آخرین مقالات

محصولات پرفروش

هواساز مولتی زون یا چند منطقه ای

هواساز چند منطقه ای چیست و چه کاربردی دارد؟ دستگاه هواساز یا هوارسان از دستگاه های کانالی تهویه مطبوع است که می تواند ضمن تنظیم دما، رطوبت را نیز کنترل کرده و فیلتراسیون هوا را در هر سطحی که مد نظر باشد، به انجام برساند. این دستگاه ها دارای دو مدل یک منطقه ای و چند منطقه ای هستند که در سازوکار آنها تفاوت هایی وجود دارد. هر دو دستگاه به خوبی از پس تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایش برآمده و می توانند هوا را از هر نوع آلودگی، گرد و غبار، عوامل آلوده کننده و … دور نگاه دارند. اما شناخت انواع مختلف آن می تواند در خرید دستگاه هواساز به کمکتان بیاید. در ادامه شما را با هواساز مولتی زون یا چند منطقه ای و تفاوت هایی که با انواع یک منطقه ای دارد، آشنا می کنیم.

هواساز یک منطقه ای چیست؟

هواساز سینگل زون (Single Zone) یا یک منطقه ای به نوعی از دستگاه های تهویه مطبوع گفته می شود که در بیرون ساختمان نصب شده و توسط کانال کشی هایی که انجام می شود، هوای مطبوع را به داخل واحد ها هدایت می کند. کلیه بخش هایی که در ساختمان واقع شده اند و به کانال هوارسان متصل می باشند، با یک شرایط دمایی خنک یا گرم می شوند. در واقع در هواساز یک منطقه ای، تمامی قسمت ها به شکل یک منطقه واحد و منسجم در نظر گرفته می شود و امکان تغییر دما در بخش های مختلف آن وجود ندارد.

هواساز یک منطقه ای به دلیل عدم امکان کنترل دمای هر واحد به صورت مجزا، امروزه در واحدهای مسکونی، تجاری، اداری و … که دارای بخش های مختلف و جداسازی شده هستند، به ندرت استفاده می شود. در مقابل سوله ها، کارگاه های صنعتی، انبارها و کلیه مراکز یکپارچه که واحدهای تک منطقه ای هستند، بهترین گزینه برای استفاده از هواساز یک منطقه ای می باشند.

ساختار هواساز یک منطقه ای

هواساز چند منطقه ای یا مولتی زون چیست؟

هوارسان چند منطقه ای (MULTI-ZONE)، به نوعی از این دستگاه گفته می شود که امکان کنترل دمای هر واحد را به صورت مجزا به کاربران می دهد. در واقع بخش های مختلف ساختمان، منطقه های جداگانه ای هستند که برای هواساز تعریف شده و امکان تغییر دما و کنترل تهویه مطبوع به صورت مستقل به آنها داده می شود. هوارسان چند منطقه ای به دلیل این ویژگی که دارد، انتخاب مناسبی برای ادارات، ساختمان های مسکونی، مراکز تجاری و … می باشد. زیرا در این بخش ها، نیاز به کنترل مجزای دمای هر بخش وجود دارد که توسط هواساز مولتی زون محقق می شود. اما در بررسی دقیق تر این پرسش که هواساز چند منطقه ای چیست؟ باید به نحوه کارکرد دستگاه و آنالیز ساختار آن بپردازیم.

هواساز مولتی زون و منطقه بندی فضا

نحوه عملکرد هواساز چند منطقه ای

عملکرد هواساز چند منطقه ای به این شکل است که هر بخش اصلی که نیاز به تهویه مطبوع داشته باشد، به یک کانال از سمت دستگاه مجهز می شود. این کانال اصلی، خود دارای چند کانال فرعی است و بخش به نام ترمینال باکس که جریان و میزان دمای هوا را کنترل می کند، قبل از ورود هوا به کانال فرعی در این دستگاه تعبیه شده است. ترمینال باکس که به آن  VAV Terminals نیز گفته می شود، دارای یک کویل، ترموستات و دمپر برای تنطیم دمای و شدت جریان هوا بر اساس نیاز کاربر می باشد. کویل هایی که در این بخش جایگذاری شده اند، به منبع تولید برودت یا حرارت متصل هستند و به این شیوه می توانند دمای هر واحد را با توجه به درخواستی که در آن صورت می گیرد، تنظیم نمایند. به این شیوه هواساز مولتی زون می تواند دمای هر بخش را به طور مجزا تنظیم نماید.

