آخرین مقالات

محصولات پرفروش

سیستم تهویه هوشمند GHP

سیستم سرمایش و گرمایش GHP یکی از انواع تجهیزات تهویه مطبوع است که با بهره گیری از انرژی گاز شهری کار می کند. GHP مخفف عبارت Gas engine Heat Pump  است و به معنای پمپ حرارتی گازسوز می باشد. از لحاظ ساختاری سیستم تهویه هوشمند GHP را می توان به VRF شبیه دانست، با این تفاوت که منبع تامین کننده انرژی این دستگاه ها برای سرمایش و گرمایش با یکدیگر متفاوت است. به عبارتی می توان سیستم وی آر اف را به دو دسته تقسیم کرد که دسته اول به کمک انرژی الکتریکی کار می کنند (EHP) و دسته دوم از گاز شهری برای این منظور بهره می گیرند (GHP). اما سیستم GHP چیست؟ و چه اجزا و کاربردهایی دارد؟ در این مطلب می توانید اطلاعات دقیق و کاملی در مورد این سیستم تهویه مطبوع مرکزی به دست آورید.

سیستم سرمایش و گرمایش GHP

اجزای سیستم تهویه هوشمند GHP شامل دو بخش یونیت بیرونی و یونیت درونی می باشد. بخش بیرونی دستگاه شامل کمپرسور، موتور احتراق، کندانسور و فن های خنک کننده آن می باشد. این یونیت بیرونی غالبا در محیط های باز نظیر پشت بام بنا استقرار پیدا می کنند و فضای زیادی را اشغال نمی کنند. یونیت های داخلی سیستم سرمایش و گرمایش GHP نیز مشابه با سیستم وی آر اف، در انواع مدل های زمینی، دیواری، سقفی توکار، کانالی، کنسول، کاستی و … تهیه می شوند و متناسب با ساختار ساختمان و شرایط مصرف کننده، در واحدها نصب خواهند شد. یونیت داخلی GHP نقش اواپراتور را ایفا می کند و هوای موجود در این بخش، با عبور از روی کویل های حاوی مبرد، خنک یا گرم شده و وارد محیط می شود. اتصال بین این دو بخش، توسط لوله کشی های مسی صورت می گیرد که مبرد مستقیما بتواند وارد آنها شده و سرمایش و گرمایش را به انجام برساند. این سیستم سرمایش و گرمایش هوشمند، به هیچ دستگاه دیگری برای تهویه مطبوع نیاز ندارد و با همین بخش ها، می تواند به صورت 4 فصل، کار کند.

سیستم سرمایش و گرمایش ghp

نحوه عملکرد سیستم گرمایش سرمایش GHP

طرز کار سیستم GHP به دو شیوه گرمایشی و سرمایشی خواهد بود. در هر دو حالت اجزای اصلی دستگاه که شامل موتور احتراق، کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور می باشند، فعالیت کرده و هوایی گرم یا سرد را به واحدها می رسانند. مبرد به عنوان سیالی که در این سیستم در گردش است، به طور مستقیم و با اعمال کنترل های دقیق، از یونیت بیرونی به یونیت داخلی وارد می شود و به این ترتیب تهویه مطبوع را به هر واحد وارد می سازد. سیستم GHP نوعی از سیستم های مرکزی تهویه مطبوع است، به این معنا که می توان از یک یونیت خارجی برای تعداد زیادی واحد بهره برد و با نصب یونیت های داخلی مجزا، جریان هوای مطلوب را به آنها وارد نمود. هم چنین با کنترل متغیر میزان جریان مبرد، سیستم به اندازه نیاز واحدها کار خواهد کرد و به این شیوه از کارکرد بیش از اندازه دستگاه جلوگیری به عمل آمده و در هزینه های مصرفی نیز صرفه جویی خواهد شد. نحوه عملکرد سیستم گرمایش سرمایش GHP به اشکال زیر می باشد:

