چیلر سانتریفیوژ

یکی از انواع چیلر تراکمی، چیلر سانتریفیوژ است. علت نام گذاری آن به دلیل نوع کمپرسور آن است که از نوع سانتریفیوژ یا گریز از مرکز می باشد. نیروی گریز از مرکز از طریق چرخش کمپرسور سانتریفیوژ به گاز مبرد وارد شده و در نتیجه فشار و دمای سیال افزایش می یابد. چیلر سانتریفیوژ در مقایسه با سایر چیلر های تراکمی به دلیل استفاده از سیکل تبرید خاص و نحوه عملکرد کمپرسورها، ضریب عملکرد و راندمان بالاتری دارد.

با استفاده از دستگاه سانتریفیوژ در حالت تمام بار  (Full Load) میتوان بار سرمایشی زیادی را تامین کرد که این امر یکی از مهمترین مزایا چیلر سانتریفیوژ به حساب می آید. اما در صورت قرار گرفتن در حالت بار جزئی چیلر های سانتریفیوژ نمیتوانند از حداکثر راندمان جهت تولید سرمایش استفاده کنند و در نتیجه باعث به وجود آمدن پدیده ای به نام سرج (surge)  شده و با تولید سر و صدای بسیار زیاد باعث ارتعاش در چیلر می شود.

چیلر سانتریفیوژ نیز مانند انواع چیلر های تراکمی دیگر، شامل اجزای اصلی از جمله کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط ، اواپراتور، تابلو برق، سیستم کنترلی و محفظه آب می باشد.

چیلر سانتریفیوژ- گریز از مرکز

 

 

کمپرسور سانتریفیوژ

همانطور که میدانیم وظیفه کمپرسور فشرده کردن گاز مبرد است. یکی از این مکانیزم ها کمپرسور سانتریفیوژ و یا کمپرسور گریز از مرگز است. این کمپرسور جزو کمپرسورهای دینامیکی می باشد که در آن فشرده سازی سیال به صورت دائمی می باشد. نرخ فشار پایین و ظرفیت هوادهی بالا از ویژگی های کمپرسور سانتریفیوژ می باشد.

اجزای اصلی کمپرسور سانتریفیوژ:

  • منفذ ورودی
  • روتور یا پروانه
  • دیفیوزر
  • کلکتور
  • ورودی

یک لوله است که شامل شیر، تیغه یا همان ایرفویل و ادوات اندازه گیری فشار و دما می باشد.

بررسی اجزای تشکیل دهنده کمپرسور سانتریفیوژ

پروانه

عمل اعمال انرژی توسط ایمپلر impeller که بخش اصلی کمپرسور می باشد، انجام میشود. مجموعه ای از پره ها یا تیغه ها که با چرخش خود، باعث افزایش انرژی گاز می شوند، ایمپلر نام دارد. در کمپرسورهای سانتریفیوژ گاز به واسطه افزایش شعاع پروانه افزایش انرژی می یابد.

دیفیوزر

تبدیل انرژی جنبشی که توسط ایمپلر افزایش یافته به فشار استاتیک وظیفه دیفیوزر می باشد. در واقع در این قسمت گاز فشرده می شود و این کار با کاهش تدریجی سرعت گاز انجام می شود. انواع دیفیوزر ها پره دار، بدون پره و یا ترکیبی هستند.

کلکتور

کارکرد کلکتور در کمپرسور سانتریفیوژ، جمع آوری گاز خروجی از دیفیوزر و حرکت آن به سمت کندانسور با استفاده از لوله است. دو نوع کلکتور وجود دارد: کلکتور پلنیوم و کلکتور حلزونی. اگر دیفیوزر در یک محفظه بزرگ تخلیه شود، کلکتور به نام پلنیوم شناخته می شود و اگر دیفیوزر به قطعه ای مارپیچی شکل تخلیه شود، به کلکتور آن حلزونی یا اسکرال گفته می شود.

