فن کویل و انواع آن

یکی از اصلی ترین و کاربردی ترین سیستم های تهویه مطبوع، فن کویل (fan coil) نام دارد. این دستگاه همان طور که از نامش مشخص است، ترکیبی از فن و کویل می باشد. کویل در واقع نوعی مبدل حرارتی می باشد که در ترکیب با فیلتر و مداری بسیار ساده، عملیات تهویه را به شکل گرمایش و سرمایش به انجام می رساند. امروزه فن کویل یکی از پر کاربرد ترین سیستم هایی است که در انواع ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و … به کار برده می شود. همین کاربرد گسترده و نیاز به اطلاع رسانی بیش تر در مورد این دستگاه، ما را بر آن داشته تا به بررسی این موضوع بپردازیم که فن کویل چیست؟ این سیستم تهویه مطبوع چگونه کار می کند و برای چه مکان هایی مناسب است؟ انواع فن کویل کدامند و کاربرد هر یک از انواع چگونه است؟ در ادامه این مطلب به کلیه این سوالات پاسخ داده می شود.

انواع فن کویل چیست؟

فن کویل ها در انواع مختلفی تولید می شوند که بر اساس محل قرار گیری و نحوه نصب و در نتیجه نوع طراحی با هم تفاوت دارند. گسترده بودن انواع این سیستم تهویه، سبب شده تا نیازهای همه واحدهای مسکونی، تجاری، اداری در مقیاس های خرد و کلان، برطرف شود و نتیجه این اقدام، محبوبیت این دستگاه در سطح جهانی است. در یک دسته بندی کلی می توان انواع فن کویل را بر اساس محل قرارگیری آن به مدل هایی چون فن کویل سقفی، فن کویل زمینی و فن کویل دیواری تقسیم نمود. طبیعتا ابعاد و اندازه محیط نصب، ارتفاع سقف، میزان جادار بودن فضا، شرایط آب و هوایی و … تعیین می کند که کدام یک از انواع فن کویل برای شما مناسب تر است. هر یک از این سیستم ها، دارای مزیت هایی بر دیگری است که سبب ارجحیت استفاده و نصب آن در مکان های خاص گشته است. با ما همراه باشید تا با جزئیات دقیق تر به بررسی این موضوع بپردازیم که انواع فن کویل چیست؟

فن کویل سقفی

این نوع از سیستم فن کویل، همان طور که از نام آن برمی آید، در سقف نصب شده و برای زیبایی و ظرافت بیش تر غالبا از سقف کاذب برای این موضوع بهره گرفته می شود. اما در برخی موارد فن کویل های سقفی به صورت روکار نصب می شوند که با توجه به شرایط و درخواست مشتری اجرایی خواهد بود. فن کویل سقفی خود دارای انواع مختلفی است که به جذابیت و محبوبیت آن افزوده است. به جرات می توان ادعا کرد که این نوع سیستم تهویه به دلیل ظرافت و امکان نصب توکار، طرفداران زیادی به ویژه در واحد های مسکونی پیدا کرده است.

فن کویل سقفی توکار

این نوع از سیستم تهویه سقفی، در فضای سقف کاذب واقع می شود و غالبا آن را در بالای در ورودی هر فضا جاسازی می کنند. دریچه ای کوچک در زیر سقف کاذب به منظور انجام سرویس های دوره ای و تعمیرات تعبیه می گردد که کار را برای نصاب و تعمیرکاران راحت تر می سازد. باید اشاره کرد که فن کویل سقفی توکار در اماکنی امکان نصب دارد که ارتفاع سقف، اجازه نصب را داده و امکان پیاده سازی سقف کاذب وجود داشته باشد. زیبایی و عدم اشغال فضای بیرونی محیط، از دلایلی  است که این سیستم تهویه مطبوع را به جایگاه ارزشمندی در بین مخاطبان رسانده است.

فن کویل کانالی

از لحاظ ظاهری و نحوه نصب و قرار گیری می توان فن کویل کانالی را به نوع سقفی توکار مشابه دانست. با این تفاوت که سر و صدای حاصله از این نوع خاص، بیش تر بوده و فضاهایی نظیر خانه، اداره و … مناسب نیست. بیش تر از فن کویل کانالی در راهروها و اماکن بزرگ که این سر و صدا آزار دهنده نیست، بهره گرفته می شود. هوادهی این سیستم به نسبت بالاست و همین مساله نقطه قوت بزرگی برای فن کویل کانالی محسوب می شود.

