روش های افزایش راندمان چیلر

چیلر یکی از تاسیسات مهم هر ساختمانی است که سرمایش واحدها در فصول گرم سال را تامین می کند و یکی از تجهیزات گران قیمت محسوب می شود. به طور کلی 50 درصد از هزینه های هر ساختمان صرف سرمایش و گرمایش آن می شود و به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که با انتخاب گزینه ای مناسب و نگه داری درست و اصولی از آن، در راستای بالا بردن راندمان دستگاه گام برداشته شود. چیلرها از مرسوم ترین دستگاه های تهویه مطبوع هستند که در انواع کاربری های مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی و … به کار برده می شوند. راه های افزایش راندمان چیلر، سبب می شود تا بتوان ضمن استفاده از آن به بهترین شکل، طول عمر این دستگاه گران قیمت را نیز افزایش داد و در هزینه های جاری ساختمان صرفه جویی نمود. روش های افزایش راندمان چیلر که در این مطلب به بررسی آنها می پردازیم، ساده و عملیاتی هستند و با آگاهی از آنها می توان تا حد زیادی، در هزینه ها صرفه جویی کرد.

روش های افزایش راندمان چیلر

مهم ترین فاکتورهای مؤثر در افزایش راندمان چیلر

راه های افزایش راندمان چیلر را می توان در 9 مورد زیر خلاصه نمود. با بهره گیری از روش های زیر، دستگاه طول عمر بیش تری خواهد داشت و در مدت زمان استفاده، با صرف انرژی کمتر، نتیجه ای مطلوب تر را ایجاد خواهد کرد. مهم ترین فاکتورهای موثر در افزایش راندمان چیلر عبارتند از:

انتخاب محل مناسب چیلر

راندمان چیلر تراکمی هواخنک با قرار گیری در محیط آزاد که امکان دسترسی به هوای باز وجود دارد، افزایش خواهد یافت. به همین دلیل اغلب این دستگاه ها را در پشت بام منازل نصب می کنند تا گردش هوای مناسبی در این محیط ها ایجاد شود. اما گاهی به منظور حفظ زیبایی ساختمان و یا ملاحظات بصری، دستگاه چیلر را به گونه ای نصب می کنند که سبب افت راندمان آن می شود. به عنوان مثال قرارگیری کندانسور هواخنک چیلر در محیط بسته و یا مکانی که گردش مناسبی از هوای آزاد وجود نداشته باشد، سبب افت شدید راندمان دستگاه خواهد شد. در انتخاب محل مناسب چیلر، باید به فاصله قرارگیری آن از دیوار، شرایط محیطی، فاصله چیلرها از یکدیگر، جنس دیوار و ارتفاع آن توجه ویژه ای نمود تا عملکرد چیلر تراکمی هواخنک در سطح مطلوبی باقی بماند.

استفاده از تکنولوژی اینورتر

فناوری اینورتر در چیلر، قابلیتی است که می تواند سبب افزایش راندمان چیلر تراکمی شود. چیلرها در بیش تر زمان های کاری خود، در حالت پایین تر از حداکثر توان دستگاه فعالیت می کنند و در این صورت اگر کمپرسورهای دستگاه به فناوری اینورتر، مجهز نباشند، هزینه های مصرفی چیلر بسیار بالا خواهد بود. کمپرسور با دور متغیر یا اینورتر، شرایطی را ایجاد می کند که دستگاه در حالت کم باری، با دور پایین فعالیت کرده و در زمان های لازم، کمپرسور را متناسب با نیاز کاربر، به کار مشغول کند. هم چنین می توان در بخش موتورفن های کندانسور، از این فناوری استفاده کرد و دور فن ها را متناسب با نیاز دستگاه تنظیم نمود. استفاده از تکنولوژی اینورتر، تا حد زیادی سبب کاهش هزینه های برق مصرفی دستگاه شده و از وارد شدن فشار اضافی به کمپرسور دستگاه پیش گیری خواهد کرد. به این ترتیب می توان انتظار عمر طولانی تری از چیلر تراکمی داشت.