چیلر سانتریفیوژ توربوکور

چیلر توربوکور (Turbocor) به نوع خاصی از چیلرهای سانتریفیوژ گفته می شود که بدون نیاز به روغن در کمپرسور فعالیت می کنند. در واقع در چیلرهای معمولی با کمپرسور گریز از مرکز، برای کارکرد بهتر این بخش و خنک سازی آن، از ترکیب مبرد و روغن بهره گرفته می شود. اما در چیلر سانتریفیوژ توربوکور، به دلیل حذف بخش هایی که اصطکاک ایجاد کرده و نیاز به روغن کاری پیدا می کنند، می توان بدون نیاز به روغن، فرآیند فشرده سازی مبرد را انجام داد. این سازوکار سبب شده تا به این دستگاه ها، چیلرهای سانتریفیوژ بدون روغن نیز گفته شود. حذف روغن و عدم اصطکاک در دستگاه، ضمن بالا بردن طول عمر آن، سبب کوچک تر شدن ابعاد نیز می شود. زیرا بلبرینگ هایی که این اصطکاک را ایجاد می کردند، حذف شده و نوعی میدان مغناطیسی جایگزین آنها شده است. چیلر سانتریفیوژ توربوکور در دو مدل آب خنک و هوا خنک تولید می شود و به دلیل راندمان بالاتری که به نسبت کمپرسورهای گریز از مرکز معمولی دارد، به شدت مورد توجه قرار گرفته است.

اجزای کمپرسور چیلر سانتریفیوژ توربوکور

پیشنهاد ویژه: درباره چیلر اسکرال مدولار هوا خنک ساخت شرکت تاپ تهویه بیشتر بدانید..

 

نحوه کار کمپرسور سانتریفیوژ

در این نوع کمپرسور ابتدا مبرد توسط پره ها به سمت مرکز پروانه هدایت می شوند و سپس توسط نیروی گریز از مرکز، به سوی محیط پروانه به سمت بیرون پرتاب می شوند. سپس مبرد از یک محفظه حلزونی مارپیچ عبور کرده که باعث میشود این انرژی جنبشی به فشار استاتیک تبدیل شود.

فشار کلی کمپرسور سانتریفیوژ وابسته به نسبت فشار هر مرحله است. بعد از آنکه مبرد از هر پروانه دوار عبور کرد سرعت آن کاهش می یابد. دمای مبرد در ورودی هر مرحله تاثیر مستقیم بر توان مورد نیاز کمپرسور دارد. به همین دلیل معمولا بین مراحل خنک کاری انجام میشود.

اواپراتور چیلر سانتریفیوژ

اواپراتور دستگاهی است که گرما را از محیط گرفته و سرد می کند. هدف از قرار دادن اواپراتور در این سیستم دریافت حرارت سیال حامل انرژی در سیستم و انتقال این حرارت به مبرد می باشد. ماده مبرد در حین عبور از درون لوله ها ، توسط جذب حرارت آب اطراف لوله ها تبخیر می شود، سپس ماده مبرد به کندانسور انتقال یافته و در آنجا حرارت موجود در مبرد حذف می شود. آبی که حرارت خود را از دست داده به شدت سرد می شود. اواپراتور چیلر بسته به نوع کاربرد آن از نوع پوسته و لوله یا صفحه ای است.

کندانسور چیلر سانتریفیوژ

وظیفه کندانسور در چیلر سانتریفیوژ سرد کردن و به مایع تبدیل کردن گاز مبرد خروجی از کمپرسور است. همانند دیگر چیلر های تراکمی کندانسور چیلر سانتریفیوژ نیز به دو نوع کندانسور آب خنک و کندانسور هوا خنک تقسیم می شود که چیلر سانتریفیوژ را به دو نوع چیلر سانتریفیوژ آب خنک و چیلر سانتریفیوژ هواخنک تقسیم می کند. نوع آب خنک راندمان بالاتری دارد، ولی به علت نیاز به برج خنک کننده و مشکلات ناشی از مصرف آب، بیشتر از چیلر تراکمی با کندانسور هوا خنک استفاده می شود که نیازی به برج خنک کننده در مدار آن نیست.