بررسی فن کویل کانالی

بررسی فن کویل کانالی

فن کویل کاستی

نوع دیگری از تهویه مطبوع سقفی را می توان فن کویل کاستی دانست که در سقف استقرار پیدا می کند و خود دارای دو نوع یک طرفه و چهار طرفه می باشد. این سیستم فضای بسیار کمی را در سقف کاذب اشغال می کند و  همین مساله سبب شده تا طرفداران زیادی را به خود اختصاص دهد. فن کویل کاستی ظرفیت هوادهی مناسبی دارد و ظرافت و زیبایی خاصی در آن نهفته است که آن را برای فضاهای کوچکی چون ادارات و حتی منازل مناسب کرده است. فن کویل کاستی یک طرفه یکی از انواع این سیستم است که با توجه به وجه تسمیه آن انتظار می رود که یک خروجی برای هوادهی داشته باشد. این در حالی است که نوع چهارطرفه آن به 4 خروجی برای هوا مجهز شده است. میزان بودجه ای که برای خرید فن کویل در نظر گرفته اید، شرایط محیط و ابعاد آن و برخی موارد تخصصی، تعیین می کند که کدام یک از انواع فن کویل سقفی برایتان مناسب تر است. در این حوزه کارشناسان تاپ تهویه به بهترین شکل راهنمای شما خواهند بود.

نگاهی به فن کویل کاستی

نگاهی به فن کویل کاستی

فن کویل دیواری

یکی دیگر از انواع فن کویل را باید نوع دیواری آن دانست که به شدت در محیط های خانگی و ادارات به چشم می خورد. در بررسی ظاهری می توان ادعا کرد که فن کویل دیواری شباهت زیادی به اسپیلت ها دارد و به دلیل اینکه می تواند در فضاهای کوچک کاربردی بوده و هزینه های کمتری برای مصرف کننده دارد، این روزها پای ثابت سیستم های تهویه مطبوع خانگی و اداری شده است. نصب این سیستم های تهویه مطبوع ساده بوده و برای تعمیر و سرویس های دوره ای، متخصصان به زحمت نخواهند افتاد.

بررسی فن کویل دیواری

بررسی فن کویل دیواری

فن کویل زمینی

شاید بیش ترین استفاده از این نوع را در محیط های بزرگی چون بانک ها، دانشگاه و … مشاهده کرده باشیم. فن کویل زمینی با توجه به اسم آن، بر روی زمین قرار می گیرد و بخشی از فضای شما را اشغال می کند. به همین دلیل در فضاهای بزرگ تر شاهد استفاده از آن هستیم. این سیستم تهویه, سر و صدای خاصی ایجاد نمی کند و به سادگی می توان آن را نصب کرد. محل نصب آن که بر روی زمین است، سبب شده تا کار نصاب یا سرویس کار برای انجام اقدامات لازم، ساده بوده و دردسری نداشته باشد. اما اشغال کردن فضا از معایب این سیستم است که آن را برای محیط های مسکونی و ادارات با فضاهای کوچک نامناسب ساخته است.

بررسی فن کویل زمینی

بررسی فن کویل زمینی

در این جدول می توانید انواع فن کویل را از نظر محل نصب و برخی ویژگی های دیگر مقایسه کنید.

انواع فن کویل فن کویل سقفی توکار نصب در سقف کاذب، صدای کم، قدرت هوادهی بالا
فن کویل سقفی کاستی نصب در سقف کاذب، زیبایی و ظرافت بسیار خوب، راندمان مناسب در همه انواع فضا و از جمله فضاهای کوچک
سقفی کانالی نصب در سقف کاذب، سر و صدای زیاد، قدرت هوادهی بسیار بالا و مناسب برای فضاهای بزرگ
زمینی نصب بر روی زمین، مناسب برای فضاهای بزرگ نظیر ادارات، دانشگاه و …، نصب و تعمیر آسان، هزینه های نگه داری پایین
دیواری مناسب برای انواع فضا و از جمله فضاهای کوچک، نصب و تعمیر بسیار آسان، هزینه های نگهداری پایین، عدم اشغال فضای زمینی

فن کویل چگونه کار میکند؟

نتیجه ای که از سیستم فن کویل حاصل می شود، تهویه مطبوعی است که می تواند به شکل گرما یا سرما صورت گیرد. اما این فرآیند چگونه اتفاق می افتد؟ برای پاسخ به این پرسش باید به بررسی این موضوع بپردازیم که فن کویل چگونه کار میکند؟

