چیلر رفت و برگشتی چیست؟
چیلر ضربه ای که با نام چیلر رفت و برگشتی هم شناخته می شود، یکی از انواع چیلرهای تراکمی است که در بخش کمپرسور با دیگر مدل ها تفاوت دارد. در واقع نام ضربه ای را به کمپرسور این دستگاه اطلاق می کنند که با ساختار رفت و برگشتی به به شکل یک پیستون فعالیت کرده و چیلر را به کار می اندازد. در چیلرهای تراکمی، کمپرسور مهم ترین و گران ترین بخش دستگاه است که آغازگر سیکل تبرید تراکمی می باشد. کمپرسورها انواع مختلفی دارند که هر یک مزایا و معایب خود را داشته و برای کاربری و اقلیم خاصی مناسب است. در مطلب انواع کمپرسور چیلر، به طور کامل به بررسی تفاوت ها و مدل های این قطعه پرداخته شده است. در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که چیلر ضربه ای چیست؟ و ساختار و طرز کار آن به چه شکل است. هم چنین مزایا و معایب چیلر رفت و برگشتی به همراه موارد مصرف آن را نیز در این مقاله بررسی کرده ایم.
اجزای چیلر تراکمی رفت و برگشتی
چیلرهای تراکمی دارای بخش های مشخصی هستند که فارغ از نوع آنها، به صورت یکسان در همگی موجود می باشد. به کمک این اجزا، چیلر می تواند سرمایش را به کمک مبردی که در آن جاری است، به انجام رسانده و جریان آب مورد نیاز برای مصارف سرمایشی ساختمان را خنک کند. اجزای اصلی چیلر رفت و برگشتی را در ادامه این مطلب با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
کمپرسور رفت و برگشتی
کمپرسور چیلر ضربه ای، که به آن پیستونی هم گفته می شود، اصلی ترین بخش دستگاه چیلر بوده که مبرد با ورود به آن، چرخه تبرید را آغاز می کند. این کمپرسور با حرکت رفت و برگشتی خود، مبرد را فشرده ساخته و دما و فشار آن را افزایش می دهد. کمپرسور ضربه ای با کمک یک موتور و نیروی برق کار می کند و بیش ترین مصرف برق چیلر، مربوط به همین بخش آن خواهد بود. در طراحی و ساخت این کمپرسورها، سه شیوه متفاوت وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها پرداخته شده است.
انواع کمپرسور چیلر رفت و برگشتی
چیلر ضربه ای می تواند دارای سه نوع کمپرسور باشد که در طراحی، ظرفیت، سهولت در تعمیرات و نگه داری و نیز طول عمر با یکدیگر تفاوت دارند. انواع کمپرسور چیلر ضربه ای عبارت است از:
- کمپرسور بسته (هرمتیک)
- کمپرسور نیمه بسته (سمی هرمتیک)
- کمپرسور باز
در کمپرسور بسته چیلر ضربه ای، کمپرسور و موتور آن درون یک محفظه بسته قرار می گیرند که به طور کامل آب بندی شده و امکان دسترسی به آن وجود ندارد. این نوع خاص برای چیلر با ظرفیت های پایین و تا حدود 25 تن تبرید استفاده می شود و به دلیل بسته بودن محفظه آن، امکان دسترسی برای تعمیرات وجود نخواهد داشت. کمپرسورهای باز دارای طراحی جداگانه در بخش های کمپرسور و موتور هستند و از نظر قیمت به نسبت مدل های دیگر گران تر می باشد. در چیلرها با ظرفیت های بسیار بالا، از کمپرسورهای ضربه ای باز استفاده می شود و امکان دسترسی آسان برای تعمیرات و سرویس بخش های مختلف کمپرسور از مهم ترین مزیت های آن محسوب می شود. کمپرسورهای نیمه بسته به گونه ای طراحی شده اند که امکان تعمیر اجزای مختلف این قطعه وجود داشته باشد و برای چیلرها تا ظرفیت 200 تن مورد استفاده قرار می گیرند.