کندانسور چیلر تراکمی سانتریفیوژ

چیلر سانتریفیوژ هوا خنک

انواع چیلر سانتریفیوژ را می توان از نظر نوع کندانسور تقسیم بندی نمود. همان طور که اشاره شد، دو نوع آب خنک و هوا خنک از دسته بندی هایی هستند که برای این دستگاه لحاظ شده اند. چیلر سانتریفیوژ هوا خنک به کمک جریان هوا و فن های خنک کننده، بخش کندانسور را خنک می کند و به این شیوه شرایط را برای ادامه دار شدن سیکل تبرید فراهم می آورد. در این شرایط هزینه اضافی ناشی از مصرف برق فن ها، به هزینه های مصرف دستگاه اضافه می شود. این هزینه ها در مقابل مخارج راه اندازی و استفاده از برج خنک کننده در چیلر های آبی می باشد. در انواع چیلر سانتریفیوژ آبی، باید توجه ویژه ای به سختی گیری آب و نگه داری از تجهیزات برج خنک کننده نمود تا دستگاه برای مدت طولانی تری با راندمان بالا، فعالیت کند. اما این هزینه های تعمیر و نگه داری در چیلر سانتریفیوژ هوا خنک بسیار کمتر است و برای مصرف کننده استفاده راحت تری خواهد داشت.

شیر انبساط حرارتی

وظیفه شیر انبساط حرارتی در چیلر سانتریفیوژ منبسط کردن مبرد جهت کاهش فشار آن و افزایش حجم مبرد میباشد که باعث جلوگیری از انتقال حرارت پیش بینی نشده از مبرد به اواپراتور می گردد. شیر انبساط حرارتی، مابین اواپراتور و کندانسور تعبیه می شود. به تعبیری دیگر شیر انبساط در هنگام نیاز به تولید سرما اجازه ورود مبرد به اواپراتور را داده و موجب تبدیل حالت مبرد از مایع به گاز می شود. انواع مختلفی از شیر انبساط وجود دارد که شیر انبساط حرارتی، شیر انبساط الکتریکی و شیر انبساط روزنه ثابت پرکاربرد تر می باشد.

 مزایا و معایب چیلر سانتریفیوژ 

مهمترین مزایا چیلر عبارت اند از:

  • تامین ظرفیت های بالا تا 2000 تن تبرید با استفاده از چیلر سانتریفیوژ امکان پذیر است.
  • در حالت تمام بار (Full Load) راندمان دسنگاه بسیار بالا است که این ویژگی یکی از مهمترین مزایا چیلر های سانتریفیوژ به حساب می آید.
  • عمل فشرده سازی در چیلر سانتریفیوژ می تواند در چندین مرحله انجام پذیرد.
  • چیلر سانتریفیوژ با کندانسور آبی راندمان بالاتری دارد.
  • ابعاد چیلر بسیار جمع جور یا Compact است و بنابراین فضای کمی را اشغال می کند.
  • هزینه نگهداری پایین و قابلیت اطمینان بالا به علت تعداد قطعات کم و تعداد کمتر قطعات درگیر با هم  .
  • لرزش و سر و صدای کمتر به علت حرکت یکنواخت گاز.

از معایب چیلر سانتریفیوژ می توان گفت که در حالتی که بار جزیی بر روی کمپرسور باشد دستگاه نمی تواند با راندمان بالایی کار کند و پدیده ای به نام سرج ( surge ) در چیلر پدید می آید که همراه با سر و صدای زیاد و ارتعاش می باشد. همچنین تعمیر چیلر نیز بسیار تخصصی تر از تراکمی می باشد.

بررسی مزایا و معایب چیلر سانتریفیوژ

در این جدول می توانید مزایا و معایب چیلر سانتریفیوژ را در یک نگاه مشاهده کنید.

