تفاوت هواساز با کولر گازی
تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی به کمک دستگاه های مختلفی صورت می گیرد که هر یک در ساختار و طرز کار با یکدیگر متفاوتند. این تفاوت ها در هزینه های خرید، مصرف انرژی، بازدهی دستگاه ها و دیگر فاکتورها خود را نشان می دهد. هواساز از دستگاه هایی است که در گرمایش و سرمایش بسیاری از کاربری ها به کار برده می شود و اسپلیت یا کولر گازی دیگر دستگاهی است که موارد استفاده زیادی دارد. تفاوت هواساز با کولر گازی مطلبی است که در این مقاله قصد بررسی آن را داریم. در این مطلب به پاسخ این پرسش که هواساز بهتر است یا کولر گازی خواهیم پرداخت و اطلاعات کاملی در مورد هر دو دستگاه عرضه خواهیم کرد.
هوا ساز چیست و چگونه کار می کند؟
دستگاه هواساز یا هوارسان، یکی از واحدهای توزیع هوای سرد یا گرم به درون واحدهاست و به خودی خود مولد گرما یا سرما نمی باشد. این دستگاه در کنار دیگر تجهیزات تهویه مطبوع نظیر چیلر یا پکیج، فعالیت کرده و نیازهای کاربران را در انواع کاربری ها نظیر محیط های مسکونی، اداری، تجاری و حتی اتاق های تمیز و بیمارستان ها تامین می کند. هواساز دارای کویل های آب گرم و سرد است که قابلیت اتصال به دستگاه های تولید کننده برودت و حرارت را ایجاد می کند. به این ترتیب با ورود آب سرد به کویل های هوارسان، هوا به کمک فن های این دستگاه بر روی کویل ها به جریان می افتد و با رسیدن به دمای مطلوب، از فیلترهای مخصوصی که در این دستگاه تعبیه شده است، عبور داده می شود. این فیلترها، با توجه به نوعی که دارند، ذرات آلاینده، گرد و غبار، بوهای ناخوشایند، میکروارگانیسم ها و عوامل بیماری زا را از بین برده و هوایی با کیفیت مطلوب را به محیط وارد می کنند. در دستگاه هواساز از تجهیزات رطوبت زن و رطوبت زدا نیز استفاده می شود تا این فاکتور را نیز به طور دقیق کنترل کند. مجرایی که هوا از طریق آن به واحدها وارد می شود، کانال هایی هستند که از هواساز تا واحد کشیده می شوند.
کولر گازی چگونه کار می کند؟
اسپلیت یا کولرگازی یکی از سیستم های تهویه مطبوع مستقل است که دارای دو بخش یونیت بیرونی و داخلی می باشد. بخش بیرونی شامل کمپرسور، کندانسور و شیر انبساط بوده و بخش داخلی اواپراتور، فیلترها و سینی درین را شامل می شود. سیکل تبرید از کمپرسور دستگاه و با فشرده سازی مبرد آغاز شده و با ورود آن به کندانسور، خنک سازی صورت می گیرد. مبرد با عبور از شیر انبساط دچار کاهش فشار شده و با دما و فشار پایین به اواپراتور که نوعی مبدل حرارتی است، وارد می شود. در این قسمت با عبور دادن جریان هوا از روی کندانسور، هوایی خنک ایجاد می شود که در نهایت وارد واحد می شود. برخی از کولرهای گازی، تنها به شکل سرمایشی و برخی دیگر به صورت سرمایشی و گرمایشی کار می کنند. ساختار اسپلیت ها به گونه ای است که هر یونیت بیرونی باید تنها به یک یونیت داخلی متصل شود و نمی توان برای مساحت های زیاد از یک کولرگازی استفاده کرد.
بررسی تفاوت های اسپلیت و هواساز
تفاوت هواساز و کولر گازی تا حدی با توجه به معرفی هر دو دستگاه مشخص شد. اما در این بخش قصد داریم از برخی جنبه های خاص این دو دستگاه را با یکدیگر مقایسه کنیم.