افزایش راندمان چیلر تراکمی با استفاده از تکنولوژی اینورتر

افزایش دمای آب خروجی اواپراتور

راندمان چیلر تراکمی، با کاهش اختلاف دمای بین اواپراتور و کندانسور بالاتر خواهد رفت. در چیلر، کمپرسور بیش ترین مصرف انرژی را داشته و باید تلاش کرد تا به نحوی، راندمان این بخش را افزایش داد. کمپرسور مبرد را از اواپراتور دریافت کرده و با افزایش فشار و دما، آن را به کندانسور منتقل می کند. زمانی که دمای مبرد دریافتی از اواپراتور، حتی به اندازه 1 تا درجه بالاتر رود، کمپرسور به مقدار کمتری انرژی برای فشرده سازی مبرد نیاز خواهد داشت و این مساله سبب می شود تا راندمان دستگاه بالاتر رود. به عنوان مثال افزایش دمای آب خروجی از 5 درجه به 7 درجه می تواند فشار وارد شده به کمپرسور را تا حد زیادی کاهش دهد.

استفاده از چیلر مدولار

چیلر مدولار یا ماژولار، نوعی فناوری است که در چیلرها به کار می رود و با استفاده از آن می توان تا  حد زیادی در مصرف انرژی صرفه جویی کرد. در این سیستم، به جای استفاده از یک چیلر با ظرفیت بالا، از چند چیلر با ظرفیت های پایین تر استفاده می شود که دارای مدارهای مجزا می باشند. در چنین شرایطی در حالت کم باری، تعداد محدودی از کمپرسورها مشغول به کار می شوند و هر زمان که نیاز شد، کمپرسورهای بیش تری وارد عمل می شوند. به این ترتیب، از وارد شدن فشار بیش از اندازه به کمپرسور جلوگیری شده و هزینه های برق مصرفی دستگاه به طور محسوسی کاهش پیدا می کند. برای کسب اطلاعات بیش تر در این حوزه می توانید به مطلب چیلر مدولار چیست؟ مراجعه کنید.

مدولار کردن چیلر برای افزایش راندمان

سختی گیری آب در چیلر آب خنک

چیلرهای آب خنک، از جریان آب و برج خنک کننده در ساختار خود استفاده می کنند. به مرور زمان ممکن است در مسیر عبور آب، رسوباتی ایجاد شود که عملکرد کندانسور و برج را با مشکل مواجه ساخته و کند سازد. به همین دلیل باید با اعمال سختی گیری آب و رسوب زدایی از لوله هایی که در آنها آب جاری است، راندمان این قسمت از دستگاه را ارتقا داد و عملکرد چیلر را بهبود بخشید.

نوع کندانسور چیلر تراکمی

چیلرهای تراکمی دارای دو نوع آب خنک و هواخنک هستند که در شیوه کاهش دمای کندانسور با یکدیگر متفاوت می باشند. در چیلرهای هواخنک، گرمای کندانسور از طریق مجاورت با جریان هوای آزاد و فن های تعبیه شده در این بخش کاهش پیدا می کند. این در حالی است که در چیلرهای آب خنک، از برج خنک کننده استفاده می شود و از جریان آب و مجاورت با هوا برای کاهش دمای کندانسور بهره گرفته می شود. زمانی که آب وارد عمل می شود، راندمان دستگاه افزایش پیدا می کند و می توان ادعا کرد که چیلرهای آب خنک به نسبت هواخنک، راندمان عملکردی بالاتری دارند و با صرف انرژی کمتر می توانند خنک سازی بیش تری را به انجام برسانند.

تاثیر نوع کندانسور در راندمان چیلر تراکمی

تمیز کردن کویل های دستگاه

کندانسور و اواپراتور چیلر، بخش هایی از این دستگاه هستند که انتقال حرارت توسط آنها انجام می شود. آلودگی این کویل ها می تواند میزان انتقال حرارت را کاهش داده و راندمان چیلر را  تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل لازم است تا این مبدل های حرارتی به صورت دوره ای و منظم، تمیز شده تا از بروز چنین مشکلی به دور ماند. هر نوع آلودگی شامل گرد و خاک، لجن، رسوب و … می تواند به عنوان نوعی عایق حرارتی عمل کرده و مانع از انتقال درست حرارت توسط این مبدل ها شود. به همین دلیل لازم است تا کویل های چیلر در فواصل زمانی مشخص، بازبینی شده و در صورت لزوم پاکسازی آن صورت گیرد.