مزایا معایب
راندمان بسیار بالا به ویژه در حجم برودت زیاد ناکارآمد در مواقعی که بار بر روی کمپرسور کم شود.
اشغال فضای بسیار کم به نسبت دیگر چیلرها تخصصی تر بودن تعمیرات دستگاه به نسبت دیگر انواع چیلرها
پایین بودن هزینه های نگه داری دستگاه به دلیل کمتر بودن قطعات تشکیل دهنده آن  
بهترین گزینه برای ساختمان های بزرگ، مراکز تجاری، تهویه در کشتی های بزرگ، کارخانه ها، فرودگاه ها، بیمارستان و …  

آموزش چیلر سانتریفیوژ

راهنمای عملی نگهداری چیلر سانتریفیوژ، به کاربران کمک می کند که ضمن دریافت بازدهی بالا از دستگاه، عمر مفید آن را افزایش دهند. آموزش چیلر سانتریفیوژ اگرچه تخصصی تر از دیگر انواع CHILLER است، اما به دلیل پر کاربرد بودن این دستگاه و حجم بالای کاری آن، از ضروری ترین مواردی است که باید به تکنسین های آموزش داده شود. سرویس های منظم و دوره ای، تنظیم دمای آب، بررسی لوله ها از نظر خوردگی و آسیب دیدگی، بررسی میزان لرزش دستگاه در فشار کاری بالا و پایین، بررسی تراز بودن چیلر گریز از مرکز، وضعیت مبرد و مقدار آن، بررسی روغن در انواعی از دستگاه که فاقد سیستم توربوکور هستند و دیگر موارد تخصصی باید در آموزش چیلر سانتریفیوژ، مورد بررسی قرار گیرد.

آموزش چیلر سانتریفیوژ

چیلر سانتریفیوژ کریر

چیلرهای سانتریفیوژ، توسط شرکت های مختلفی ساخته می شوند که هر یک دارای مزایا و معایبی می باشند. شرکت کریر که از پیشگامان صنعت تهویه مطبوع در دنیاست، با تولید چیلر سانتریفیوژ کریر، توانسته مخاطبان زیادی در این حوزه جلب کند. دوام بالا و کیفیت مناسبی که دستگاه های ساخت کریر دارند، آنها را برای کار در شرایط سخت آب و هوایی مناسب ساخته است. از سویی کمپرسور سانتریفیوژ، مناسب ترین گزینه برای کار در سطح گسترده و با راندمان بالا می باشد و ترکیب کیفیت دستگاه و قدرت کمپرسور، چیلر سانتریفیوژ کریر را تا حد زیادی بی رقیب ساخته است. شرکت تاپ تهویه عرضه کننده انواع چیلرهای سانتریفیوژ از برندهای خوش نامی چون کریر و مدیا است و برای خرید دستگاه شیوه های مختلف پرداخت نقد و قسطی را در نظر گرفته است.

 

 

چیلر سانتریفیوژ راندمان بالا مدیا

از دیگر شرکت های تولید کننده این دستگاه با کمپرسور گریز از مرکز، باید به شرکت میدیا اشاره کرد. این شرکت انواع از این دستگاه را تهیه کرده است که برای پروژه های بزرگ و مراکز تجاری، گزینه ای مناسب بوده و با حداقل لرزش و صدا، فعالیت می کند. امکان سفارش دستگاه در انواع ظرفیت ها، از دیگر مزیت های چیلر سانتریفیوژ مدیا است و مصرف کنندگان قادر خواهند بود این چیلر را به سیستم ساختمان هوشمند متصل کرده و در تهویه مطبوع انواع بناهای هوشمند از آن استفاده کنند.

 

 

قیمت چیلر سانتریفیوژ

خرید چیلر سانتریفیوژ به دلیل مزیت هایی که نام برده شد، یکی از گزینه های اصلی برای مصرف کنندگان در ظرفیت بالاست. پرسشی که برای بسیاری از مصرف کنندگان ایجاد می شود، این است که قیمت چیلر سانتریفیوژ، چقدر است و بهترین نوع آن را از کجا می توان تهیه کرد؟ در پاسخ باید به فاکتورهای زیر در بررسی قیمت اشاره کرد.