کندانسور چیلر تراکمی رفت و برگشتی
کندانسور چیلر ضربه ای، قسمت دوم از سیکل تبرید است که مبرد پس از فشرده شدن در کمپرسور به آن وارد می شود. این بخش نوعی مبدل حرارتی است که دمای مبرد را گرفته و آن را برای ورود به شیر انبساط آماده می کند. کندانسور چیلر رفت و برگشتی می تواند از دو نوع هوا خنک و آب خنک باشد. به این معنا که خنک سازی این بخش از دستگاه به کمک جریان هوا یا و یا آب (برج خنک کننده) صورت گیرد. چیلر هواخنک یکی از مرسوم ترین انواع دستگاه های تهویه مطبوع است که در همه شرایط آب و هوایی کاربرد داشته و در کشور ما بسیار پرطرفدار شده است. از سویی چیلرهای آب خنک به دلیل داشتن برج خنک کننده راندمان بسیار بالایی داشته و در ظرفیت های بالاتری تولید می شوند. اما به دلیل کارایی پایین سیستم برج خنک کننده در مناطق شرجی و مرطوب، بهتر است در چنین اقلیم هایی مورد استفاده قرار نگیرند.
شیر انبساط در چیلرهای رفت و برگشتی
شیر انبساط بخشی از دستگاه است که بین کندانسور و اواپراتور قرار می گیرد و وظیفه دارد تا فشار مبرد را کاهش داده و به این شیوه به کاهش دما و تغییر حالت آن منجر شود. تنظیم حالت فیزیکی مبرد و میزان فشار و جریان آن، به نحوی که تنها به شکل گاز وارد کمپرسور شده و از ورود مایع به آن جلوگیری شود، از دیگر وظایف شیر انبساط است.
اواپراتور چیلر ضربه ای
اواپراتور بخش مهم دیگری است که در چیلرهای رفت و برگشتی وجود دارد و نوعی مبدل حرارتی می باشد. مبرد خنک شده در این قسمت، گرمای آب مورد استفاده برای کاربردهای خنک کننده ساختمان را گرفته و آن را به واحدهای توزیع نظیر فن کویل یا هواساز ارسال می کند. اواپراتورهایی که در چیلرهای ضربه ای به کار برده می شوند، می توانند از نوع پوسته – لوله و یا صفحه ای باشند که بر اساس ظرفیت دستگاه و برخی مشخصات تخصصی دیگر، تعیین می شود.
مزایا و معایب چیلر رفت و برگشتی
چیلر سیلندر پیستونی یا همان ضربه ای دارای مزایا و معایبی است که استفاده از آن برای برخی کاربری ها و شرایط خاصی مساعد و در برخی مواقع نامناسب ساخته است. در این قسمت به بررسی مزایا و معایب چیلر رفت و برگشتی پرداخته شده است تا در زمان خرید چیلر بتوانید انتخاب درستی داشته باشید.
مزایای چیلر ضربه ای
- کمپرسور رفت و برگشتی چیلر را به سادگی می توان تعمیر کرده و برخلاف دیگر انواع کمپرسورها که قابل تعمیر نمی باشند، کارکرد طولانی حتی پس از فرسودگی خواهد داشت.
- قیمت کمپرسورهای رفت و برگشتی پایین تر از دیگر انواع است و به همین دلیل چیلرهای ضربه ای را می توان با پرداخت هزینه های کمتری به نسبت مدل های دیگر خریداری نمود.
- با استفاده از موتورهای دور متغیر در کمپرسورهای چیلر ضربه ای، می توان هزینه های مصرف انرژی را به طور محسوسی کاهش داد.
- امکان ترکیب کردن چند دستگاه چیلر ضربه ای با یکدیگر به منظور استفاده برای ساختمان ها با ظرفیت های بالا وجود دارد. در این شرایط تعداد چیلرهای مشغول به کار در ساختمان ها، متناسب با نیاز برودتی خواهد بود و در مقایسه با استفاده از یک چیلر با ظرفیت بالا، هزینه های مصرفی را کاهش خواهد داد.