سیستم سرمایش با گاز شهری

سیستم GHP، در فصول گرم سال می تواند سرمایش محیط را به خوبی به انجام برساند. برای این منظور کمپرسور دستگاه به کمک موتور احتراقی روشن شده و گاز مبرد را فشرده می سازد. این گاز که دچار افزایش دما و فشار شده است، مستقیما به کندانسور وارد شده و در آنجا از میزان دمای آن کاسته می شود. گرمای مبرد از طریق فن های کندانسور دفع شده و مایع سیال با دمای کاهش یافته، از شیر انبساط گذر می کند. افت فشار مبرد در این بخش به طور کامل اتفاق افتاده و سیالی خنک وارد اواپراتور یا همان یونیت داخلی می شود. با به گردش درآمدن هوا بر روی کویل های خنک حاوی مبرد، دمای آن کاهش یافته و سرمایش در واحدها ایجاد می شود. مبرد با گرفتن دمای هوای محیط، دچار افزایش حرارت شده و به گاز تبدیل می شود. اینک سیال مبرد که دمای زیادی دارد، مجدد به کمپرسور وارد شده و سیکل تبرید را تکرار می کند. استفاده از گاز شهری برای به گردش درآوردن کمپرسور و سیکل تبرید، سبب کاهش هزینه های مصرفی دستگاه خواهد شد.

سیستم سرمایش ghp

سیستم گرمایش با گاز شهری

گرمایش با سیستم GHP با به حرکت درآمدن کمپرسور توسط موتور احتراق آغاز می شود. مبرد در این بخش فشرده شده  و دمای آن افزایش پیدا می کند. گاز مبرد با دما و فشار بالا، به کندانسور دستگاه که در یونیت داخلی قرار دارد، وارد می شود و گرمای خود را به محیط اطراف منتقل می کند. این گرما به منظور افزایش دمای محیط مورد استفاده به کار برده می شود. زمانی که دمای مبرد کاهش پیدا کرد و خنک شد، به مایع تبدیل شده و به سمت شیر انبساط می رود و افت فشار را تجربه می کند. در نهایت این مبرد به اواپراتور وارد شده و با هوای این بخش تبادل حرارتی برقرار می کند. این تبادل حرارتی سبب تبدیل شدن آن به گاز و افزایش دما خواهد شد. اینک مبرد به شکل گازی و با دمای بالا، وارد کمپرسور شده تا این چرخه را مجدد تکرار کند.

سیستم گرمایش ghp

چیلر گازی GHP

چیلر گازی نامی است که بر سیستم سرمایش GHP گذاشته شده است. در واقع به دلیل اینکه این سیستم به کمک موتور احتراق، عملیات سرمایش را در محیط ایجاد می کند، به آن چیلر گازی گفته می شود. برخلاف چیلرها که به واسطه جران برق کار کرده و سیکل تبرید تراکمی در آن به کمک کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور در جریان است، چیلر گازی GHP می تواند با استفاده از گاز شهری، کمپرسور را به گردش درآورد و به همین دلیل هزینه های اضافی ناشی از مصرف برق را تا حد زیادی کاهش خواهد داد. مصرف برق چیلر گازی GHP به فن های خنک کننده کندانسور محدود می باشد که مقدار مصرف آن بالا نیست و می توان آن را در دسته دستگاه های مقرون به صرفه شناسایی کرد.

مزایای سیستم GHP

سیستم سرمایش و گرمایش جی اچ پی، مزیت های زیادی دارد که مهم ترین آنها را در ادامه مطرح کرده ایم.