ترمینال باکس در هواساز چند منطقه ای

تفاوت هواساز تک منطقه ای با هواساز چند منطقه ای چیست؟

تفاوت هواساز مولتی زون و سینگل زون را باید در حضور کانال های فرعی و ترمینال باکس در هواساز های چند منطقه ای دانست. این مورد اصلی ترین تفاوت این دو دستگاه است که باعث می شود دمای هر واحد توسط کاربران کنترل شود. به این شیوه هواسازهای چند منطقه ای برای منازل، اداره ها، مراکز تجاری، دفاتر و کلیه مراکزی که دارای واحدهای مستقل بوده و نیاز به کنترل دمای مجزا وجود دارد، گزینه مناسبی هستند. از سویی هواساز یک منطقه ای به دلیل عدم امکان کنترل دما به صورت مستقل، برای فضاهای یک سره استفاده می شود.

تفاوت دیگر هواساز چند منطقه ای و تک منطقه ای را باید در استفاده از فن های اینورتر در مدل های مولتی زون دانست. به این شیوه کنترل سرعت وزش و دمای واحد ها با کیفیت بالاتری به انجام می رسد و عملکرد دستگاه بهبود پیدا خواهد کرد.

کنترل مستقل دما در هوارسان چند منطقه ای شرایطی را فراهم می کند که دستگاه با یک فشار و دمای یکسان فعالیت نکرده و کارکرد آن با توجه به نیاز کاربران تغییر کند. به این شیوه صرفه جویی زیادی در مصرف انرژی صورت می گیرد و نسبت به دستگاه های تک منطقه ای به صرفه تر خواهد بود.

هواساز سقفی چند منطقه ای به فضای بیش تری برای کانال کشی نیاز دارند و اجزای تشکیل دهنده و به دنبال آن قیمت بالاتری دارند. هر چند این هزینه اضافی با توجه به صرفه اقتصادی دستگاه حین کار و آسایش حرارتی که به کاربران می دهد، توجیه پذیر است.

تفاوت هواساز چند منطقه ای و یک منطقه ای

کاربرد هواساز چند منطقه ای

کاربرد هواساز به طور کلی برای ایجاد تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی به همراه کنترل فاکتورهایی چون رطوبت و آلاینده های هواست. با این حال نوع چند منطقه ای آن به دلیل ویژگی هایی که در ساختش به کار رفته است، دارای کاربردهای گسترده تر به نسبت انواع تک منطقه ای شده است. در هر مکانی که نیاز به تهویه مطبوع در بخش های مختلف با امکان کنترل دمای هر واحد به طور جداگانه باشد، از هواساز های چند منطقه ای استفاده می شود. از این دسته مکان ها می توان به ادارات، بیمارستان ها، منازل، کارگاه ها و کارخانه های صنعتی که دارای واحدهای مجزا هستند و … اشاره کرد. با توجه به اینکه هواساز ها انواع گسترده ای دارند و این دسته بندی، گوشه ای از تفاوت های این دستگاه های تهویه مطبوع است، توصیه می شود در صورت نیاز به خرید هواساز، با کارشناسان فروش شرکت تاپ تهویه تماس حاصل کنید و به صورت رایگان مشاوره محصولی دریافت نمایید.

کاربرد هواساز چند منطقه ای

ویژگی های دستگاه های چند منطقه ای

مزیت هواساز چند منطقه ای را باید در آسایشی جست و جو کرد که از نظر تامین دمای مناسب، فیلتر کردن آن مطابق با نیاز کاربر و کنترل رطوبت به کاربر می دهد. اما این مساله تنها مزیت های دستگاه هواساز مولتی زون نیست و باید موارد زیر را نیز در بررسی ویژگی های دستگاه های چند منطقه ای لحاظ کرد.