- امکان کارکرد در فشار بالا از مهم ترین مزیت های این چیلرهاست که آنها را برای مناطق شرجی و آب و هوای بسیار گرم که نیاز به کارکرد سنگین وجود دارد، مناسب ساخته است. این در حالی است که دیگر انواع چیلرها ممکن است در چنین شرایط دوام زیادی نداشته باشند.
این جدول مزایای چیلر ضربه ای را نشان می دهد.
مزایای چیلر رفت و برگشتی | جزئیات |
---|---|
قابل تعمیر بودن | امکان تعمیر در کمپرسور های چیلر ضربه ای از نوع باز یا نیمه بسته وجود دارد. |
قیمت پایین تر | قیمت اولیه خرید چیلر ضربه ای به نسبت دیگر دستگاه ها در ظرفیت برابر و مشخصات فنی یکسان، پایین تر است. |
امکان کاهش هزینه های مصرفی کمپرسور | با بهره گیری از موتورهای دور متغیر می توان هزینه های برق مصرفی کمپرسور چیلر رفت و برگشتی را کاهش داد. |
امکان ترکیب کردن چند چیلر با یکدیگر | با ترکیب کردن چند چیلر ضربه ای می توان، از آن در همه انواع ظرفیت ها استفاده کرد. |
مناسب برای کارکرد در فشار بالا و مناطق شرجی | چیلر ضربه ای برای کارکرد در فشار بالا و مناطقی که دارای آب و هوای بسیار گرم و شرجی می باشند، مناسب بوده و از این نظر به کمپرسورهای اسکرال و اسکرو ارجحیت دارد. |
معایب چیلر ضربه ای
- ابعاد و اندازه کمپرسور رفت و برگشتی به نسبت دیگر انواع کمپرسورها در ظرفیت برابر، بزرگ تر است. این مساله سبب شده تا در مکان هایی که با محدودیت فضا مواجه هستند، استفاده از چیلرها با کمپرسورهای دیگری مد نظر قرار گیرد.
- چیلر ضربه ای به دلیل ساختاری که دارد، تولید صدای زیادی خواهد داشت و فشرده سازی مبرد در آن با کوبیده شدن و ضربه همراه است. اگرچه که دستگاه چیلر در پشت بام یا موتورخانه نصب می شود و این صدا برای کاربران آزاردهنده نخواهد بود. اما صدای تولیدی زیاد و ارتعاش دستگاه حین کار را باید در زمره معایب آن برشمرد.
- چیلر رفت و برگشتی به نسبت دیگر انواع دستگاه ها، به نگه داری، سرویس و تعمیرات بیش تری نیاز دارد و دلیل این مساله را باید تماس زیاد مکانیکی بخش های مختلف دستگاه با یکدیگر دانست.
در این جدول می توانید معایب چیلر ضربه ای را مشاهده کنید.
معایب چیلر ضربه ای | جزئیات |
---|---|
اندازه بزرگ | کمپرسور چیلر ضربه ای به نسبت دیگر کمپرسورها، اندازه بزرگ تری داشته و فضای زیادی را اشغال می کند. |
سروصدا و لرزش زیاد | صدای تولید شده به واسطه حرکت رفت و برگشتی این کمپرسور بالا بوده و با ارتعاش همراه است. |
نیاز به تعمیر و نگه داری بالا | سطح بالای تماس بخش های مختلف کمپرسور پیستونی، باعث مستهلک شدن آن شده و نیاز به سرویس و نگه داری بالایی را ایجاب می کند. |
چیلر پیستونی صنعتی
کاربرد چیلر ضربه ای چیست؟ آیا این دستگاه تنها برای مصارف سرمایشی و تهویه مطبوع در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد یا می توان از آن در کاربری های دیگری هم بهره برد؟ چیلر پیستونی یکی از گزینه های استفاده در کارگاه های صنعتی است که به کمک آن می توان فرآیند یا دستگاه خاصی را خنک نمود. چیلر پیستونی صنعتی می تواند در ظرفیت های گوناگونی تهیه شود و در انواع شرایط آب و هوایی مورد استفاده قرار گیرد. هم چنین در شرایطی که نیاز به خنک کاری در فشار بالا و حجم کاری سنگین باشد، استفاده از چیلرهای ضربه ای صنعتی در اولویت قرار خواهد گرفت. این دستگاه در حالت صنعتی و تهویه مطبوع، تفاوتی در ساختار نداشته و دارای بخش های اصلی نام برده می باشد.