فن کویل بخشی از یک سیستم تهویه مطبوع است که در کنار چیلر یا بویلر فرآیند کار خود را به انجام می رساند. آبی که توسط چیلر تولید می شود، از طریق لوله هایی خود را به فن کویل می رساند تا در این قسمت وارد جعبه fancoil شود. در این جعبه یک فن وجود دارد که هوا را به داخل می کشد و از روی کویل یا لوله هایی عبور می دهد. این لوله ها بسته به اینکه تهویه از نوع گرمایش یا سرمایش است، دمای خاصی دارند تا هوای خروجی مطابق خواسته مصرف کننده تنظیم گردد. در مرحله بعد آب موجود در لوله ها، از طریق مسیرهای تعبیه شده در دستگاه، به اواپراتور چیلر یا بویلر باز می گردد تا این فرآیند را مجدد تکرار کند.

اجزای تشکیل دهنده فن کویل

برای آشنایی بیش تر با طرز کار فن کویل لازم است تا در مورد اجزای تشکیل دهنده آن بدانیم. همان طور که در ابتدای مطلب هم اشاره شد، این سیستم تهویه، ساختار نسبتا ساده ای دارد که می تواند گرمایش و سرمایش را ایجاد کند.

اجزای تشکیل دهنده فن کویل چیست؟

اجزای تشکیل دهنده فن کویل چیست؟

فن

یکی از اجرای مهم این دستگاه، فن (fan) است که وظیفه آن انتقال هوا در دستگاه و به محیط است. این فن ها هم در ایجاد گرما و هم سرما نقش داشته و جابجایی هوا در سیستم فن کویل را به عهده دارند. فن می تواند از نوع آلومینومی یا پلاستیکی باشد که با توجه به ترکیبات به کار برده شده، قیمت آن نیز متفاوت خواهد بود. زیرا فلزات بهای تمام شده بیش تری به نسبت پلاستیک دارند و این مساله در قیمت فن کویل تاثیرگذار خواهد بود.

کویل یا مبدل حرارتی

دیگر بخش مهم این دستگاه، کویل است که به شکل لوله هایی است که اغلب از جنس مس تولید می شود. دلیل بهره گیری از مس، ظرفیت بالای حرارتی این ماده است که می تواند به سهولت تبادل حرارتی با محیط پیرامون خود داشته باشد و عملیات گرمایش و سرمایش را تسهیل کند. این لوله ها می توانند در یک یا چند ردیف در دستگاه تعبیه شده باشند و وظیفه انتقال آب گرم یا سرد، بسته به نیاز برای ایجاد سرما یا گرما را به عهده دارند.

معرفی کویل یا مبدل حرارتی

معرفی کویل یا مبدل حرارتی

موتور

این بخش از دستگاه، وظیفه دارد تا سرعت فن را تنظیم کرده و در صورت نیاز آن را تغییر دهد. موتور که آن را با نام الکتروموتور هم می شناسند، می تواند در دو نوع مختلف تولید شود. نوع اول مستقیما وظیفه اتصال دستگاه به برق را دارد که باعث به حرکت درآمدن فن با سرعت ثابت می شود و نوع دوم که می تواند با ایجاد تغییر در نیروی برق، قدرت و سرعت فن را نیز دست خوش تغییر کند. اینکه الکتروموتور یک دستگاه، از کیفیت خوبی بهره ببرد، سبب می شود تا صدای خروجی کاهش پیدا کرده و رضایت کاربر را به همراه خواهد داشت. به همین دلیل توصیه می شود که حین خرید فن کویل به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشید تا در زمان استفاده، دچار مشکل نشوید.

نگاهی به موتور فن کوئل

نگاهی به موتور فن کوئل

فیلتر

یکی از اجزای سیستم های تهویه مطبوع فیلتر است که در انواع فن کویل هم شاهد بهره برداری از آن هستیم. این قسمت از دستگاه وظیفه دارد تا از ورود گرد و خاک، حشرات و حیوانات موذی و … به محیط جلوگیری کرده و کیفیت هوایی که وارد فضا می شود را ارتقا دهد.

ترموستات فن کویل

کاری که ترموستات در دستگاه های تهویه مطبوع انجام می دهد، تنظیم دمای هوایی است که از دستگاه خارج می شود. با توجه به میزان دمایی که کاربر انتظار ایجاد آن را دارد، ترموستات دستور روشن یا خاموش شدن فن را داده و به این شیوه تهویه مطبوع با در نظر گرفتن شرایط درخواست شده ایجاد می شود.