مصرف انرژی اسپلیت و هواساز
دستگاه هوارسان در دو حالت سرمایشی و گرمایشی، مصرف انرژی متفاوتی دارد. سرمایش این دستگاه به کمک چیلر صورت می گیرد که اگر از نوع تراکمی باشد، با انرژی برق کار می کند. چیلرهای جذبی نیز با استفاده از سوخت های فسیلی کار کرده و مصرف انرژی پایینی دارند. مصرف برق هواساز خانگی و صنعتی به دلیل گردش فن و الکتروموتور آنها می باشد و برآیند این هزینه ها، مصرف برق هواساز در حالت سرمایشی را تعیین می کند. ترکیب چیلر و هواساز را باید در سیستم های مرکزی تهویه مطبوع جای داد که تعداد زیادی واحد را پوشش داده و با توجه به ظرفیت چیلر و نوع آن، هزینه های متفاوتی خواهند داشت.
هواساز در حالت گرمایشی به دو شیوه متفاوت فعالیت خواهد کرد. در شیوه اول دستگاه چیلر به صورت گرمایشی مشغول به کار شده و با بهره گیری از انرژی برق، گرمایش تولید می کند. به این ترتیب هزینه مصرف انرژی دستگاه مشابه با حالت سرمایشی خواهد بود. اما می توان کویل های آب گرم دستگاه را به دستگاه هایی نظیر بویلر یا پکیج متصل کرد که با گاز شهری کار می کنند و هزینه مصرفی بسیار پایین تری دارند. به این ترتیب هزینه های مصرفی هواساز در حالت گرمایش بسیار پایین خواهد بود.
مصرف انرژی اسپلیت ها به دلیل استفاده از انرژی برق در هر دو حالت سرمایش و گرمایش بالاست. این دستگاه به صورت مستقل کار کرده و هر یونیت آن تنها برای یک فضای مشخص قابل استفاده است. برای مقایسه مصرف برق این دو دستگاه باید در نظر داشت که چه تعداد کولرگازی برای خنک سازی واحدهای یک ساختمان به کار برده می شود و در مقابل سیستم چیلر- هواساز به صورت مرکزی می تواند تعداد زیادی واحد را خنک کرده و یا گرمایش آنها را به عهده گیرد.
تنظیم رطوبت کولرگازی و هواساز
اسپلیت ها با عبور دادن هوا از روی کویل های خنک، قادرند تا حدی میزان رطوبت هوا را کاسته و آن را تعدیل کنند. اما تجهیزاتی برای رطوبت زنی به هوا که در محیط هایی با اقلیم خشک، ضروری است، نخواهند داشت. این در حالی است که دستگاه هوارسان، به تجهیزات رطوبت زن و رطوبت زدا مجهز است و می تواند در هر اقلیمی و متناسب با نیاز، میزان رطوبت هوا را تنظیم کرده و از خشکی بیش از حد و یا مرطوب بودن شدید آن جلوگیری به عمل آورد.
فیلتر هوا در هواساز و کولرگازی
فیلتراسیون هوا در دستگاه هواساز به کمک فیلترهای بسیار حرفه ای نظیر هپا یا اولپا انجام می شود. این فیلترها با توجه به نیاز محیط به فیلتراسیون تعیین می شود و دستگاه هواساز از همه انواع فیلترها پشتیبانی کرده و می تواند در عالی ترین سطح این کار را انجام دهد. در مقابل فیلتر شدن هوا در کولرگازی به کمک فیلترهای معمولی تر انجام شده و غالبا می توان گرد و غبار و ذرات درشت را به واسطه این دستگاه حذف نمود. به همین دلیل از هواساز در کاربری های حساس نظیر محیط های درمانی و … بسیار استفاده می شود.
مقایسه ظرفیت هواساز و اسپلیت
با توجه به مستقل بودن سیستم کولرگازی، ظرفیت هایی که این دستگاه ها دارند، پایین تر از سیستم چیلر- هواساز است. کولرگازی برای خنک کردن محیط های کوچک نظیر یک اتاق یا خانه با مساحت حداکثری 150 متر مربع مناسب است و برای رسیدن به دمای مطلوب در هر اتاق به دستگاه مجزایی نیاز است. اما ترکیبی از مینی چیلر – هواساز برای ظرفیت های پایین و ترکیب چیلر و هواساز برای ظرفیت های بالا، بلند ترین برج ها و وسیع ترین سالن ها مناسب می باشد و محدودیت ظرفیت در این دستگاه ها وجود ندارد. حتی می توان از چیلرهای مدولار استفاده کرد و از ترکیب کردن چند چیلر به ظرفیت های بسیار بالا برای تهویه مطبوع دست یافت.
