلی VRF، توجه به ظرفیت های دستگاه و بار سرمایشی و گرمایشی هر واحد است. اقدامی که در مرحله اول از طراحی سیستم VRF به آن پرداخته شد و تا آخرین مرحله مورد استفاده قرار خواهد گرفت. به همین دلیل توجه به درست بودن محاسبات بار سرمایش و گرمایش ساختمان و در نظر گرفتن بار اضافی که ممکن است بعدها به بنا افزوده شود، در مرحله اول از اهمیت زیادی برخوردار است.

انتخاب یونیت داخلی VRF

طراحی و جانمایی سیستم وی آر اف

لوله کشی سیستم وی آر اف و تعیین مناسب ترین محل برای نصب یونیت های داخلی و خارجی آن، مرحله آخر در طراحی این سیستم است. جانمایی صحیح و اجرای لوله کشی های مسی این سیستم نیازمند محاسبات و الزاماتی است که در مطلب لوله کشی سیستم VRF به آن پرداخته شده است. هر شرکت سازنده بر اساس استانداردهای خاص دستگاه های خود، طول مجازی از لوله کشی و نحوه خاصی از پیاده سازی این سیستم را مهیا کرده است. خریداران باید به هنگام تهیه این سیستم تهویه مطبوع، با در نظر گرفتن کلیه ملاحظات نصب و قابلیت هایی که دستگاه از آنها بهره می برد، گزینه مناسبی را برای خود تهیه کنند.

جانمایی سیستم های وی آر اف

در این جدول می توانید اصول اساسی طراحی سیستم VRF را مشاهده کنید.

اصول طراحی جزئیات
محاسبه کردن بار سرمایشی و گرمایشی ساختمان محاسبه بار سرمایش و گرمایش ساختمان با  در نظر گرفتن میزان تابش خورشید، کاربری بنا، تعداد استفاده کنندگان،  وسایل روشنایی و الکتریکی بنا، آب و هوا، جهت گیری ساختمان و دیگر موارد تخصصی
محاسبه ظرفیت و تعداد یونیت های خارجی محاسبه ظرفیت یونیت های خارجی مورد نیاز با توجه به بار سرمایشی و گرمایشی ساختمان
محاسبه ظرفیت و تعداد یونیت های داخلی محاسبه تعداد و نوع یونیت های داخلی با توجه به بار سرمایش و گرمایش هر واحد و ساختار بنا
جانمایی و طراحی VRF طراحی بخش لوله کشی های وی آر اف با توجه به نقشه تاسیسات ساختمان و …

نکات طراحی سیستم VRF

نصاب سیستم وی آر اف، باید به نکات مهمی در پیاده سازی این دستگاه ها و لوله کشی های آن توجه کند تا ضمن وارد نشدن آسیب به این سیستم، بتوان بازدهی بالایی را نیز از آن دریافت کرد.

  • طول لوله کشی های سیستم وی آر اف هر شرکت و فاصله بین یونیت های بیرونی و داخلی، مشخص است و توسط سازنده تعیین شده است. در طراحی سیستم وی آر اف باید به این فاصله مجاز توجه کرده تا دستگاه بتواند به درستی فعالیت کند. در کشور ما وی آر اف مدیا یکی از طولانی ترین فاصله های بین یونیت بیرونی و داخلی را دارد و برای انواع کاربری ها و ساختمان های بلند مرتبه مناسب می باشد.
  • تامین هوای تازه در سیستم وی آر اف به کمک دستگاه هواساز صورت می گیرد و در صورتی که برای محیط هایی با این شرایط طراحی سیستم VRF را انجام می دهیم، می توان با اتصال یونیت بیرونی به دستگاه هوارسان، این نیاز را تامین نمود.
  • سیستم گرمایش و سرمایش همزمان وی آر اف قابلیتی است که این دستگاه ها از آن بهره می برند و تنها با اتصال یک یونیت بیرونی به چند یونیت داخلی می توان این نیاز را تامین کرد. باید در نظر داشت که هزینه طراحی و نصب این نوع از دستگاه های VRF بالاتر از انواع معمولی است.
  • با توجه به متفاوت بودن مدل یونیت های داخلی سیستم وی آر اف، طراح می تواند برای هر واحد از یونیت داخلی متفاوتی استفاده کند و این مساله به نظر تخصصی وی و شرایط بنا بستگی دارد. شرکت های تولید کننده دستگاه وی آر اف، حداکثر تعداد یونیت های داخلی که می توان به یک یونیت خارجی متصل کرد را تعیین می کنند و این مساله در طراحی این سیستم ها موثر است. به عنوان مثال مینی VRF مدیا می تواند به 15 یونیت داخلی متصل شود و وی آر اف مدل V6 آن، قابلیت اتصال به 64 یونیت داخلی را دارد که در دسته خود یکی از بهترین ها محسوب می شود.
  • جانمایی یونیت بیرونی در پشت بام و یا حیاط به نحوی صورت گیرد که ارتباط بین بخش های داخلی و بیرونی به بهترین شکل برقرار شده و راندمان دستگاه دچار افت نشود.