  • امکان گرمایش و سرمایش GHP مهم ترین مزیتی است که بدون نیاز به هیچ دستگاه مکمل دیگری صورت می گیرد. به این معنا که این دستگاه در همه فصول سال قابل استفاده بوده و می تواند سرمایش و گرمایش مطبوعی را در واحدهای زیادی ایجاد کند.
  • استفاده از گاز شهری به جای برق، باعث کاهش هزینه های مصرفی دستگاه در حالت سرمایش و گرمایش می شود.
  • تبدیل حالت سرمایش به گرمایش و برعکس، در سیستم GHP به سادگی و در زمانی کوتاه اتفاق می افتد.
  • اشغال فضای کم برای نصب و امکان استقرار در پشت بام، بدون مخدوش کردن نمای ساختمان از دیگر مزیت های این سیستم است.
  • استفاده از موتور احتراق به جای نیروی برق و کمپرسور، سبب شده تا راندمان این دستگاه به طور محسوسی بالاتر از سیستم هایی باشد که با انرژی برق کار می کنند.
  • تنوع گسترده ای در یونیت های داخلی این دستگاه وجود دارد می تواند بخش بیرونی را به انواع یونیت های داخلی کانالی و غیر کانالی متصل نمود.
  • کنترل میزان مبرد به منظور مصارف سرمایشی و گرمایشی، از دیگر مزیت های این سیستم است که به کاهش هزینه های مصرفی سیستم GHP منجر شده و از کارکرد دستگاه در حالت ثابت و با بالاترین فشار جلوگیری می کند.
  • عدم نیاز به موتور خانه و برج خنک کننده از دیگر مزیت های این سیستم است.
  • یونیت های داخلی سیستم جی اچ پی، با کمترین میزان صدا فعالیت کرده و یکی از گزینه های مناسب برای انواع کاربری های حساس به صدا نظیر منازل مسکونی، ادارات، هتل ها و … می باشند.

سیستم جی اچ پی، تهویه مطبوعی بی صدا

معایب سیستم GHP

معایب سیستم سرمایش و گرمایش GHP را می توان موارد زیر عنوان کرد:

  • استفاده از سوخت های فسیلی می تواند منجر به افزایش آلودگی های محیطی شود و با سیاست های محیط زیستی سازگار نیست.
  • واردات سیستم GHP به کشور ما به سختی انجام می شود و به همین دلیل خدمات پس از فروش مناسبی برای این دستگاه ها وجود ندارد.
  • سیستم GHP قیمت خرید اولیه بالایی دارد و یکی از اصلی ترین دلایل آن موجود نبودن این دستگاه ها در کشور است. به همین دلیل در بسیاری از پروژه ها، تمایل به استفاده از این سیستم وجود ندارد.
  • هزینه های تعمیر و نگه داری سیستم گرمایش و سرمایش GHP بالاست و استفاده از آن برای بسیاری از کاربران به صرفه نمی باشد.
  • استفاده از گاز شهری و سوخت های فسیلی با سیاست هایی که در کشور ما و در راستای حفظ منابع طبیعی وجود دارد، سازگار نیست.

شاید بتوان اصلی ترین نقطه ضعف این سیستم را سختی در تامین دستگاه چیلر گازی GHP دانست. تحریم هایی که علیه کشور ما صورت گرفته، واردات برخی از دستگاه های تهویه مطبوع و از جمله GHP را با سختی مواجه ساخته و به دنبال آن واردات قطعات مصرفی و ارائه خدمات پس از فروش این دستگاه، دشوار خواهد بود. همین مساله تمایل به خرید سیستم GHP را در ایران بسیار کاهش داده است.

در این جدول می توانید با مزایا و معایب سیستم GHP در یک نگاه آشنا شوید.