  • سر و صدای بسیار کم حین کار
  • عمر بالای دستگاه در صورت سرویس های منظم
  • بدون لرزش
  • نیاز به اشغال فضای کم برای نصب
  • راندمان بالای کار در سخت ترین شرایط آب و هوایی
  • مناسب برای همه انواع آب و هوا از خشک تا مرطوب
  • مصرف انرژی پایین به نسبت انواع یک منطقه ای
  • امکان نصب رطوبت زن و رطوبت گیر به صورت سفارشی
  • مجهز به سیستم اینورتر

 

مزایای هواساز چند منطقه ای جزئیات
مزایای ساختاری

اشغال فضای کم برای نصب

ساختاری بدون لرزش

بدون سروصدا

مزایای عملکردی

راندمان بالای دستگاه در انواع آب و هوا

مجهز به سیستم اینورتر برای فن و کاهش مصرف انرژی

گرمایش و سرمایش

امکان کنترل دمای هر واحد به صورت مجزا

 

محدودیت های هواساز مولتی زون

معایب هواساز مولتی زون، بسیار محدود بوده و به ساخت آن مربوط می شود. با توجه به میزان بالای کانال کشی که در این دستگاه وجود دارد، احتمال هدر رفتن انرژی در مسیر طولانی تر، بیش تر خواهد بود.

طولانی بودن میزان لوله کشی های دستگاه از دیگر معایبی است که در بخش محدودیت های هواساز مولتی زون به آن اشاره می شود.

سفارشی سازی این دستگاه ها چنان چه بسیار تخصصی شود، هزینه بالایی برای مصرف کننده خواهد داشت که این مورد خاص در مکان هایی نظیر اماکن بهداشتی که به فیلتراسیون ویژه نیاز دارند، دیده می شود.

معایب هواساز چند منطقه ای جزئیات
کانال کشی بیش تر

نیاز به فضای بیش تر به کانال کشی

اتلاف انرژی بیش تر در صورت گرم شدن دستگاه

هزینه بالاتر سفارشی سازی

در صورت نیاز به سفارشی سازی دستگاه، هزینه تهیه بالا تر خواهد بود.

 

نتیجه آنکه

هواساز چند منطقه ای یا مولتی زون، دستگاهی است که می تواند تهویه مطبوع را به کامل ترین شکل در انواع کاربری ها به انجام برساند. تفاوتی که این سیستم با نوع یک منطقه ای دارد، امکان کنترل دمایی است که در هر واحد به صورت مستقل وجود دارد. این ویژگی سبب شده تا هواساز های مولتی زون، قابل استفاده در انواع کاربری هایی که واحدهای مجزا دارد، شود. آسایش حرارتی که به دنبال استفاده از این دستگاه ایجاد می شود، در نوع تک منطقه ای وجود نداشته و به همین دلیل این دسته از دستگاه های تهویه مطبوع، در حال جایگزین شدن به جای انواع سینگل زون هستند.

خرید هواساز به دلیل مزیت هایی که دارد، در بین دستگاه های سرمایشی و گرمایشی بسیار رایج است. این دستگاه ها به صورت قسطی و نقد با قیمت مناسب و از بهترین شرکت های تولید کننده در سایت تاپ تهویه آماده فروش می باشند. شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیش تر در این مورد و نیز استعلام قیمت هواساز، با بخش فروش شرکت تاپ تهویه در تماس باشید.

سوالات متداول

هواساز چند منطقه ای یا مولتی زون چیست؟

نوعی از دستگاه هواساز است که با کانال کشی های فرعی در هر واحد، امکان کنترل دما را به استفاده کنندگان هر یونیت می دهد و به این شیوه آسایش حرارتی بیش تری برای کاربران فراهم می کند.

نحوه مکانیزم هواساز چند منطقه ای چگونه است؟

هوای جریان یافته از هواساز، قبل از ورود به واحدها، وارد کانال های فرعی می شود. این بخش مجهز به ترمنیال باکس هایی است که با دارا بودن ترموستات، دمپر و کویل ثانویه، امکان کنترل دما را به صورت مستقل به کاربران می دهند.

کاربرد هواساز چند منطقه ای کجاست؟

کلیه اماکنی که به تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی به همراه کنترل رطوبت و فیلتراسیون هوا به صورت مستقل در واحدهای تعبیه شده داشته باشند، می توانند از هواساز مولتی زون استفاده کنند.

 

هواساز چند منطقه یا مولتی زون چیست؟
توسط تاریخ انتشار : 2022-09-05بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.