سینی درین

یکی از قسمت هایی که در دستگاه فن کویل وجود دارد، سینی درین است. وظیفه این سینی، جمع آوری آبی است که در فرآیند تقطیر، بر روی لوله های دستگاه جمع می شود. آبی که در سینی درین فن کویل جمع آوری می شود، در نهایت توسط لوله هایی که در دستگاه تعبیه شده است، از طریق لوله کشی ساختمان خروج پیدا می کند.

شیر هواگیری

دیگر بخش این دستگاه تهویه مطبوع را باید شیر هواگیری عنوان کرد. به لطف این قسمت، می توان انتظار داشت که هوای اضافی که بر روی لوله های دستگاه ایجاد می شود، خارج شده و ضمن کاهش سر و صدای تولیدی در فرآیند تهویه، بهبود عملکرد و راندمان فرآیند تهویه مطبوع را به همراه داشته باشد.

در جدول زیر می توانید در یک نگاه اجزای تشکیل دهنده فن کویل را مشاهده کنید.

اجزای تشکیل دهنده فن کویل فن دمنده هوا به داخل دستگاه و خارج کننده آن به محیط بیرون
کویل لوله های حاوی آب گرم یا سرد برای تغییر دمای هوای موجود در دستگاه
موتور تامین برق دستگاه و قدرت و سرعت فن
ترموستات کنترل کننده دمای هوای خروجی از دستگاه
سینی تخلیه تخلیه آب ایجاد شده بر روی لوله ها
شیر هواگیری تخلیه هوای اضافی ایجاد شده در دستگاه

فن کویل سرمایشی و گرمایشی

یکی از مهم ترین مزیت های این سیستم تهویه، امکان استفاده از آن به منظور گرمایش و سرمایش است. فن کویل سرمایشی و گرمایشی نام دیگری است که برای این دستگاه به کار برده می شود. شما می توانید با خرید فن کویل، در فصول سرد سال، گرمای دلچسبی را در محیط خود تجربه کنید و در گرمای تابستان، لذت هوایی خنک را بچشید. با توجه به گستردگی انواع این سیستم می توان انتظار داشت که هر واحدی از کوچک ترین بنای مسکونی تا فضایی بزرگ نظیر دانشگاه و … بتواند از این تهویه مطبوع بهره ببرد. اما اگر انتخاب دستگاه به درستی صورت نگیرد، بازدهی آن رضایت بخش نخواهد بود. به همین دلیل توصیه می شود که برای خرید فن کویل، با متخصصان حرفه ای در این زمینه صحبت کرده و مشورت بخواهید. کارشناسان سایت شرکت تاپ تهویه می توانند به صورت رایگان به شما مشاوره های تخصصی در این زمینه که کدام سیستم تهویه مطبوع مناسب تر است، عرضه کنند. کافی است با شماره های درج شده در سایت این مرکز تماس حاصل کرده و در زمانی کوتاه به پاسخ همه پرسش های خود برسید.

فن کویل سرمایشی و گرمایشی

نتیجه آنکه فن کویل

نوعی سیستم تهویه مطبوع کارآمد است که به صورت گرمایشی و سرمایشی فعالیت می کند. تنوع و گستردگی مدل های آن، سبب شده تا قابلیت اجرا و بازدهی بالایی در همه انواع مکان ها داشته باشد. به عبارتی اگر بدانید انواع فن کویل چیست؟ به راحتی می توانید یکی از مناسب ترین آنها را برای خود برگزینید. در این مطلب به بررسی اجزای تشکیل دهنده این سیستم هم پرداخته و به این شیوه اطلاعات کاملی در مورد این سیستم در اختیار شما علاقه مندان قرار داده شد.

سوالات متداول درباره فن کویل (fanciol)

سیستم تهویه مطبوع فن کویل چیست؟

نوعی سیستم گرمایشی و سرمایشی است که از فن و یک مبدل حرارتی تشکیل شده است و می تواند هوای خروجی با دمایی که مد نظر شماست را وارد محیط کند.

انواع فن کویل کدامند؟

این دستگاه ها در انواع مدل های زمینی، دیواری، سقفی توکار، سقفی کاستی و سقفی کانالی تولید و روانه بازار می شوند که هر یک برای مکانی خاص طراحی شده و بازدهی بیش تر در آن فضا دارند.

اجزای فن کویل شامل چیست؟

فن یا دمنده، کویل یا مبدل حرارتی، ترموستات، شیر هواگیری، موتور، سینی تخلیه یا درین از مهم ترین بخش های یک سیستم فن کویل هستند.

فن کویل و انواع آن چیست؟
توسط تاریخ انتشار : 2022-07-06بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.