تفاوت کولرگازی و هواساز از نظر محل نصب
محل نصب هواساز غالبا در فضای باز پشت بام و یا هر فضای دیگری است که بتوان با کانال کشی هوا را به درون ساختمان منتقل نمود. چیلر هواخنک را غالبا در پشت بام و فضایی که دسترسی به هوای آزاد وجود داشته باشد، نصب می کنند و در مقابل چیلرهای جذبی یا چیلرهای آب خنک را در موتورخانه نصب کرده و از طریق لوله کشی به هواساز متصل می کنند. اما اسپلیت یا کولر گازی باید برای هر واحد ساختمان به صورت جداگانه نصب شود و یونیت بیرونی این دستگاه را باید در تراس یا بیرون پنجره در نمای بیرونی ساختمان نصب نمود. نصب این دستگاه در نمای ساختمان می تواند جلوه بصری بنا را مخدوش کرده و ناخوشایند باشد. پاسخ به این پرسش که هواساز بهتر است یا کولر گازی، از نظر محل نصب و زیبایی بصری، هواساز خواهد بود و برای کسب اطلاعات بیش تر در این حوزه می توانید به مطلب بهترین راهنمای محل نصب هواساز مراجعه کنید.
تفاوت قیمت هواساز و اسپلیت
قیمت دستگاه های تهویه مطبوع با توجه به ظرفیت هوادهی، برند تولید کننده، تکنولوژی های به کار رفته در آنها، کیفیت قطعات و نوع آن تعیین می شود. با توجه به اینکه چیلرها انواع مختلفی داشته و هر یک قیمت های متفاوتی دارند، نمی توان رقم مشخصی را برای این دستگاه تعیین نمود. برای درک بهتر از مقایسه قیمت کولرگازی و هواساز باید ظرفیت مد نظر برودتی و حرارتی را مشخص کرد. در ادامه تعداد اسپلیت های مورد نیاز برای تامین این ظرفیت را تعیین کرده و چیلر مناسب نیز انتخاب گردد. با توجه به متفاوت بودن این نیاز در هر ساختمان، پیشنهاد می کنیم برای تعیین ظرفیت دستگاه های تهویه مطبوع، انتخاب دستگاه مناسب با بهره گیری از نرم افزارهای تخصصی و نیز استعلام قیمت هواساز با توجه به این موارد، با بخش فروش شرکت تاپ تهویه در تماس باشید. این مرکز در این حوزه مشاوره های رایگان محصولی ارائه می کند و می توانید با اطلاعات کامل تری دستگاه سرمایشی و گرمایشی را خریداری نمایید. 02188252897
نتیجه آنکه
هواساز دستگاه توزیع کننده سرما یا گرما است که به کمک چیلر یا بویلر می تواند تهویه مطبوع را در انواع کاربری ها تامین کند. اسپلیت یا کولر گازی دستگاهی مستقل است که از دو یونیت بیرونی و درونی تشکیل شده و برای ساختمان هایی با متراژ کوچک مناسب می باشد. ساختار این دو دستگاه و شیوه کار آن در این مطلب بررسی شد و در ادامه از جنبه های مختلف به مقایسه تفاوت های آنها پرداخته شد. پاسخ به این پرسش که هواساز بهتر است یا کولر گازی با شناخت کامل هر دو دستگاه و با توجه به نیاز شما صورت می گیرد. لازم است تا ابتدا محل مورد استفاده از دستگاه های تهویه مطبوع مشخص شود تا بتوان با شناخت نیازهایی که کاربران داشته و شرایطی که بنا و اقلیم ایجاد می کند، بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید. کلیه پرسش های شما در زمینه انتخاب و خرید هواساز یا کولر گازی توسط مشاوران گروه صنعت تاپ تهویه پاسخ داده خواهد شد.
سوالات متداول
هواساز بهتر است یا کولر گازی؟
انتخاب گزینه بهتر بین این دو دستگاه با شناخت کامل تفاوت ها و مشخص شدن نیازهای کاربر از تهویه مطبوع به انجام می رسد. مشاوره رایگان در مورد تعیین ظرفیت، بررسی اقیلم و شرایط ساختمان برای انتخاب دستگاه مناسب، توسط گروه صنعت تاپ ارائه می شود. 02188252897
ظرفیت هواساز بیش تر است یا کولرگازی؟
با توجه به مرکزی بودن ساختار هواساز_ چیلر، غالبا این دستگاه در ظرفیت بالاتر به نسبت کولرگازی ساخته می شود و کولرگازی برای ساختمان ها با واحدهای کوچک ساخته می شوند.