فروش چیلر تراکمی پیستونی
چیلر ضربه ای اگرچه دارای مشکلاتی در کارکرد نظیر صدای زیاد، ارتعاش، استهلاک بالا و … می باشد، اما قابلیت کارکرد در مناطق شرجی و تحت فشار کاری بالا را دارا بوده و از این نظر یکی از گزینه های پرفروش به حساب می آید. از سویی امکان تعمیر کردن این چیلرها سبب شده تا طرفداران زیادی داشته باشد. هرچه کیفیت قطعات به کار برده شده در این چیلرها بیش تر باشد، برای مدت زمان طولانی تری کاربرد خواهد داشت و هزینه های کمتری را به مصرف کننده وارد می کند. از سویی توجه به گارانتی دار بودن دستگاه، دیگر موردی است که باید لحاظ شود. فروش چیلر تراکمی پیستونی در حال حاضر در کشور ما توسط گروه صنعت تاپ تهویه به انجام رسیده و امکان انتخاب از بین برندهای خوش نامی چون میدیا چین و کریر آمریکا برای کاربران مهیا شده است. این مرکز در کنار وارد کننده بودن، تولید کننده چیلر در ایران نیز می باشد و چیلرهای بسیار با کیفیتی را تحت لیسانس شرکت HTW اسپانیا به دست مصرف کنندگان می رساند. این محصولات داخلی دارای گارانتی بوده و به نسبت محصولات وارداتی ارزان تر می باشند. برای کسب اطلاعات بیش تر در مورد انواع چیلرهای ضربه ای و استعلام قیمت چیلر می توانید با بخش فروش گروه صنعت تاپ تهویه در تماس باشید. 02188252897
نتیجه آنکه
چیلر رفت و برگشتی که با نام های چیلر ضربه ای یا پیستونی هم شناخته می شود، نوعی دستگاه خنک کننده آب است که با دارا بودن کمپرسور از نوع رفت و برگشتی کار می کند. این دستگاه می تواند دارای سه نوع مختلف کمپرسور با طراحی بسته، نیمه بسته و باز باشد که هر یک مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند و در این مطلب به بررسی آنها پرداخته شد. این چیلرها برای کار در مناطق با فشار و دمای بالا بسیار مناسب هستند و در بسیاری از شهرها با آب و هوای شرجی از آنها بهره گرفته می شود. مزایا و معایب چیلرهای ضربه ای در این مطلب به طور کامل بررسی شده و مواردی که در زمان خرید دستگاه باید مورد توجه قرار گیرد، عنوان شد. برای دریافت مشاوره های تخصصی رایگان در مورد چیلر ضربه ای می توانید با بخش فروش شرکت تاپ تهویه در تماس باشید.
سوالات متداول
چیلر ضربه ای (رفت و برگشتی) چیست؟
نوعی از چیلرهای تراکمی که با کمپرسورهای پیستونی یا رفت و برگشتی کار می کنند و دارای مدل های بسته (هرمتیک)، نیمه بسته (سمی هرمتیک) و باز می باشند را چیلر ضربه ای می نامند.
قیمت چیلر رفت و برگشتی چقدر است؟
قیمت این چیلر با توجه به ظرفیت دستگاه، برند کمپرسور، نوع کندانسور و فاکتورهای تخصصی دیگر تعیین می شود. اما در ظرفیت ثابت، چیلر رفت و برگشتی قیمت پایین تری به نسبت دیگر چیلرها دارد.
مزیت چیلر ضربه ای چیست؟
کارکرد در شرایط با فشار کاری بالا، قیمت ارزان، قابل تعمیر بودن و امکان ترکیب چند دستگاه با یکدیگر از مهم ترین مزیت های چیلرهای رفت و برگشتی است.