استفاده از سیستم فری کولینگ

چیلر فری کولینگ، از نوعی فناوری ساده و کاربردی استفاده می کند که می توان به کمک آن، راندمان دستگاه را به طور محسوسی افزایش داد. در روزهایی از سال که دمای هوای بیرون خنک است، می توان به منظور خنک سازی آب از این سرما استفاده کرد و مانع از کارکرد کمپرسور چیلر شد. در چنین شرایطی بخشی یا تمام بار از روی کمپرسور برداشته شده و از میزان هزینه های برق مصرفی دستگاه نیز کاسته خواهد شد. برای کسب اطلاعات دقیق تر در این حوزه می توانید به مطلب سیستم فری کولینگ مراجعه کنید.

سرویس های منظم و دوره ای چیلر

راه های افزایش راندمان چیلر که تا به اینجا مطرح شد، از مواردی است که تاثیر شایانی در بازدهی این دستگاه دارد. اما نمی توان تاثیر سرویس های منظم و دوره ای چیلر را در بالا بردن راندمان آن، مطرح نکرد. متاسفانه بسیاری از کاربران از اهمیت این موضوع اطلاع ندارند و همین مساله سبب می شود تا سالها، سرویس و بازبینی بخش های مختلف دستگاه نظیر روغن، مبرد، کمپرسور، مبدل های حرارتی و … را به تعویق بیندازند. در نهایت این امر، راندمان چیلر دچار افت شده و کاربران برای رسیدن به نتیجه دلخواه مجبور به وارد کردن فشار مضاعف به آن خواهند شد که نتیجه ای جز فرسوده شدن دستگاه را به همراه نخواهد داشت. به همین دلیل با سرویس کردن منظم دستگاه، می توان تا حد زیادی به طول عمر مفید آن افزود و از وارد شدن فشار بیش از اندازه به چیلر خودداری کرد.

افزایش راندمان چیلر با سرویس های منظم دستگاه

نتیجه آنکه

راه های افزایش راندمان چیلر موارد زیادی دارد که در این مطلب به بررسی آنها پرداخته شد. استفاده از فناوری های نوینی مانند اینورتر و فری کولینگ، شرایطی را ایجاد می کند که میزان استفاده از دستگاه کاهش پیدا کند. از سویی با سرویس کردن منظم چیلر، تمیز نگه داشتن کویل ها و سختی گیری آب می توان، تا حد زیادی به بهبود راندمان دستگاه کمک کرد. با ارتقا راندمان چیلر می توان انتظار داشت که دستگاه برای مدت زمان طولانی تری فعالیت کرده و عمر مفید آن افزایش پیدا کند. بسیاری از مواردی که در این مطلب به آنها اشاره شد، به سادگی قابل اجرا بوده و می تواند سبب دوام بالای دستگاه و رضایت بیش تر از استفاده آن را ایجاد کند. به همین دلیل توصیه می شود که قبل از خرید چیلر و یا در طول استفاده از آن، با رعایت موارد نام برده، بالاترین راندمان را از چیلر تراکمی یا جذبی خود دریافت کنید.

سوالات متداول

روش های افزایش راندمان چیلر تراکمی چیست؟

استفاده از سیستم فری کولینگ، کمپرسورهای اینورتر، کندانسورهای مناسب با شرایط اقلیمی و نیز مدولار کردن دستگاه از اصلی ترین راه های افزایش راندمان چیلر تراکمی است.

راندمان چیلر جذبی چگونه افزایش پیدا می کند؟

با سرویس های منظم و دوره ای دستگاه، تمیز نگاه داشتن کویل های کندانسور، اواپراتور و سختی گیری آبی که در جهت خنک سازی کندانسور به کار می رود، می توان راندمان چیلر جذبی را افزایش داد.

راه های افزایش راندمان چیلر
توسط تاریخ انتشار : 2022-12-272 دیدگاه
2 دیدگاه
  1. مرضیه زاهدی 2022-12-28 - 12:19 - پاسخ

    راندمان چیلر تراکمی هواخنک در هوای گرم افت می کنه؟

    • تاپ تهویه 2022-12-31 - 08:27 - پاسخ

      در دمای بسیار بالا و در حدود بیش تر از 35 درجه سانتی گراد، عملکرد این چیلرها با مقداری افت مواجه می شود و البته می توان با استفاده از راه های نام برده شده، این افت عملکرد را جبران کرد. پیشنهاد می کنیم مطلب زیر را هم برای درک بهتر چگونگی بهبود راندمان چیلر هوایی در دمای بالا مطالعه کنید.
      https://www.toptahvieh.com/adiabatic-chiller/

ثبت ديدگاه

جهت مشاوره تخصصی و استعلام قیمت محصولات تماس بگیرید.