  • شرکت تولید کننده دستگاه: در بین انواع برندهای تولید کننده دستگاه های تهویه مطبوع، کیفیت، استانداردهای به کار برده شده در خط تولید و نوع کمپرسور و کیفیت آن به عنوان قلب چیلر، از فاکتورهایی هستند که بر روی قیمت تاثیر می گذارند. به عنوان مثال قیمت چیلر سانتریفیوژ کریر به نسبت برندهای ناشناخته تر، به دلیل کیفیت بسیار بالای دستگاه، بیش تر خواهد بود.
  • نوع کندانسور: چیلر سانتریفیوژ هوا خنک یا آب خنک، دارای قیمت های متفاوتی هستند و هر کاربر باید با توجه به شرایط آب و هوایی، وضعیت بنا و دیگر موارد تخصصی، گزینه ای مناسب برای خود انتخاب کند.
  • کیفیت چیلر: کیفیت کلیه قطعاتی که در دستگاه تهویه مطبوع به کار برده می شود، می تواند در قیمت تمام شده آن موثر باشد و این مساله در دستگاه های گریز از مرکز نیز صادق است.
  • استفاده از کمپرسور توربوکور: به کار گیری فناوری توربوکور در چیلرهای سانتریفیوژ، ضمن بالا بردن راندمان دستگاه، قیمت آن را نیز افزایش خواهد داد.

قیمت چیلر سانتریفیوژ، با در نظر گرفتن کلیه این عوامل تعیین می شود. به همین دلیل نمی توان رقم مشخصی را برای این دستگاه ها عنوان کرد. برای اطلاع از قیمت روز این دستگاه ها می توانید با بخش بازرگانی گروه صنعت تاپ تهویه تماس بگیرید و ضمن دریافت مشاوره رایگان در مورد همه دستگاه های تهویه مطبوع، از قیمت چیلر سانتریفیوژ کریر، مدیا و دیگر برندهای تولید کننده مطلع شوید.

قیمت و خرید چیلر سانتریفیوژ

نتیجه آنکه

چیلر سانتریفیوژ به زبان ساده، یکی از انواع چیلرهای تراکمی است که با بهره گیری از نیروی گریز از مرکز، می تواند مبرد را فشرده سازد. در واقع نوع کمپرسور این دستگاه ها با دیگر چیلرها متفاوت است که سبب ایجاد مزایا و معایبی برای دستگاه شده است. قدرت بالایی که چیلرهای سانتریفیوژ دارند، سبب شده تا در پروژه های بزرگ مقیاس از آنها استفاده شود و استفاده از آن در ساختمان های کوچک مناسب نمی باشد. استفاده از انواع توربوکور در چیلرهای گریز از مرکز سبب شده تا ضمن کوچک شدن ابعاد دستگاه، راندمان آن نیز بالاتر رود و برای مصرف کننده به صرفه گردد. چیلر سانتریفیوژ کریر، مدیا و دیگر نام های تجاری قدرتمند که در زمینه تولید دستگاه های تهویه مطبوع فعالیت می کنند، توانسته اند به خوبی از پس تامین برودت ساختمان های بزرگ برآیند و رضایت مصرف کنندگان را به دنبال داشته باشند. گروه صنعت تاپ تهویه بهترین چیلر سانتریفیوژ از قدرتمندترین نام های تجاری را در مدت زمان بسیار کوتاه در اختیار شما خواهد گذاشت. لازم به ذکر است که امکان خرید قسطی چیلر سانتریفیوژ در شرکت تاپ تهویه برای شما فراهم آمده است.

سوالات متداول

چیلر سانتریفیوژ به زبان ساده چیست؟

نوعی از چیلرهای تراکمی که با بهره گیری از قدرت گریز از مرکز در بخش کمپرسور، مبرد را فشرده می سازد. این تکنولوژی در ساخت دستگاه را برای ظرفیت های بالا و راندمان مناسب، ایده آل ساخته است.

چه زمانی از چیلر سانتریفیوژ استفاده می شود؟

به دلیل ظرفیت بالای برودتی این دستگاه ها، در پروژه های بزرگ مقیاس، نظیر اماکن تجاری، هتل ها، بیمارستان، فرودگاه، کارخانه ها و … از چیلر سانتریفیوژ استفاده می شود.

چیلر سانتریفیوژ توربوکور چیست؟

نوعی از کمپرسور گریز از مرکز که با بهره گیری از فناوری های خاص و حذف روغن فعالیت می کند. این مساله سبب کوچک تر شدن کمپرسور و بالا رفتن راندمان آن گشته است.

چیلر سانتریفیوژ چیست؟
توسط تاریخ انتشار : 2021-12-22بدون دیدگاه
ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.