مزایای سیستم GHP معایب سیستم GHP
استفاده از موتور احتراق به جای گاز شهری بالا بودن قیمت سیستم GHP به نسبت دیگر دستگاه ها
کاهش هزینه مصرفی دستگاه به دلیل جایگزینی گاز به جای برق عدم ارائه خدمات پس از فروش به دلیل نبود قطعات
تنوع بالا در یونیت های داخلی دستگاه استفاده از سوخت فسیلی که با سیاست های محیط زیستی کشور ما سازگار نیست.
اشغال فضای کم برای نصب هزینه های تعمیر و نگه داری بالا
سیستمی بدون صدا و مناسب برای محیط های مسکونی، اداری، هتلها و …
راندمان بالای دستگاه به نسبت دیگر سیستم های مشابه
مستقل بودن دستگاه و عدم نیاز به موتور خانه و برج خنک کننده
قابل استفاده در حالت سرمایش و گرمایش

قیمت سیستم گرمایش و سرمایش GHP

قیمت سیستم GHP به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که از جمله مهم ترین آنها باید به برند تولید کننده، ظرفیت دستگاه، نوع یونیت های داخلی انتخاب شده، نوع کمپرسور، طول لوله کشی های مسی و هزینه های واردات اشاره کرد. با توجه به شرایط تحریم ها، متاسفانه واردات این سیستم به کشور ما با محدودیت های جدی مواجه است که این مساله سبب افزایش قیمت تمام شده دستگاه در صورت موجود بودن، شده است. قیمت سیستم گرمایش و سرمایش GHP، با توجه به نوسانات ارزی متغیر بوده و نمی توان به طور ثابت و مشخص، رقمی را برای آن انتخاب کرد. برای استعلام دقیق قیمت چیلر گازی GHP و نیز دریافت مشاوره رایگان در مورد دستگاه های جایگزین این سیستم در ایران نظیر سیستم VRF و یا انواع چیلرها، می توانید با بخش بازرگانی گروه صنعت تاپ تهویه در تماس باشید و مشاوره های رایگان محصولی دریافت کنید. 02188252897

بالا بودن قیمت سیستم ghp

نتیجه آنکه

پاسخ به این سوال که سیستم GHP چیست؟ در این مطلب به طور کامل مورد بررسی قرار گرفت. این سیستم مرکزی تهویه مطبوع، یکی از انواع سیستم های وی آر اف است که با استفاده از موتور احتراق و گاز شهری کار می کند. کلیه قسمت های این دستگاه، مشابه با VRF بوده و می تواند با کنترل متغیر جریان مبرد، سرمایش و گرمایش بدون نیاز به دستگاه های مکمل، کنترل دما در هر واحد به صورت مجزا و استفاده از گاز شهری به جای برق، تهویه مطبوع را در انواع کاربری ها تامین کند. سیستم GHP هزینه خرید اولیه بالایی دارد و به دلیل تحریم ها، در کشور ما به سختی یافت می شود. به همین دلیل خدمات پس از فروش آن به خوبی ارائه نشده و در صورت خرابی و یا نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات، با مشکلات جدی مواجه خواهید شد. به همین دلیل بهتر است از سیستم های جایگزین نظیر سیستم VRF برای تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی استفاده کنید. گروه صنعت تاپ تهویه با امکان خرید قسطی انواع دستگاه های تهویه مطبوع و تحویل فوری، کار را برای همه مصرف کنندگان و سازندگان ساختمان ها ساده ساخته است.

سوالات متداول

GHP مخفف چیست؟

جی اچ پی مخفف Gas engine Heat Pump به معنای پمپ حرارتی گاز سوز است که می تواند سرمایش و گرمایش را در انواع کاربری ها ایجاد کند.

قیمت سیستم گرمایش و سرمایش GHP چقدر است؟

قیمت این سیستم با توجه به ظرفیت مورد نیاز، نوع کمپرسور، طول لوله کشی های مسی، برند تولید کننده و کیفیت آن تعیین می شود. برای کسب اطلاعات بیش تر با بخش بازرگانی گروه صنعت تاپ تهویه تماس بگیرید. 02188252897

سیستم تهویه هوشمند GHP چگونه کار می کند؟

این سیستم بر اساس سیکل تبرید تراکمی و به کمک موتور احتراق، کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور کار کرده و می تواند تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی را بدون نیاز به دستگاه های دیگر تامین کند.

سیستم GHP
توسط تاریخ انتشار : 2022-10-25بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.