نکات مهم در طراحی سیستم وی آر اف

نتیجه آنکه

طراحی سیستم VRF با توجه به مدرن تر بودن این دستگاه ها به نسبت دیگر انواع دستگاه های تهویه مطبوع نظیر چیلر، نیاز به بررسی و آموزش بیش تر دارد. این سیستم دارای دو بخش یونیت بیرونی و داخلی است که به واسطه لوله کشی های مسی به یکدیگر اتصال پیدا می کنند. در طراحی این سیستم باید به ظرفیت یونیت های داخلی و خارجی توجه کرد تا سیستم به درستی کار کرده و توان تامین تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی را داشته باشد. از سویی محاسبه صحیح بار سرمایش و گرمایش ساختمان از دیگر مواردی است که باید به آن توجه شود تا طراحی سیستم وی آر اف به درستی صورت گیرد. شرکت های تولید کننده این دستگاه ها، استانداردهای خاصی برای یونیت های داخلی و خارجی خود در نظر می گیرند که در طراحی این سیستم ها باید مد نظر قرار داده شود. به عنوان مثال VRF مدیا با دارا بودن قوی ترین استانداردها و امکان اتصال 64 یونیت داخلی تنها به یک یونیت بیرونی، توانسته تحولی در این عرصه ایجاد کند.

طراحی سیستم وی آر اف باید به متخصصان این حوزه سپرده شود تا در کارکرد آن خللی ایجاد نشده و به بهترین شکل بازدهی را از دستگاه خود دریافت کنید. گروه صنعت تاپ تهویه با سابقه طولانی در زمینه واردات سیستم های وی آر اف و فروش آن، یکی از مطمئن ترین مراکزی است که در کشور ما طراحی، فروش قسطی و نصب VRF را به عهده دارد. کاربران گرامی می تواند برای خرید سیستم وی آر اف به صورت نقد و اقساط با بخش بازرگانی این شرکت در تماس باشند.

سوالات متداول

طراحی سیستم وی آر اف بر چه اساسی است؟

طراحی سیستم VRF استاندارد بر اساس معیارهای ASHRAE است که استانداردی در تهویه مطبوع کشور آمریکا محسوب می شود.

اصول اساسی طراحی سیستم VRF شامل چه مواردی است؟

تعیین بار سرمایشی و گرمایشی بنا، محاسبه ظرفیت یونیت های خارجی و داخلی و جانمایی برای اتصالات و لوله کشی ها از مهم ترین مراحل طراحی سیستم VRF می باشد.

طراحی سیستم وی آر اف
توسط تاریخ انتشار : 2022-09-192 دیدگاه
2 دیدگاه
  1. پدرام 2022-09-19 - 19:03 - پاسخ

    سلام وقت بخیر ، شما برای پروژه ها طراحی هم انجام میدین؟

    • تاپ تهویه 2022-09-20 - 08:13 - پاسخ

      سلام کاربر گرامی. برای مشاوره های تخصصی در مورد وی آر اف و طراحی سیستم همکاران ما آماده پاسخ گویی به شما هستند. لطفا با بخش بازرگانی شرکت در تماس باشید. ۸۸۲۵۲۸۹۷-۰۲۱

ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.